Dalie wymagania,problemy - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3

Post »

Witam, na początku kwietnia wsadziłam kapry do doniczek. Tak mi się marzy porobienie dodatkowych sadzonek z pędów. Wszystkie ładnie puściły listki i teraz żebym nie zepsuła :P Stąd pytanie- obrywam te pędy i do wody z nimi a kapry od razu do ziemi a one sobie puszczą nowe pędy? Czy obrywam tylko część pędów a resztę zostawiam a karpy trzymam w doniczkach i wsadzam po 15stym?

Te sadzonki pędowe jeśli się ukorzenią będą takich samych rozmiarów co rośliny z karpami? Kupiłam 20 odmian po jedną karpę a lubię duże grupy jednakowych roślin stąd moje kombinacje z tymi sadzonkami.

Pozdrawiam i czekam na rady :))
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z roku na rok karpa będzie wieksza więc i kwiatów będzie więcej ;D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nanavel! Ja nie robiłam jeszcze sadzonek zielnych z dalii (no raz może) ale raczej należy zanurzyć sadzonkę w ukorzeniaczu i wsadzić do doniczki z podłożem kwiatowym. Nie słyszałam, żeby ktoś ukorzeniał we wodzie. Rośliny z sadzonek mogą swobodnie osiągnąć rozmiary rosliny z karpy, ale mogą nie wytworzyć solidniejszych karp do późniejszego przechowywania.

Zeberka! Nie zawsze tak jest, bo jak karpa za duża i nie dzielona, to kwiaty mogą być mniej liczne i mizerniejsze. Lepiej w celu uzyskania większej ilości kwiatów, uszczykiwać młode pędy, wtedy się rozkrzewią.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Hmmm no dobrze do ziemi z tymi sadzonkami nie do wody, a co z karpami? do 15maja czekać i traktować jak podpędzane czy po oberwaniu szczepek od razu do ziemi niech sobie już w gruncie nowe pędy puszczą?

takasobie te z nasion dają rade wytworzyć małe karpy do przechowywania więc może te pobrane z sadzonek zielonych też dadzą rade:) Trzeba będzie przetestować co z tego wyjdzie:):)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Nanavel myślę ,że jak dość wcześnie pobierzesz sadzonki to dadzą radę .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Pobrałam kilka sadzonek na próbę i chyba klapa. Nie miałam takiego dużego woreczka przezroczystego i zostawiłam na noc tak nie przykryte ;/ Dzisiaj rano patrzę a liście oklapły.... to normalne? Czy już mi się zmarnowały? W co wy wkładacie doniczki z sadzonkami?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Miłka to dobra informacja, że można uszczykiwać dalie. Mam kilka takich długaśnych łodyg i wcale mi nie zależy by konkurowały one z dereniem o światło.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Nanavel, mnie udało się zrobić sadzonki wg. Instrukcji Basi z wątku dalie Stanisława (niestety nie pamietam strony).Mianowicie szczepkę odcięłam z kawalątkiem karpy i umieściłam w bardzo wilgotnej ziemi w butelce plastikowej przeciętej w połowie - taka mini szklarnia (bez korka żeby dochodziło powietrze). I tak zostawiłam w spokoju na miesiąc na parapecie, bez podlewania. Mam teraz piękne sadzoneczki, robiłam to pierwszy raz i się udało
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Halinka
200p
200p
Od: 20 lut 2010, o 15:18

Post »

Dostałam bardzo ładne karpy dalii, ale nie miałam jak dotrzeć na działkę i zostawiłam je w ciepłej piwnicy. Zauważyłam jakby troszkę zwiędły. Czy mogę do jutra wsadzić je do wody, czy to coś da, czy już darować sobie moczenie i jutro bezpośrednio wsadzić do ziemi ?.
Są za ładne żebym ich zmarnowała przez moją niewiedzę.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Na pewno nie zaszkodzi.

Dalie pięknie rosną od 2 tygodni na dworze. Dzisiaj ma być przymrozek ale mam nadzieję, że dzięki ciepłu jakie ma domek i kamienie przy rabacie może te temperatury tak nie spadną.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, moczenie pokurczonych czy przysuszonych dalii przed sadzeniem - jak najbardziej! ;:108
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Tak wygląda mój eksperyment z posadzeniem karpy ponad 2 tygodnie temu. Wczoraj było około -3

Obrazek

Dzisiaj ma być kolejny przymrozek. Nakryłam agrowłokniną. Wczoraj nie miałam jak skoczyć na działkę. Mam takie przeczucie, że dalia sobie poradzi :)
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Trochę jej się jej "oberwało", ciekawe czy będzie miało to jakiś wpływ na kwitnienie.

Ja nadal czekam na drugą turę zamówionych karp, zaszalałam najpierw kupiłam 10 odmian, a teraz poszłam na całość bo ponad 30ści :) Pierwsze siedzą w doniczkach te drugie od razu do ziemi wsadzę bo nie wiem czy uda mi się porobić sadzonki z tych pierwszych;/ Niby jak nakryłam woreczkami to nie padły dokumentnie ale "piękne" też nie są;/ ponadto za kolejne 30 sporych donic mąż by mnie z domu pognał :P ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”