Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...
W żadnym razie nie sprawdzałabym czy piękna ketmia przezimuje, choćbym mieszkała nawet przy gorących źródłach A właśnie skąd Arkadiusie pisujesz do nas?
- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę brata bliźniaka mojego żółtego hipka.
Sesja z Hibiskusem i Difenbachiami przeurocza. :306
Sesja z Hibiskusem i Difenbachiami przeurocza. :306
Arku jak zwykle zdjęcie żółtego hibiskusa jest przepiękne ale oczywiście jest to zasługa dwóch rzeczy po pierwsze sam kwiat jest przepięknym obiektem fotograficznym a po drugie Twoja osoba która potrafi robić tak cudowne zdjęcia że aż uśmiech pojawia się na twarzy jak ogląda się Twój watek roślinny.Brawo Arku tak trzymaj.
Nie wiem czy inni forumowicze zauważyli ale Arek pierwszy raz pokazał nam jak fotografuje kwiaty też od tyłu jest to bardzo ciekawe i nowe spojrzenie na kwiat.Powiedz nam Arku czy to celowy był zabieg czy przypadkowy ale jednak myślę że jak najbardziej celowy żeby nam pokazać piękno Twoich roślin.Serdeczne pozdrowienia
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Z chęcią podzieliłabym swoją difenbachię, ale to młody egzemplarz, a ja staram się, jak mogę, aby jej nie wykończyć
Niestety już mi się to zdarzało. Najczęstszą przyczyną było przelanie, więc od tej pory oszczędzam wodę.
Arkadiuszu kiedy patrzę na twoje wszystkie rośliny, to nie mogę wyjść z podziwu, że wszystkie wyglądają tak modelowo.
Czy miałeś kiedyś jakieś "zdechlaczki"
Niestety już mi się to zdarzało. Najczęstszą przyczyną było przelanie, więc od tej pory oszczędzam wodę.
Arkadiuszu kiedy patrzę na twoje wszystkie rośliny, to nie mogę wyjść z podziwu, że wszystkie wyglądają tak modelowo.
Czy miałeś kiedyś jakieś "zdechlaczki"
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No miał kiedyś, ale kilka dni u Arka i roślinki odzyskiwały dobre samopoczucie
Arku Hibiskus śliczny, ma taki promienny kolorek Pewnie przez lato pomieszka w Twoim ogródku a jesienią znow będzie ozdobą salonu
Życzę Ci tego z całego
Pokazuj jak najwięcej swoich zielonych domowników Zdjęcia i kompozycje Twojego autorstwa to jak dla mnie wyższa szkola jazdy
Pogodnego, wiosennego tygodnia
Arku Hibiskus śliczny, ma taki promienny kolorek Pewnie przez lato pomieszka w Twoim ogródku a jesienią znow będzie ozdobą salonu
Życzę Ci tego z całego
Pokazuj jak najwięcej swoich zielonych domowników Zdjęcia i kompozycje Twojego autorstwa to jak dla mnie wyższa szkola jazdy
Pogodnego, wiosennego tygodnia
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAM WAS
jOLA1313-JOLU----TERDOB-TERENIU----PAULA15-PAULINKO----aGNIESZKA-AGNIESZKO----BUFO-bUFO----mMARYLA-MARYLKO----bORG50 ----hELIOFITKA-IWONKO----AGAPA-AGNIESZKO
Tym razem równie serdecznie dziękuję Wam za kolejne odwiedziny i miłe słowa zawarte w waszych postach
Was,Forumowiczów i Gości zapraszam ponownie do swojego wątku i pozdrawiam
BUFO-bUFO
Olu-posłucham Twojej rady i nie będę wysadzał żółtego hibiskusa do ogrodu bo szkoda by było go utracić-dzięki
A pisuję do Was z okolic na południowy-wschód od Odry.
bORG 50
Tak zgadłeś,pokazanie mojego żółtego hibiskusa od tyłu było przeze mnie zamierzone bo i z tej strony dostrzegłem jego piękno-dzięki za aż tak wysokie uznanie
hELIOFITKA-IWONKO
Miałem "zdechlaczki",miałem i dzieliłem się z Wami w swoich wątkach mymi niepowodzeniami i prosiłem o rady aby nie popełniać kolejnych błędów w hodowli niektórych roślin.
Dziś raz jeszcze o żółtym hibiskusie a dokładniej o jego młodych sadzonkach.
Otóż z siedmiu ukorzenianych szczepek przetrwały jak do tej pory tylko trzy.Jak wynika z mojego bynajmniej doświadczenia,to jest to roślinka albo niezbyt łatwa do rozmnażania albo okres jesienno-zimowy jest ku temu niezbyt korzystny.
Chcę pokazać jak wyglądają wymienione trzy sadzonki i zwrócić uwagę na jedną z nich a konkretnie na nie do końca rozwinięty kwiat co może świadczyć o jej niezbyt dobrej kondycji,zwłaszcza,że zaczynają więdnąć jej liście od spodu.
