Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Moze być jeszcze szczepienie przez stosowanie jak nie ma grubych gałęzi. Ja mam zamiar tak w tym roku spróbować zaszczepić czereśnie na ptasiej i na wiśni. Inspiracja filmik z rosji.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na czereśnie termin jest ok. Ja dziś szczepiłem czereśnie na czereśni w koronie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Od kilku lat próbuję zaszczepić James Grieve i ta jabłonka odrzuca wszystkie zrazy które usiłuję zaszczepić. Na innych jabłonkach nie mam problemu ze szczepieniem, najlepiej szczepi się Charłamowska, wszystko przyjmuje..
ania1590
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Mam podobny, ale odwrotny problem ze śliwą. Od dwóch lat próbuję ją zaokulizować. Pierwszy raz próbowałem na Węgierce, to nie tylko oczka się nie przyjęły, ale cała gałąź uschła Dla kogoś, kto okulizuje pierwszy raz to trochę onieśmielające i zniechęcające. W zeszłym roku próbowałem na Hermanie. Ładnie oczka wyglądały. Do czasu. Jeszcze jest szansa, że jedno oczko się przyjmie, ale mała. Z jabłoniami, gruszami, brzoskwinią i śliwkami japońskimi nie miałem tego problemu.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Seedkris zrazy dawno pobierałes? Czy z drzewa na drzewo?
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Witam,
Czy ktoś z Was forumowicze próbował szczepienia orzecha włoskiego? To dość trudna sprawa chyba. Pomijam Kozule bo wiadomo, ze to specjalistka. Jeśli tak to skąd pobieracie zrazy?
Pozdrawiam serdecznie
Czy ktoś z Was forumowicze próbował szczepienia orzecha włoskiego? To dość trudna sprawa chyba. Pomijam Kozule bo wiadomo, ze to specjalistka. Jeśli tak to skąd pobieracie zrazy?
Pozdrawiam serdecznie
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Próby są każdego roku na 15 sztuk jedna, max 2 a to już sukces. Jesień chip budding październik, wiosna stonowanie z reguły zrazy pobrane wcześniej uśpione. Szczepienie w kalusowniku termicznym z rury PCV. Co do razów to pytasz skąd mam odmiany czy z jakiego miejsca drzewa? Odmiany od znajomego, zrazy nie za specjalne biorę co daje i 3 rok walczę. W literaturze piszą dobrze wyrośnięte proste jednoroczne o długich międzywęźlach dobrze zdrewniałe pęd z dobrymi oczkami.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lut 2020, o 10:54
Mam taki plan. Jedną 5 letnią dziczkę chcę przeszczepić tylko i wyłącznie zapylaczami. Papierówkę już mi się udało zokulizować, teraz potrzebuję zraz james grieve- może ktoś ma na zbyciu patyka? Może być też idared- jest również świetnym zapylaczem. Albo jakieś inne propozycje? Chodzi o uniwersalne zapylacze.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jabłoń rajska jest dobrym zapylaczem.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Witam chce zaszczepić przez stosowanie grusze i śliwę. Na gruszach widzę już, że pękają pąki, natomiast śliwa jest jeszcze uśpiona. Czy ruszać już z tym czy lepiej jeszcze trochę poczekać? Zrazy mam zadołowane w wilgotnym piasku w korytku i zasypane ziemią, po północnej stronie budynku.
Na jednym filmiku widziałem, ze robi się nacięcie takie jak do szczepienia na grubszej gałęzi. I jeżeli kora ładnie odchodzi to można. Jak jest z tym kłopot to trzeba poczekać.
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Dzięki za info, sprawdzę
Nie musisz czekać do lata, przerabiałem taka sytuację w roku ubiegłym, tez okulizowałem RedLove, ale na Złotej Renecie i właśnie gdzieś tak na początku marca pobrałem zrazy RedLove zabezpieczyłem je przed wyschnięciem( owinąłem w torebki foliowe ) i ulokowałem na dolnej półce lodówki. W połowie maja dokonałem udanej okulizacji.PeterJohn86 pisze:Witajcie!
W temacie jestem kompletnie zielony, ale chciałbym zaszczepić jabłoń RedLove na James Grieve. RedLove mam 2 letnią, a JG prawie 5 lat i chciałbym tam ze 2 pędy zaszczepić. Rozumiem, że coś takiego to okulizacja i mogę to zrobić dopiero w lecie, tak?