Uprawa porów cz.1
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa porów
Stał w inspekcie, tunela na razie nie posiadam ale pod czas zimniejszych nocy jakoś zmarniał, przeniosłam na parapet, zaczyna odżywać, ale masz rację, jutro znowu eksmituje go do inspektu
Ja nie wiedziałem, że pory są podatne na zimno i kilka razy zaliczyły przymrozek. Gdzieś tak z połowa wypadła, ale pozostałe ładnie rosły i już są w gruncie Chociaż nie wiem po co je hoduję. Osobiście jem pora czasami na kanapce z szynką i w zupie, nie wiem co zrobię z setką ewentualnych porów
- romaszka
To tak ja!! W zeszłym roku rozdawałam znajomym, tyle przyjemności
romaszka moje siane 02.03. wyglądają niemal identycznie jak Twoje(kiedy siałaś? ). Na opakowaniu piszą, że wysadzać można w połowie kwietnia, ale nawet gdyby pogoda sprzyjała, to moje się jeszcze kompletnie do tego nie nadają...
Swoje przycinałam jak dotąd 2 razy i właśnie dziś myślałam nad tym, czy jeszcze raz nie zafundować im tego zabiegu-poprzednio jakby się wzmocniły. Widzę, że Ty swoje przycięłaś, to i ja spróbuję.
Swoje przycinałam jak dotąd 2 razy i właśnie dziś myślałam nad tym, czy jeszcze raz nie zafundować im tego zabiegu-poprzednio jakby się wzmocniły. Widzę, że Ty swoje przycięłaś, to i ja spróbuję.
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
- carissima
- 50p
- Od: 17 mar 2012, o 00:39
Kupiłam dziś rozsadę pora - bardzo proszę o doradzenie mi, gdyż po raz pierwszy zajmuję się warzywnikiem....
Czy mogę tą rozsadę już posadzić do gruntu? Jak głęboko trzeba sadzić pory? Słyszałam coś o kopczykowaniu, żeby biała część była jak najdłuższa. Będę wdzięczna za odpowiedź, bo neie jestem w stanie przebrnąć przez wątek cały....
Czy mogę tą rozsadę już posadzić do gruntu? Jak głęboko trzeba sadzić pory? Słyszałam coś o kopczykowaniu, żeby biała część była jak najdłuższa. Będę wdzięczna za odpowiedź, bo neie jestem w stanie przebrnąć przez wątek cały....
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kopczykowanie to tak jak napisałaś, odnosi się do porów przed zbiorem. Jest to metoda okopywania aby celbula była b. biała a w zasadzie dłuższa. Natomiast sadzenie porów można już dokonać pod warunkiem ze w nocy temperatura nie spada poniżej 10 lub 8 stopni Celsjusza. Jeżeli jest inaczej to trzeba zabezpieczyć przed chłodem młodą rozsade. Mój sposób sadzenia to praktycznie wkładam każdą rozsadę do osobnego dołka rozmieszczonego w odstępie co 10 cm i w rzędach podobnie. Głębokość dołka od 10 do 12 cm. I te dołki absoulutnie nie zasypuje. Po kilku dniach ziemia sama się osunie. Przy suchej glebie zalecam wlać trochę wody do dołków i odczekać aż wsiąknie. Po tygodniu roslinki zaczną się powoli ukorzeniać. W lecie można przerywać co drugi por aby odstępy w rzędzie zwiększyć do 20-25 cm. Przypominam że zagonek grzęda powinna być nawieziona obornikiem w jesieni lub kompostem najpóźniej na wiosne.
Pamiętajcie o ogrodach...
Mój por i seler już w ziemi, nareszcie luźniej na parapetach.
- delfi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też wysadziłam już por do gruntu, męczył sie biedak w małym pojemniku
- romaszka
Plum siałam mniej więcej 10.03, ale one od początku jakieś zdechłe rosną, nie wiem dla czego
Dzisiaj dostałam nadwyżki poru od sąsiadki już wsadziłam na polu. Ona trzyma rozsadę w tunelu to ma pory jak te lale! Z tego wnioskuje, że porowi po prostu nie odpowiada parapetowe życie, ech może w końcu doczekam się szklarni, na razie tylko podwaliny są
Dzisiaj dostałam nadwyżki poru od sąsiadki już wsadziłam na polu. Ona trzyma rozsadę w tunelu to ma pory jak te lale! Z tego wnioskuje, że porowi po prostu nie odpowiada parapetowe życie, ech może w końcu doczekam się szklarni, na razie tylko podwaliny są
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Selery sadzi się do gruntu po 15.05 ze względu na ewentualne przymrozkiaria pisze:Mój por i seler już w ziemi, nareszcie luźniej na parapetach.
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka