Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
Ok, to idę Twoim śladem i zobaczymy. Muszę już coś z nimi zrobić, bo są w małych pojemnikach ze sklepu, w których nie ma drabinek i nie mają się po czym piąć.
Papi
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A możesz pokazać jakieś fotografie swoich roślin ?luczek95 pisze:I myślę że z konkretną odpowiedzią się nie spotkasz ;) Bo ile ludzi, tyle praktyk, ja osobiście trzymam w niewielkich doniczkach(moja najstarsza jest w doniczce o średnicy około 20cm- w tamtym roku kwitła, druga będzie w 13-15), a rośliny mają potem po 2-3 m.
Jak stara ta najstarsza ?
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Osmunda Pewnie, już przeglądam moj wątek i komputer, może znajdę zdjęcia z lipca/sierpnia, kiedy są największe..
A jak tam Twoja? Obudziła się?
Niestety znalazłem tylko zdjęcie z początku czerwca, przed rozrośnięciem
W lipcu, sierpniu zarastają całą ścianę i trzeba je przycinać, żeby nie uciekły do sąsiadów, ale obiecuję w tym roku zrobić zdjęcia, gdy będą rozrośnięte Wraz z nadejściem zimy jestem zmuszony je bardzo mocno przyciąć- zimują na korytarzu.
W każdym roku passiflore puszczałem na ścianę, a teraz chcę, aby obie obrosły i barierki i ścianę.
Najstarsza ma ze 3 lata chyba, więc nie taka stara jak niektóre z innych moich roślin.
Może ktoś preferuje większe doniczki? Może wtedy chętniej kwitną? Kiedyś czytałem że zbyt wielka doniczka opóźnia kwitnienie...Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami ! Może jednak powinienem zapewnić im doniczki min 30cm?:roll:
Teraz przeglądam wątek i na 3 stronie tego tematu- użytkownik mely także nie ma największych doniczek
Pozdrawiam:
---4 maja 2017, o 15:54 ---
Jak tam Wasze passiflory? Ruszyły?
A jak tam Twoja? Obudziła się?
Niestety znalazłem tylko zdjęcie z początku czerwca, przed rozrośnięciem
W lipcu, sierpniu zarastają całą ścianę i trzeba je przycinać, żeby nie uciekły do sąsiadów, ale obiecuję w tym roku zrobić zdjęcia, gdy będą rozrośnięte Wraz z nadejściem zimy jestem zmuszony je bardzo mocno przyciąć- zimują na korytarzu.
W każdym roku passiflore puszczałem na ścianę, a teraz chcę, aby obie obrosły i barierki i ścianę.
Najstarsza ma ze 3 lata chyba, więc nie taka stara jak niektóre z innych moich roślin.
Może ktoś preferuje większe doniczki? Może wtedy chętniej kwitną? Kiedyś czytałem że zbyt wielka doniczka opóźnia kwitnienie...Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami ! Może jednak powinienem zapewnić im doniczki min 30cm?:roll:
Teraz przeglądam wątek i na 3 stronie tego tematu- użytkownik mely także nie ma największych doniczek
Pozdrawiam:
---4 maja 2017, o 15:54 ---
Jak tam Wasze passiflory? Ruszyły?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Moja passiflora była ładna całą zimę - stała na chłodnym, jasnym parapecie. Mam ją już piąty rok - z nasiona, ale jeszcze nigdy mi nie kwitła. Już się pogodziłam z faktem, że nie obaczę kwiatów, ale i tak sprawdza się w roli pnącza, zakrywającego szczelnie to, co chcę zakryć.
Co do wielkości doniczki - ja myślę, że powinna być proporcjonalna w stosunku do rośliny. Nie ma co dawać jakiejś wielkiej, bo roślina pójdzie w korzenie. Ja co roku przesadzam do odrobinę większej doniczki i zawsze bryła korzeniowa jest duża i ledwo się mieści w poprzedniej doniczce.
Co do wielkości doniczki - ja myślę, że powinna być proporcjonalna w stosunku do rośliny. Nie ma co dawać jakiejś wielkiej, bo roślina pójdzie w korzenie. Ja co roku przesadzam do odrobinę większej doniczki i zawsze bryła korzeniowa jest duża i ledwo się mieści w poprzedniej doniczce.
- luczek95
Tak passiflory świetnie okrywają, ale co do kwiatków to można się ich doczekać, wiem po sobie Może to sprawa zimowania- może za ciepło? Moje właśnie tracą większość liści na zimę(jak nie wszystkie)+mocne ograniczenie podlewania. Albo nawożenie- zbyt dużo azotu, ewentualnie oświetlenie, za duża doniczka, czynników uniemożliwiających kwitnienie jest wiele, można się pobawić
---13 maja 2017, o 23:00---
Cisza w passiflorowym temacie, więc ja coś wrzucę
Reszta jest na balkonie, w końcu się zrobiło ciepło
---13 maja 2017, o 23:00---
Cisza w passiflorowym temacie, więc ja coś wrzucę
Reszta jest na balkonie, w końcu się zrobiło ciepło
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
Moje passiflory jeszcze w domu, jutro ruszam z nimi na balkon. Ale już widzę pączki na niektórych. Tylko już któryś rok z kolei nie miałam kwiatków na błękitnej. niby kwitła ładnie jakieś 3 lata temu a teraz nic. Obcinam ją zawsze na zimę nie podlewam za dużo, ma jasno no i w zimę nie rośnie. Nie wiem czemu u mnie tak jest, ma ktoś może jakiś pomysł?
- luczek95
Jak tam Wasze passiflory? Ktoś pochwali się kwitnieniami i zdjęciami ?
U mnie póki co pojawił się pączek u jednej sztuki,
U mnie póki co pojawił się pączek u jednej sztuki,
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje mają już kilka pączków, ale na razie idą w zielone.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
Od kilku lat posiadam pasiflorę którą wyhodowałem z nasion i ani razu mi jeszcze nie zakwitła. Rośnie tylko w zielone i raczej nie zapowiada się żeby uraczyła mnie jakimś kwiatkiem. Juz troche nie mam do niej siły i nie wiem co z nią robić. Może miał ktoś podobny problem i mógłby sie podzielić informacjami jak ją zmusic by zakwitła. Z góry dziękuje
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Męczennica z nasionek zakwita ponoć po kilku latach, cierpliwości więc. Może to już za rok?
Pozdrawiam Anida
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
Nie wiem czy będę miał jeszcze tyle cierpliwości. mam ją chyba już z 5 lat lub nawet dłużej i nic rośnie jak szalona a kwiatów zero. Ale może w końcu kiedyś odwdzięczy się i zakwitnie..
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Też mam takie - chyba sześciolatki. Żadna nie zakwitła. Ostatniej zimy jedna nie przetrwała. Pozostałe dwie mają sporo liści, ale na kwiaty przestałam już czekać. Chociaż... może mnie kiedyś zaskoczą?