Dalie z nasion cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie z nasion
Ja wczoraj wykopałam dalie i canny , i wszystkie kwiatki przekwiłe pozbierałam i mam nasiona , tylko jest też taki problem , niektóre kwiaty nie rozwineły się a miały nasiona , czy one będą sie nadawały jako materiał do wysiewu
Z nasion miałam 3 czerwone i jedna żółta , śliczne były , niskie a oblepione kwiatami , miały najwięcej nasion....
Z nasion miałam 3 czerwone i jedna żółta , śliczne były , niskie a oblepione kwiatami , miały najwięcej nasion....
Bożena
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Tak się nie da, może pomyliłaś nasienniki z pąkami?limonkaa pisze: kwiaty nie rozwineły się a miały nasiona
A co do ich wartości jako materialu siewnego - to co masz do stracenia? Siej, najwyżej nic nie wyrośnie
Pozdrawiam - Małgosia
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wykopałam wkoooooońcu dalie i o dziwo ładne karpy porosły ( jak na powyciągane sadzonki sadzone za późno :P:) Mam nadzieję ze przetrwają zimę i w następnym roku wyrosną z nich śliczne kwiaty ( bo w tym roku jakoś mało się kwitnieniem cieszyłam, chyba wszystko w korzenie szło) ( na zdjęciu niskie dalie zmienne o kwiatach pojedynczych, niestety w mieszance dostały mi się tylko żółte i takie herbaciano łososiowe, no ale że duży ogród mam niezagospodarowany więc nie będę kręciła nosem, może kiedyś będę mogła robić selekcję tych najładniejszych, z pomponowych tylko żółte i jedna biała ale zaginęła w akcji wykopywania i chyba została w ziemi a dalie o brązowych liściach nie zakwitły ale coś tam wykopałam więc zobaczę w następnym roku )
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Swoje dalie wykopałem 12 listopada. Te które miałem z małych bulw po ubiegłorocznym sianiu zaskoczyły mnie tak dużymi "kartoflami" jakie dodatkowo wytworzyły w tym roku To chyba odpowiedź na pytanie czemu kwiaty zrobiły się półpełne (choć to odmiana pojedynczych Mignon)
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Pewnie zadam głupie pytanie, ale jak rozpoznać że karpy źle się przechowują?? Wczoraj robiłam porządek z mieczykami i zauważyłam ze niektóre karpy dali pomarszczyły się i są miękkie, podejrzewam że to znak żeby je wywalić?? Jak powinna wyglądać prawidłowo przechowująca się karpa? Wysuszona ? Pomarszczona? Twarda?Jędrna??
Moje o tej porze są jeszcze jędrne. Pomarszczone robią się dopiero wiosną, wówczas delikatnie skrapiam wodą.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Nanavel może masz trochę za wysoką temperaturę w przechowalni - sprawdź. Nie wiem czy w Twoim przypadku dobrze doradzę ale ja kiedyś takie karpy przesypywałam normalnym piaskiem (nie podlewać)+ chłodno. Spokojnie dawały radę przeżyć do wiosny.
Dalie zawsze sadziłam z karp ale coś mnie kusi żeby wysiać z nasion czy wszystkie gatunki wysiewanych dali wytwarzają karpy?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkie dalie które do tej pory wysiewałam
tworzyły karpy.
W pierwszym roku oczywiście nie za wielkie,
ale już w następnym roku ta karpa posadzona
wydała olbrzymi krzew z kwiatami
no i oczywiście karpa na jesień była odpowiednio większa.
tworzyły karpy.
W pierwszym roku oczywiście nie za wielkie,
ale już w następnym roku ta karpa posadzona
wydała olbrzymi krzew z kwiatami
no i oczywiście karpa na jesień była odpowiednio większa.
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aniu
kilka razy siałam różne dalie i wszystkie wytworzyły karpy. Jak na tak krótki okres w gruncie to nawet całkiem spore rosły.
kilka razy siałam różne dalie i wszystkie wytworzyły karpy. Jak na tak krótki okres w gruncie to nawet całkiem spore rosły.
Alicja
Dzięki dziewczyny zawsze to jakieś nowe doświadczenie.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
A czy Dalie karlowe też tworzą karpy? I czy mozna je już wysiewać?