Wszystko o klonach,odmiany

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Re: Wszystko o moich klonach

Post »

liska pisze: Czy to moze być Sango kaku
Być może. Ale na 100% trzeba będzie poczekać do zimy, żeby się upewnić :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
O-Connor
50p
50p
Od: 25 kwie 2009, o 20:46

Post »

Mam pytanko do posiadaczy bądź zorientowanych ...
Zeszlej wiosny zakupilem szczepionego jawora "Brillantissimum" tak przynajmniej wynikalo z etykiety.Kupilem trochę w ciemno , zerknąlem tylko do katalogu gdzie napisane bylo że to nieduże drzewo. Posadziwszy nie interesowalem się nim bliżej , dopiero tego roku zorientowalem się że to nie jest "Brillantisimum" jeno "Leopoldi". :)...zle oznakowano
Chcialbym zapytać o przyszle wymiary jakimi ów Poldek zaskoczy mnie w przyszlości..We wszelkich opisach przedstawiany jest jako duże drzewo, jednak dotycza one formy nie szczepionej. Domyślam się że szczepione z reguly mają ograniczony pokrój .Czy szczepiony leopoldi będzie taki jak szczepiony brilllantissimum?..Czy może ma tendencję do większego pokroju. Pytam...bo jeszcze jest czas przesadzic póki niewielkie
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
Awatar użytkownika
sylwia13
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 09:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy do opsypania drzewa mogę dać ziemi uniwersalnej, czy mam jakąś inną obsypać ?
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Witam
Chciałbym poradzić się w kwestii klonów. Udało mi się wygospodarować miejsce na nową rabatkę, która ma mniej więcej 6mx2,5m i położona jest po północno-wschodniej stronie domu. Chciałbym na niej posadzić wysoko szczepione klony i tu rodzi się pytanie - czy ma to sens na rabacie, gdzie słońce operuje tak mniej więcej do godziny 10-11? Czy sadzenie go w odległości 1,5-2 metry od ściany domu nie byłoby przeszkodą (głównie dla domu :wink: )?
No i wreszcie dobór gatunku. Myślałem o 'Simon-Louis Freres', 'Nizetti' lub 'Prinz Handjery'. W odwodzie jest też buczek Tricolor.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Griseum pisze:
Bartosz pisze:Czy naprawdę nie ma tu kogoś kto ma klona strzępiastokorego\cynamonowego (acer griseum).
Wyjątkowo bardzo mnie się ta odmiana podoba i wszędzie piszą ,że wolno rośnie ale wolno tzn ile ?
Proszę kogoś o napisanie jakie ma tempo wzrostu.
U mnie rośnie bardzo szybko - miał ponad pół metrowe przyrosty w zeszłym roku (nawet podwójne, tj. małe późnoletnie).
Pewnie dlatego, że dosyć młody i był mocno przycięty wczesną wiosną... Ale w tym roku zapowiadają się również długie przyrosty...
Dodam, że wytrzymał bez okrywania mrozy poniżej 20 stopni a narażony jest na zachodnie i północne wiatry....
Jak się uda, to na jesieni posadzę mały lasek 10-15 egzemplarzy na otwartym polu, co pozwoli na lepsze rozeznanie...
Zdjęcie z zeszłego roku:
Obrazek
Postanowiłem odświeżyć wątek o acer griseum w ramach tego wątku o klonach.Już wybrałem miejsce dla tego klona ale wcześniej miał wyznaczone inne miejsce gdzie zależało mi na szybkim tempie wzrostu a teraz w nowym miejscu chciałbym mieć koniecznie wolno rosnące drzewko o przyrostach nie większych niż 20cm na rok.Idealnie mi pasuje acer griseum ale rosnące w takim tempie jak podaje większośc stron tzn w optymalnych warunkach do 3,5m po 15 latach.Czy przyrosty rzędu 50cm były u ciebie na pewno spowodowane tym,że go przyciąłeś.Na każdej stronie z opisem tego drzewka podają tempo wzrostu 15-25cm na rok.
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Post »

Hmm, trudno powiedzieć. Po pierwsze, dlatego, że wiele młodych drzew rośnie szybko - co jest widoczne szczególnie przy mocnym cięciu - a potem zwalnia. Po drugie, niestety nie mam porównania do egzemplarza nieciętego, rosnącego mniej więcej w tych samych warunkach. Po trzecie, faktycznie w grę mogły wchodzić też inne czynniki. Tak więc moje uogólnienie może być nietrafne.
W tym roku, gdy słabiej przyciąłem, przyrosty były mniejsze - i pewnie im starsze/większe drzewo, tym będą jeszcze mniejsze, ale to żadne odkrycie (por. np. katalpa).... Myślę, że niecięty będzie rosnąć jak podają, i co ważne ukształtuje stabilny pień - u mojego, ponieważ "wystrzelił", to ma zbyt małą średnicę pnia... Ale to potrwa, będzie rósł krzaczasto i się zagęszczał na dole - myślę więc, że najlepiej przycinać do wstępnego ukształtowania pni/pni, a potem przestać....

