Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera cz.2

Post »

Witaj Alicja 125 :wit Jak dotąd jest ok :D Gałązki podniesione, kolor liści bez zarzutu. Ziemia z wierzchu podeschła, tylko trochę twarda jest - nie bardzo mi się to podoba :( Stoi bez osłonki. I nadal ma to "różowe coś" na ostatnich członach niektórych gałązek, raptem 4 sztuki, ale ma. Wcale toto nie rośnie, zwyczajnie jest :) Gratuluję nabytku, choć nawet nie wiem jak wygląda :oops: Zaraz poszperam, "wygoogluję" i będę wiedziała. Pozdrawiam.

Już wiem, ze to nie takie proste. Podaj inną nazwę tego cuda, bo nie znajdę. ;:145
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To różowe coś, jak na drugim zdjęciu z poprzedniej strony?
To może być albo pąk albo zaczątek nowego liścia. Możesz zrobić zdjęcie zbliżeniowe tego czegoś?

Do ziemi dodałaś piasku?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak dałam pisku gruboziarnistego, tak jak poradziłeś. Nie wiem tylko czy w odpowiednich proporcjach - znaczy dałam "na oko". Póki co, to będę to podłoże obserwować. Jutro, przy dziennym świetle mąż zrobi zdjęcia i podeślę. :D
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawiam fotki.
Zdjęcia grudnika
Mam nadzieję, że dopatrzysz się. A co do tej twardej ziemi. Tak sobie myślę, że może za mało oddzieliłam tej starej. W obawie o korzenie, chyba zbyt oszczędnie jej się pozbyłam. :(
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Pod fotkami grudnika otwiera się zamiokulkas :wink:
Ale grudnik do odnalezienia. Bardzo ładny. Ja bym na razie go nie szarpała. Uważaj z podlewaniem i przesadzisz go latem - już konkretniej. A jak Ci sie chlapnęło za dużo wody, to postaw blisko jakiegoś grzejnika, żeby szybciej odparowała.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witajcie dołączając się do waszej rozmowy chciałam zapytać czy to ten piasek gruboziarnisty nie powoduje tego ze ziemia jest twarda. Ja nie mogę się wypowiadać na ten temat ponieważ posadziłam grudniki do lekkiej ziemi uniwersalnej i przepuszczalnej. Moje grudniki to widocznie lubią bo całkiem ładnie kwitną i rosna pozdrawiam.

---3 mar 2016, o 12:44---

A oto mój grudnik
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Alicja125 pisze:Witajcie dołączając się do waszej rozmowy chciałam zapytać czy to ten piasek gruboziarnisty nie powoduje tego ze ziemia jest twarda. Ja nie mogę się wypowiadać na ten temat ponieważ posadziłam grudniki do lekkiej ziemi uniwersalnej i przepuszczalnej. Moje grudniki to widocznie lubią bo całkiem ładnie kwitną i rosna pozdrawiam
Po to właśnie daje się piasek, żeby ziemia się nie zbijała i była przepuszczalna. :) Choć jak będzie go za dużo i ubije się ziemię w doniczce, to może sprawiać twardej. Ważne, żeby woda po podlaniu nie stała długo w doniczce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Ivonar jeszcze jedno pisałaś o takim czymś czerwonym przypuszczam tak samo jak było już napisane że to mały pączek może być nawet ususzony lub młodziutki listek Ci rośnie ja bym się tym nie przejmowała tylko obserwowała. na pewno doczekasz ślicznych kwiatków trzymam kciuki Pa
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie zaczęło się trzecie ;:oj z kolei kwitnienie grudników w tym sezonie.
Tym razem wyraźnie mniej bujne - ale nadal obfite jak na tę porę roku. Kwitną tak już od grudnia - z małymi przerwami na rozwinięcie się nowej fali pączków ;:173

Zdjęcia usunięte z hostingu/ jokaer.
Pozdrawiam
Agneska
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Ja myślałam, że mojemu coś się pokręciło i że teraz zakwitł, a one tak mają, że kwitną drugi raz. Agnieszko u Ciebie zapewne mają doskonałe warunki, skoro kwitną nieprzerwanie od grudnia ;:180
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie zakwitł, Agneska, gratuluję ;:138 Mój grudnik ma się dobrze :) tak myślę. Z tego małego i różowego nic się nie wykluło :| (te pączki są chyba ciut większe), ale cały kwiatek wygląda fajnie :) Gałęzie ma ładnie podniesione, listki jędrne. W domu mam remont i choć roślinki staram się chronić, to jednak mocniej się kurzą :( No i teraz zastanawiam się jak przywrócić ładny blask liści grudnikowi. Czy mozolnie wycierać zwilżoną ściereczką ten gąszcz :?: Prysznic wykluczyłam oczywiście, ale brak mi pomysłu, jak się do tego zabrać, by nie uszkodzić staruszka. W jaki sposób radzicie sobie w takich sytuacjach :?:
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Ivonar, grudniki lubią zraszanie. Może po kilkakrotnym zraszaniu kurz się zmyje. Tylko koniecznie przegotowaną i odstaną co najmniej dobę wodą aby nie było białych plam.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Agneska ;:215 Mam bezpłatny dostęp do wody destylowanej, będzie lepsza, myślę. No i umyjemy brudaska :oops: Wiem, wiem - nie zrobię mu potopu ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”