Projekt ogrodu,propozycje czym i jak zagospodarować

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
bzyq90
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lut 2009, o 16:33

Post »

Ok, dziękuję ;] Czyli te liczby które wypisałeś obok roślin to ilość sztuk która zmieści się na jednym m2?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba teraz pamiętać o tym, że rośliny się rozrastają i np. barwinek zajmie w ciągu roku czy dwóch całe miejsce, jakie znajdzie, bo rozprzestrzenia się szybciutko i skutecznie. To samo pióropusznik, kopytnik, marzanka, tylko w różnym tempie. Dla odmiany parzydło czy tawułka raczej stoją w miejscu :)

No jak, zrobiłeś już jakiś projekt? Pokaż nam, proszę :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Witam
Ja mam pytanie co to za szkoła ?? Technikum ? Jakiś profil ogrodniczy, czy związany z projektowniem ?
Ostatnio coraz częściej odnosze wrażenie, że szkoły zamiast uczyć robią coś zupełnie przeciwnego :(
ciekawy jestem :)
pozdrawiam
Tomek
bzyq90
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Technik Architektury Krajobrazu 3 rok, projekt będę robił na następny tydzień bo się pochorowałem.
Awatar użytkownika
Jaśka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lis 2008, o 22:51
Kontakt:

Post »

Nie wiem co powinien zawierać projekt, wiem co zawierają nasze:
1. Inwentaryzację.
2. Inwentaryzację fotograficzną.
3. Rzut ogólny w dużej skali (dla dużych założeń ogrodowych).
4. Rzuty w małej skali z oznaczonym miejscem i rodzajem nasadzeń.
5. Jeśli rzeźba terenu powoduje że jest taka konieczność, lub zmieniamy jego ukształtowanie, to robimy przekroje.
6. Oświetlenie
7. Detale małej architektury i nawierzchni, przekroje przez nawierzchnie, kolorystykę elementów itp. w zależności od potrzeb.
8. Wizualizacje (jeżeli to konieczne).
9. Zestawienie nawierzchni
10. Zestawienie elementów i oświetlenia.
11. Zestawienie roślin.
12. Zebranie danych od przedstawicieli, sklepów, wykonawców informacji nt. wstępnych wycen, terminów itp. (tylko przy dużych realizacjach)

Zazwyczaj nie projektujemy rabat kwiatowych, one i tak zmieniają się co roku, ale jak klient sobie życzy...
bzyq90
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

xipe Napisaleś mi ile sztuk na 1 m2 zmieści mi się każdej rośliny a mógłbyś napisać mi rozstawę tych roślin? Byłbym wdzięczny, ponieważ muszę to wypisać na projekcie a nie umiem tego znaleźć
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 sty 2009, o 17:20

Mój projekt ogródka przydomowego.

Post »

Proszę o oceny pozytywnych i negatywnych stron mojego ogródka,wszystkie odzewy mile widziane.
Obrazek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój projekt ogródka przydomowego.

Post »

Bardzo fajny pomysł zagospodarowania terenu.Zgranie ekstra.Jedyne co ja bym zmienił to wypoczynek(jakaś altanka itp?) bym wsadził pod winogron .
Szczególnie fajny pomysł to żywopłot z pigwowca-jak podrośnie i zakwitnie to prawie jak druga Japonia :D :D :D .Z tym pomysł pierwsza klasa.(ja głównie trzymam pigwowiec dla pieknych czerwonych kwiatów-jak zakwitnie to coś wspaniałego.
A z drugiej strony żywopłot z róży.......... :D :D
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Od strony północnej planuje postawić płot 1,50m betonowy,reszta siatka 1,50m na podmurówce,na "wypoczynek" altanka,przy malinach ule 6szt.
Fallenangelv
---

Post »

Jesteś pszczelarzem?? Czy tak dla ozdoby,bo ja mam dla ozdoby dwa(może jeszcze dwa się uda załatwić.)Chowam tam rzeczy potrzebne (siekierka,sekator, nożyk ,kawałek sznurka itp ) i coś jeszcze dla ochłody w słoneczne dni :wink:
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Chce być pszczelarzem,sąsiad z powodu wieku zmniejsza ilość rodzin z 35 na 10,do zaopiekowania się zostało 11 ulów,na wstępie zaklepałem 6 i wirówkę,z reszta zobligował się z pomocą póki będzie dawał rady- niestety w poczciwym wieku.
Za płotem od północy sąsiad ma 5 rodzin.
Za drogą od południa sąsiadka ma 5 rodzin.
Fallenangelv
---

Post »

Ale chyba masz już jakieś doświadczenie?
Bo ja widziałem i obserwuję pracę pszczelarzy i łatwe to to nie jest.
Ja osobiście lubię zapach jaki unosi się w pomieszczeniu kiedy stoją ramki i kręci się miód-coś pięknego :D
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Doświadczenia mam tyle że,pomagam dziadkowi-sąsiadowi w wykręcaniu ramek,synowie i zięciowie nie chcą przyjąć po nim pasieki(odwiedzają jak trzeba gotowy miód odebrać),a orkanów pszczelarstwa mistrz do grobu nie zabierze-tak obiecał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”