Na początku września spełniłem swoje marzenie i posadziłem mały lasek, 10 klonów griseum :D Na otwartym polu 1,5h, które powoli obsadzam, ale nic nie chroni tam od wiatrów - pole ogrodzone siatką leśną (i obsadzone dwoma rzędami małych świerków), więc sarny raczej nie wejdą... Gleba gliniasta, klasa 4a, 4b - powinna im służyć.... Domu jeszcze nie ma :D To trochę eksperyment, zobaczę jak przetrwają w takich warunkach - w lutym/marcu podetnę większość a zostawię 1-2 niepodcięte, to będę mógł porównać. Hmm, jeśli będzie co podcinać, czyli jeśli nie padną :?

Obok posadziłem z tej samej sekcji: triflorum (rośnie podobno bez większych problemów w Finlandii), mandshuricum (ale kiepsko mu wróżę, chorował) i krzyżówkę griseum z jaworem - ciekaw jestem jak będzie wyglądać dorosły egzemplarz (liście wyglądają jak krzyżówka jawora 'atropurpureum' z griseum), może dosadzę w przyszłości pozostałe....

Reasumując - więcej będę mógł powiedzieć w przyszłym roku, także o wytrzymałości tych klonów, choć to zależy od tego, jaka będzie zima - nie będę okrywać, niech się hartują (ewentualnie w kwietniu/maju na przymrozki)...
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Wielkie dzięki za tak obszerną odpowiedź. Nad tym co będzie w tym miejscu rosło decyzja już zapadla i będzie to na pewno acer griseum :).
Awatar użytkownika
potfoor
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 12:27

Post »

Witam.
Chciałam się poradzić w sprawie klonu strzępiastokorego, który ma obumarłe (chyba przemarzły) gałązki szczytowe, w tym także przewodnik. Nie wiem, czy brak przewodnika powoduje pojawienie się nowego, czy powinnam podwiązać jakąż gałąź, która robiłaby dalej za przewodnik, czy się nie przejmować i drzewko sobie samo poradzi? ma około 2,5 m wysokości, posadzone na wiosnę 2009 roku. Na zdjęciu widać przemarznięte gałązki:
Obrazek
Obrazek

a druga sprawa tyczy się klony pensylwańskiego, który rośnie obok. Otóż wiosną 2010 miałam powódź w ogrodzi i ten klon właśnie krótko potem zmarniał, wraz z 9 różanecznikami rosnącymi pod nim. Nie mam jednak pewności, czy padły z powodu zalania cy może jakiejś choroby i dlatego boje się sadzić na wiosnę nowy taki klon i różaneczniki, bo jeśli to choroba, która siedzi w glebie to mi znowu padną :( klon wyglądał tak:
Obrazek
czy mogę jakoś stwierdzić, czy sadzenie roślin w tym miejscu jest bezpieczne?

pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Klon strzępisatokory - wyprowadź nowy przewodnik pionizując gałązkę - podwiąż ostrożnie gałązkę.
Klon pensylwański - to raczej jest powodowe czynnikiem fizycznym - uduszenie systemu korzeniowego w skutek podtopienia.
Awatar użytkownika
potfoor
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 12:27

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Spróbuje w takim razie jeszcze raz podwiązać, bo już próbowałam, ale niestety ta gałązka po podwiązaniu zmarniała :(

Dziękuję jeszcze raz

Monia
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
Funaki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2011, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bartosz napisał(a):
Czy naprawdę nie ma tu kogoś kto ma klona strzępiastokorego\cynamonowego (acer griseum).
Wyjątkowo bardzo mnie się ta odmiana podoba i wszędzie piszą ,że wolno rośnie ale wolno tzn ile ?
Proszę kogoś o napisanie jakie ma tempo wzrostu.

Odp.: Jestem Piotr ze Szczecina. Wyhodowałem kilkanaście klonów strzępiastokorych z nasion. Wypowiem się na ich temat. faktycznie rosną wolno. W porównaniu z innymi klonami (palmowe, japońskie, chińskie) rosną tak wolno jak acer palmatum sekcja dissectum. Zaledwie kilka centymetrów rocznie powiedzmy do 10cm. Mniejsze przyrosty w pełnym nasłonecznieniu większe w cieniu i dłuższe międzywęźla. Zdecydowanie cudowne głęboko purpurowe i jaskrawo czerwone zabarwienie liści na jesieni jest w pełnym słońcu. Jeśli chciałbyś mieć więcej różu i żółci w kolorach jesieni pomyśl o klonie nikkońskim też trójlistkowym. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,pare dni temu kupiłam sobie takiego klona Obrazek Obrazek
Nie wiem jaka to odmiana,jeżeli ktoś może mi zidentyikować byłabym wdzięczna :D
Przejrzałam sobie ten wątek ale dużo zdięć mi się nie otwiera :(
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Klon jesionolistny ''Flamingo'' ( Acer negundo ''Flamingo'' )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”