Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.2
Tylko, że u mnie to ona nawet nie wegetuje a bardziej, w sezonie letnim, cofa się w rozwoju. Pędy jej zasychają, owoce się nie zawiązują albo wykształcą się jakieś małe mutanty i tak co roku od 2 lat. Młode pędy już ma dość duże, piękne zielone, zdrowe a za kilka miesięcy po kwitnieniu zacznie wszystko zasychać.
- zulix
- 50p
- Od: 26 paź 2013, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Orkan zaczyna lepiej owocować (tj. nie pojedyncze owoce na gałązce).
Poniższą jeżyne mam od rodziców, którzy kupili ją wtedy gdy były pod nazwą "jeżyna bezkolcowa" - nikt sobie wtedy odmianami nie zaprzątał głowy bo była to nowość. jak widać jest późniejsza niz poprzednie gatunki bo jeszcze nie ma co zbierać.
Wymarza gdy zimno ale wtedy potrafi szybko wypuścić pęd i owocować na tym pędzie zamiast na zeszłorocznym. Według mnie całkiem udana jeżyna. Jak ktoś wypatrzy jakąś odmianę w niej to chętnie się douczę.
Poniższą jeżyne mam od rodziców, którzy kupili ją wtedy gdy były pod nazwą "jeżyna bezkolcowa" - nikt sobie wtedy odmianami nie zaprzątał głowy bo była to nowość. jak widać jest późniejsza niz poprzednie gatunki bo jeszcze nie ma co zbierać.
Wymarza gdy zimno ale wtedy potrafi szybko wypuścić pęd i owocować na tym pędzie zamiast na zeszłorocznym. Według mnie całkiem udana jeżyna. Jak ktoś wypatrzy jakąś odmianę w niej to chętnie się douczę.
Uwaga. Zdjęcia, które zamieszczam wyświetlają się czasem po kilku sekundach...
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Re: Jeżyna bezkolcowa - przygotowanie do zimy
Witaj,
mam 4 krzewy jeżyny bezkolcowej: zazwyczaj wycinam stare i martwe pędy wiosną, ale na zimę nigdy nie okrywam. Moje są dość mocno osłonięte i nie cierpią zimą z powodu mrozów, a Ty czemu chcesz je okrywać? Boisz się wiatrów?
mam 4 krzewy jeżyny bezkolcowej: zazwyczaj wycinam stare i martwe pędy wiosną, ale na zimę nigdy nie okrywam. Moje są dość mocno osłonięte i nie cierpią zimą z powodu mrozów, a Ty czemu chcesz je okrywać? Boisz się wiatrów?
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
Cześć,
Głównie to zastanawia mnie jedynie czy wytrzymają ewentualne mrozy - krzewy jak widać porosły na wysokość 2,5 metra.
Wiatru się nie boję. Pędy idą pomiędzy linkami także mają wsparcie.
Konstrukcja zdała egzamin podczas ostatnich wietrznych dni
Głównie to zastanawia mnie jedynie czy wytrzymają ewentualne mrozy - krzewy jak widać porosły na wysokość 2,5 metra.
Wiatru się nie boję. Pędy idą pomiędzy linkami także mają wsparcie.
Konstrukcja zdała egzamin podczas ostatnich wietrznych dni
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Wszystko zależy od odmiany - niektóre lepiej znoszą niskie temperatury, inne gorzej i maja tendencję do przemarzania.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- zulix
- 50p
- Od: 26 paź 2013, o 19:49
- Kontakt:
Ja mam ten luksus, że mam kilka odmian dlatego nie zabezpieczam jeżyn przed zimą. Gazda nigdy nie przemarzała w ciągu ostatnich 10 lat. Orkan przemarzał i sezon był stracony. Odmiana "bez nazwy' przemarzała ale odbudowywała się na wiosnę i owocowała tak na poziomie 20%.
Uwaga. Zdjęcia, które zamieszczam wyświetlają się czasem po kilku sekundach...
Posadziłem w tym roku dwie jeżyny bezkolcowe, w tym 1 szt. black satin.
Niestety wszystkie nowe pędy mają kilkumilimetrowe kolce.
Czy ta odmiana tak ma, czy sprzedano mi w szkółce jakąś inna odmianę, a może jeżyna "ździczała" ?
Niestety wszystkie nowe pędy mają kilkumilimetrowe kolce.
Czy ta odmiana tak ma, czy sprzedano mi w szkółce jakąś inna odmianę, a może jeżyna "ździczała" ?
Hmm, to chyba muszę ją wywalić albo przesadzić w jakiś kąt, bo ciągle jak coś przy niej robię zapominam że ma te kolce, a i dzieci się kaleczą.
Moje jerzynki oplotłem na konstrukcji półkolistej, niedługo będę je rozplątywał i układał na ziemi a przed zimą przykrywam liśćmi.
Pytanie czy jakoś specjalnie je przycinać?
Pytanie czy jakoś specjalnie je przycinać?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Czasami wybija pęd z korzenia i wtedy jest mocno kolczasty.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Może ma ktoś doświadczenie w uprawie jeżyny bezkolcowej ?Black Cascade? Chodzi mi o uprawę w namiocie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris