Pomidory pod folią cz. 5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Piękne rozsady , w pełni profesjonalne .
Pierwsze pąki kwiatowe za 6-8 liściem , ale pewna nie jestem .
Dla sadzących rozsadę , minimalna temperatura podłoża to powyżej
12 stopni .
Takie ilości jak u Faworyta , mówiąc krótko , jest co robić . Oby tylko cena
w sezonie była dobra . Przerażają mnie ceny w pełni owocowania poniżej
kosztów uprawy .
Jeszcze tylko 2-3 zimne noce i będzie można odetchnąć .
Pierwsze pąki kwiatowe za 6-8 liściem , ale pewna nie jestem .
Dla sadzących rozsadę , minimalna temperatura podłoża to powyżej
12 stopni .
Takie ilości jak u Faworyta , mówiąc krótko , jest co robić . Oby tylko cena
w sezonie była dobra . Przerażają mnie ceny w pełni owocowania poniżej
kosztów uprawy .
Jeszcze tylko 2-3 zimne noce i będzie można odetchnąć .
- Karolka023
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2016, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja uprawa do pięt nie dorasta pięknym pomidorom Faworyta, ale wczoraj też zauważyłam pąki kwiatowe na moich sadzonkach Jestem w szoku, bo wysiewane były na początku marca, zaniedbane przez brak czasu, późno pikowane i dłuższy czas rosły w słabej ziemi. Patrząc na prognozy myślę nad wysadzeniem tuż po Świętach, jednak czas pokaże czy pogoda pozwoli.
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Te liście są częściowo brązowe, czy to tylko wina światła ??
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Karolka023
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2016, o 08:30
Wina światła, rolety były jeszcze do połowy zasłonięte
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
- marcin_pl
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 01:13
Witam .
Moja rozsada praktycznie gotowa . Faworyt wysiany najpóźniej , a radzi sobie najlepiej , pomidorek nie do zajechania .
Mam pytanko .
Wyjeżdżam na tydzień , czy moja rozsada wytrzyma tyle bez podlewania ? Przed wyjazdem zamierzam porządnie ja przelać i tylko minimum światła ,lub przeniosę ja do kuchni ( z piwnicy ) i tam będzie czekała na nasz powrót. Temp. w kuchni będzie oscylować w granicach 15- 20 st , światła dziennego nie będzie za wiele ( północna strona domu )
Moja rozsada praktycznie gotowa . Faworyt wysiany najpóźniej , a radzi sobie najlepiej , pomidorek nie do zajechania .
Mam pytanko .
Wyjeżdżam na tydzień , czy moja rozsada wytrzyma tyle bez podlewania ? Przed wyjazdem zamierzam porządnie ja przelać i tylko minimum światła ,lub przeniosę ja do kuchni ( z piwnicy ) i tam będzie czekała na nasz powrót. Temp. w kuchni będzie oscylować w granicach 15- 20 st , światła dziennego nie będzie za wiele ( północna strona domu )
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Rozsada powinna wytrzymać przez tydzień bez podlewania
Pozdrawiam, Mirek
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odmiana jedna z kilku,ale za to z największymi pąkami pierwszego grona.Nowość w tym roku w typie "Bawolego serca".Ciekawi mnie czy z plennością będzie podobnie jak to bywa u sercowatych,czyli niezbyt,czy jednak zaskoczy pozytywnie.Bo smak zależeć będzie tylko i wyłącznie od ręki ogrodnika.
Crushed Heart.
Crushed Heart.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Jeden z parapetów:
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Nie są dzikie. Kształt liści zależy od odmiany, tu to wygląda na coś typu Kmicic lub awizo.
Badanie gleby 2019:
@mirek97119 ja to bym obciął głowy i ukorzenił sadzonki. Cięcie powyżej liścieni.
Druga opcja przepikować w kubki od piwa jak najniżej liścia pierwszego, nawet w U.
Niestety ale twoje sadzonki są mocno wyciągnięte, pewnie za dużo papu i wody.
Druga opcja przepikować w kubki od piwa jak najniżej liścia pierwszego, nawet w U.
Niestety ale twoje sadzonki są mocno wyciągnięte, pewnie za dużo papu i wody.
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Te sadzonki o szerokich liściach to prawdopodobnie odmiany z liśćmi "ziemniaczanymi". Malinowy Warszawski do nich się zalicza Tu jest o nich cały wątek: https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=32
Uprawia się je tak samo, jak odmiany z liśćmi "pomidorowymi".
Uprawia się je tak samo, jak odmiany z liśćmi "pomidorowymi".