Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

irma510 pisze:...Proszę o podpowiedź ,czy można ją ciąć na jesieni.
Pestkowe raczej tniemy po owocowaniu. Rany trzeba natychmiast zasmarować pastą Funaben - wskazany dodatek Miedzianu.
bishop71 pisze:...ale chyba też brzoskwinie i morele) tnie się po owocowaniu, ...
Możemy ciąć po kwitnieniu - widać wtedy pędy - gałązki które przemarzły.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Morela u mnie na działce wymaga silnego przycięcia, a po raz pierwszy w tym roku jest obsypana owocami. Czy dużą krzywdę jej zrobię tnąc po zbiorze owoców? O ile z innymi drzewami zazwyczaj są dosyć jasne zasady, o tyle z morelą znalazłem w sieci i xiążkach sprzeczne informacje.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym przycinał wiosną. W okresie zimowym pędy w miejscach cięć mogą przemarznąć. Oczywiście wszystko zależy w jakim miesiącu przeprowadzisz cięcie teraz i jaka będzie zima.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:[...]Oczywiście wszystko zależy w jakim miesiącu przeprowadzisz cięcie teraz i jaka będzie zima.
W tamtym roku, robiąc przycinanie po raz pierwszy w życiu przyciąłem zbyt późno winogron i "płakał". W tym roku zrobiłem to w lutym, i zniósł wszystko mężnie, teraz jest bardzo bujny, a głównie dlatego jest trzymany, owoce to tylko dodatek.
Ale wracając do drzewek: jak ma się pora cięcia do soków krążących w drzewach? Jabłonie, grusze to styczeń-luty, kiedy jeszcze śpią. A czy letnie przycinanie pestkowców nie spowoduje "płakania"? Czy można przycinać drzewa, kiedy są upały? Bo ostatnio tylko upały są :-)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po przycięciu drzew rany musimy zasmarować pastą Funaben. Przycinanie nie teraz a na przełomie sierpień - wrzesień.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki serdeczne. Funabenem zawsze smaruję, ale tylko te większe rany i bez dodatku miedzianu. Funaben sam w sobie jest grzybobójczy, konieczny jest jeszcze dodatkowo miedzian? I czy miedzian wymieszany z funabenem nie skraca drastycznie terminu przydatności pasty? Mam wrażenie, ze tlenochlorki nie są zbyt trwałe, za wyjątkiem suchej postaci. Może to tylko wrażenie :oops:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z Miedzianem mieszam tylko tą część pasty którą zużyję danego dnia. Miedzian daję na "wszelki wypadek" zwłaszcza do pestkowych. Chodzi głownie o zapobieganie chorobie - rak bakteryjny drzew owocowych.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A w jakich proporcjach to robić? I rozumiem, ze miedzianem 50WP?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja daję na 3 łyżki (duże) pasty małą łyżeczkę Miedzianu.
A co myślą inni o dodawaniu miedzianu?
Pozdrawiam Andrzej.
irma510
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2007, o 13:12

Jak przycinać drzewa owocowe

Post »

Dziękuję za informacje.Odkąd śledzę dyskusje na forum popełniam coraz mniej błędów w moim ogrodzie.Interesująca wydała mi się wiadomość o dodawaniu do pasty funaben miedzianu,nigdzie o tym nie czytałam.Zastosuję to już teraz do brzoskwini,które kupiłam na allegro w maju .Zaczynają wypuszczać młode pędy,ale wierzchołek jednej przysycha i może trzeba go obciąć i zasmarować tą mieszanką.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak przycinać drzewa owocowe

Post »

irma510 pisze:...Interesująca wydała mi się wiadomość o dodawaniu do pasty funaben miedzianu,nigdzie o tym nie czytałam...
Tak, to stara, znana i wypróbowana metoda - dodatek do pasty 2-3% roztworu Miedzianu lub Topsinu... ma to także dodatkowy, pozytywny efekt - Funaben szybko zasycha, a w ten sposób można go nieco rozrzedzić (absolutnie nie wolno używać do tego celu wody)... jest też inna (podobno tańsza) kombinacja: biała farba emulsyjna + Miedzian lub Topsin... efekt w zasadzie ten sam
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Jak przycinać drzewa

Post »

Witam;Do farby emulsyjnej dodaję miedzian lub topsin.Funaben szybko mi wysycha.Przy okazji mam prośbę do Pomologa lub Erazma zajrzyjcie na temat"sadzenie drzew owocowych".Dzięki.Pozdrawiam.Ryszard
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Cięcie drzew owocowych

Post »

Witam;Cięcie drzew owocowych ,podobnie jak nemo56,przeprowadzam od lat po owocobraniu. Pozdrawiam.Ryszard.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”