Moja kolekcja
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja
Cudne rośliny, ale królowa jest tylko jedna - Ascocenda (bynajmniej nie Doda )
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne nowości i kwitnienia . Ascocenda rzeczywiście przepiękna, bardzo ciekawy, wyrazisty kolor. I piszesz, że kupiłaś tetraspisa . mogłabyś chociaz liścia pokazać i te "marne kwiatki" ? Też kupiłam swojego z OG i jestem ciekawa, jaki jest twój.
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Dziękuję Wszystkim za miłe słowa
Justus, Epicattleyę kupiłam ok. miesiąca temu i to był pierwszy raz gdy ją zobaczyłam w Castoramie. Byłam zaskoczona, bo podoba mi się ten storczyk, a przy tym cena tak niska, że nie było się nad czym zastanawiać Zapomniałam jeszcze napisać, że ona pachnie
Dusiu, nie zrobiłam zdjęcia kwiatów Phal.tetraspis, bo były w kiepskim stanie tzn. każdy kwiat był uszkodzony i w zasadzie przekwitający. Wstawiam jego aktualne, nie najlepszej jakości, zdjęcie. Ma trzy pędy, na jednym z dwóch oczek wychodzą rozgałęzienia i mam nadzieję, że urosną Przez nieuwagę złamałam końcówkę jednego pędu i to akurat tego, na którym widać było przedłużenie
Justus, Epicattleyę kupiłam ok. miesiąca temu i to był pierwszy raz gdy ją zobaczyłam w Castoramie. Byłam zaskoczona, bo podoba mi się ten storczyk, a przy tym cena tak niska, że nie było się nad czym zastanawiać Zapomniałam jeszcze napisać, że ona pachnie
Dusiu, nie zrobiłam zdjęcia kwiatów Phal.tetraspis, bo były w kiepskim stanie tzn. każdy kwiat był uszkodzony i w zasadzie przekwitający. Wstawiam jego aktualne, nie najlepszej jakości, zdjęcie. Ma trzy pędy, na jednym z dwóch oczek wychodzą rozgałęzienia i mam nadzieję, że urosną Przez nieuwagę złamałam końcówkę jednego pędu i to akurat tego, na którym widać było przedłużenie
- Storczykowa
Ja swojemu tez jeden pęd złamałam, i to ten najładniejszy. Zlamał się akurat na oczku, więc nie ma szans na odgałezienie. Ale twój jest piękny i wyrośnięty. Mam nadzieję, że nam jeszcze kiedyś zakwitną tetraspisy.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Mambo- dziękuję za info. Będę się zatem po Castoramach i za takimi storczykami rozglądać A Tetraspis to dorodna roślinka, na pewno jeszcze zakwitnie ;)
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Niesamowicie powiększyłaś swoją kolekcję , cudna pomarańczowa Ascocenda i ślicznie wyprowadzony tetraspis
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Mamba
Odkurzam wątek dzięki Marii Teresie...
Dusiu, Justus, mój Phal. tetraspis już zakwitł na 2 pędach, a w tym na złamanym, który się rozgałęził z dwóch oczek. Poza tym wypuścił liść, korzenie i jeszcze jeden pęd Jak zrobię zdjęcia pokażę go w całości.
Mario Tereso, dziękuję za pochwały
Nie zrobiłam zbyt wielu zdjęć, ale pokażę chociaż to co mam.
Na początek Chiloschista usneoides i pęd, który wyrósł u mnie:
A to Dendrobium typu nobile. Przez długi czas nie podzielałam zachwytów innych storczykomaniaków, ale od kiedy je kupiłam jestem bardzo zadowolona i kilka razy dziennie wącham te cudne kwiaty
To są kwiaty pierwszego mojego keiki, które zakwitło już drugi, a może trzeci raz. Nadal jest maleńkie, ale jakie wytrwałe
Dusiu, Justus, mój Phal. tetraspis już zakwitł na 2 pędach, a w tym na złamanym, który się rozgałęził z dwóch oczek. Poza tym wypuścił liść, korzenie i jeszcze jeden pęd Jak zrobię zdjęcia pokażę go w całości.
Mario Tereso, dziękuję za pochwały
Nie zrobiłam zbyt wielu zdjęć, ale pokażę chociaż to co mam.
Na początek Chiloschista usneoides i pęd, który wyrósł u mnie:
A to Dendrobium typu nobile. Przez długi czas nie podzielałam zachwytów innych storczykomaniaków, ale od kiedy je kupiłam jestem bardzo zadowolona i kilka razy dziennie wącham te cudne kwiaty
To są kwiaty pierwszego mojego keiki, które zakwitło już drugi, a może trzeci raz. Nadal jest maleńkie, ale jakie wytrwałe
- Storczykowa
Ale piękne kwitnienia! Chciałabym zobaczyć Phal. tetraspis.
- justus27
Ale piękności Dendr. nobile przyciąga wzrok tym mnóstwem kwiatów...
- Mamba
Dziękuję za miłe słowa
Pokażę jeszcze kilka zdjęć kwitnących.
Miniaturka, która niezmordowanie przedłuża pęd.
2 Phalaenopsis equestris, pierwszy to semi alba i moje pierwsze kwitnienie, a drugi ilocus var. alba przedłużający pęd od kilku miesięcy.
Hybrydy Phalaenopsis
Phalaenopsis tetraspis w całej okazałości i Ascocenda kwitnąca drugi raz w tym roku i już wypuszczająca następny pęd
Właśnie dotarła do mnie paczka z nowościami, muszę ją szybko otworzyć
Pokażę jeszcze kilka zdjęć kwitnących.
Miniaturka, która niezmordowanie przedłuża pęd.
2 Phalaenopsis equestris, pierwszy to semi alba i moje pierwsze kwitnienie, a drugi ilocus var. alba przedłużający pęd od kilku miesięcy.
Hybrydy Phalaenopsis
Phalaenopsis tetraspis w całej okazałości i Ascocenda kwitnąca drugi raz w tym roku i już wypuszczająca następny pęd
Właśnie dotarła do mnie paczka z nowościami, muszę ją szybko otworzyć
- Storczykowa
Piękne kwitnienia, a ten tetraspis... mam nadzieję, że mój też będzie mieć tyle kreseczek, ale znając mojego pecha, bedzie mieć jedną lub 2, jak w chwili kupienia (. Equestrisy też mi się podobają, inne storczyki też, a takiego Phal. jak ten czerwony też mam, ale nie chce puścić pędzika.
- justus27
Cudne kwiatuszki. Equetrisy mogę oglądać non stop, sliczne oba ;) A jak fajnie porównuje się widac maleńkie różnice na warżkach ;)
Hybrydy również piękne.
I Tetraspis...również cudny, już dawno trafił na moją listę chciejstw
Hybrydy również piękne.
I Tetraspis...również cudny, już dawno trafił na moją listę chciejstw
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mambo
Przepiękne kwiaty Niesamowite zarówno phale hybrydy: cudowne woskowe w niesamowitych kolorach>
Ascocenda niesamowity kolor, no i jak szaleje :P Musi jej być u Ciebie zachwycająco dobrze :P
A equestrisy i tetraspis zapierają dech
Nie mogę wyjść z podziwu dla Twojej kolekcji
Przepiękne kwiaty Niesamowite zarówno phale hybrydy: cudowne woskowe w niesamowitych kolorach>
Ascocenda niesamowity kolor, no i jak szaleje :P Musi jej być u Ciebie zachwycająco dobrze :P
A equestrisy i tetraspis zapierają dech
Nie mogę wyjść z podziwu dla Twojej kolekcji