Pozdrawiam Wszystkich
jOLA1313-JOLU----TERDOB-TERENIU----PAULA15-PAULINKO----aGNIESZKA-AGNIESZKO----BUFO-bUFO----mMARYLA-MARYLKO----bORG50 ----hELIOFITKA-IWONKO----AGAPA-AGNIESZKO
Tym razem równie serdecznie dziękuję Wam za kolejne odwiedziny i miłe słowa zawarte w waszych postach
Was,Forumowiczów i Gości zapraszam ponownie do swojego wątku i pozdrawiam
BUFO-bUFO
Olu-posłucham Twojej rady i nie będę wysadzał żółtego hibiskusa do ogrodu bo szkoda by było go utracić-dzięki
A pisuję do Was z okolic na południowy-wschód od Odry.
bORG 50
Tak zgadłeś,pokazanie mojego żółtego hibiskusa od tyłu było przeze mnie zamierzone bo i z tej strony dostrzegłem jego piękno-dzięki za aż tak wysokie uznanie
hELIOFITKA-IWONKO
Miałem "zdechlaczki",miałem i dzieliłem się z Wami w swoich wątkach mymi niepowodzeniami i prosiłem o rady aby nie popełniać kolejnych błędów w hodowli niektórych roślin.
Dziś raz jeszcze o żółtym hibiskusie a dokładniej o jego młodych sadzonkach.
Otóż z siedmiu ukorzenianych szczepek przetrwały jak do tej pory tylko trzy.Jak wynika z mojego bynajmniej doświadczenia,to jest to roślinka albo niezbyt łatwa do rozmnażania albo okres jesienno-zimowy jest ku temu niezbyt korzystny.
Chcę pokazać jak wyglądają wymienione trzy sadzonki i zwrócić uwagę na jedną z nich a konkretnie na nie do końca rozwinięty kwiat co może świadczyć o jej niezbyt dobrej kondycji,zwłaszcza,że zaczynają więdnąć jej liście od spodu.
Pozdrawiam Wszystkich
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I jak nie można nie lubić takiego słoneczka...
I znów piękna roślina na pięknych zdjęciach!!
Gratulacje!!
Gratulacje!!
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Hibiscus uroczy, zdjęcia jeszcze bardziej .
Doczytałam jednak, że martwisz się jego kondycją,
czego na zdjęciach raczej nie widać bo są zbyt ładne.
Doczytałam jednak, że martwisz się jego kondycją,
czego na zdjęciach raczej nie widać bo są zbyt ładne.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jUSTUS27-JUSTYNKO----ALKSANDRABdg-OLU----oXALIS-KASIU
WITAM WAS i bardzo dziękuję za ciekawe i miłe posty jak i za odwiedziny .Do kolejnych ponownie zapraszam Was,Forumowiczów i Gości i serdecznie pozdrawiam.
oXALIS-KASIU
Istotnie masz rację,że na zdjęciach nie widać dość wyraźnie,że jedna ze szczepek żółtego hibiskusa marnieje,stąd kwiat nie rozwinął się całkowicie ale istotnie tak jest i już powinienem ją usunąć i pozostaną tylko dwie z siedmiu a przyczyny jej złej kondycji nie znam,może gniją korzenie bo przelewanie w obawie przed przesuszeniem roślin to moja słaba strona.
Koleus to moja bardzo ulubiona roślinka-liście kwiaty,tak go nazywam,dziś chcę pokazać kolejny etap wegetacji odrostów i kolejną mutację,dzięki której uzyskałem koluesa innego koloru.
Ten najwyższy na pierwszym zdjęciu po lewej to roślina mateczna.
Uzyskana nowa odmiana jest koloru ciemno-brązowo-bordowego z zieloną obwódką.
Pozdrawiam Wszystkich
WITAM WAS i bardzo dziękuję za ciekawe i miłe posty jak i za odwiedziny .Do kolejnych ponownie zapraszam Was,Forumowiczów i Gości i serdecznie pozdrawiam.
oXALIS-KASIU
Istotnie masz rację,że na zdjęciach nie widać dość wyraźnie,że jedna ze szczepek żółtego hibiskusa marnieje,stąd kwiat nie rozwinął się całkowicie ale istotnie tak jest i już powinienem ją usunąć i pozostaną tylko dwie z siedmiu a przyczyny jej złej kondycji nie znam,może gniją korzenie bo przelewanie w obawie przed przesuszeniem roślin to moja słaba strona.
Koleus to moja bardzo ulubiona roślinka-liście kwiaty,tak go nazywam,dziś chcę pokazać kolejny etap wegetacji odrostów i kolejną mutację,dzięki której uzyskałem koluesa innego koloru.
Ten najwyższy na pierwszym zdjęciu po lewej to roślina mateczna.
Uzyskana nowa odmiana jest koloru ciemno-brązowo-bordowego z zieloną obwódką.
Pozdrawiam Wszystkich
Piękne zdjęcia! Ketmia śliczna, masz rękę do kwiatów! Wypielęgnowane i pokazane jak w katalogu Koleuski wybarwione jakby były pomalowane . Ja odmładzam swoje 3 egzemplarze i szykuję do kompozycji doniczkowych razem z jednorocznymi itp. Na razie moczą swoje nóżki w wodzie Ale nie mam takich ładnych kolorków...
- AliWas
- 500p
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Piękna, zdrowa Kalatea Triostar
Gratuluję udanego zakupu
Gratuluję udanego zakupu
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068