Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
A on ma teraz u Ciebie okres suszy?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 cze 2013, o 12:28
Jeszcze normalnie go podlewam. Ostatnio okolo 2 tygodni temu.
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- marlenka
- 500p
Ach, to może faktycznie niepotrzebnie we wrześniu zaczynałam okres suszy. Myślisz by za rok z tym przeczekać dłużej, np. do listopada?madzia8228 pisze:Jeszcze normalnie go podlewam. Ostatnio okolo 2 tygodni temu.
Marta, co tak rzadko? O ile mi wiadomo, jakoś od wiosny one lubią regularne acz ubogie podlewanie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Gdzieś kiedyś wyczytałam ze okres spoczynku maja 4 miesiace od grudnia do konca marca.
- marlenka
- 500p
Ja że od października/listopada.madzia8228 pisze:Gdzieś kiedyś wyczytałam ze okres spoczynku maja 4 miesiace od grudnia do konca marca.
W sumie chyba nie zaszkodzi jak jeszcze w tym miesiącu podleję po 3 tygodniach suszy?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ja swoje kamyczki podlewam w momencie jak się zaczynają marszczyć. Jeszcze z miesiąc i dam im odpocząć
- marlenka
- 500p
Mój już się marszczy więc chyba go podleję. Nie wiem w sumie po co bo na kwitnienie i tak się nie zapowiada ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
Moje kamyczki ostatnio bardzo się marszczyły a miały mokrą ziemię obawiałam się nawet, że coś się z nimi niedobrego dzieje ale jakoś teraz wyglądają bardzo dobrze. Są takie grubiutkie jakby miały pęknąć może następne mnie zaskoczą i zakwitną
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Żywe kamyczki potrzebują naprawdę znikomą ilość wody do życia. Wiem z doświadczenia.
U mnie okres spoczynku (całkowity zakaz podlewania i chłodek) jest od października do marca/kwietnia, potem je delikatnie podlewam żeby pobudzić do życia, a następnie w zależności od tego jaka jest pogoda jakoś w ciągu lata (nie może być za gorąco).
Jak na razie taka taktyka u mnie się sprawdza więc nie będę jej zmieniała, no ale każdy może robić jak zechce, ważne żeby roślinki czuły się dobrze
U mnie okres spoczynku (całkowity zakaz podlewania i chłodek) jest od października do marca/kwietnia, potem je delikatnie podlewam żeby pobudzić do życia, a następnie w zależności od tego jaka jest pogoda jakoś w ciągu lata (nie może być za gorąco).
Jak na razie taka taktyka u mnie się sprawdza więc nie będę jej zmieniała, no ale każdy może robić jak zechce, ważne żeby roślinki czuły się dobrze
Podlewanie już każdy opanował ,ktoś może mi napisze co się dzieje u mnie ,czy na tych zdjęciach co umieściłem lithopsy przechodzą wylinkę ?. Na pierwszym zdjęciu maleństwo wygląda inaczej niż na drugim , czy to normalne ?Komuś dorosły lithops zmienia się jak na drugim zdjęciu ?,jak by nie był taki zieloniutki na dole to pomyślałbym że kończy swój krótki żywot.
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
pxenix - nie ma w naszym klimacie reguły, kiedy przechodzą wylinkę. Podobnie jak Pleiospillos, tak i one, mają klimat "odwrócony". Mam je trzy lata i też przetestowałam różne metody, aż wzięłam się za naukową, bo inaczej się nie da.
Twoje tę wylinkę najwyraźniej przechodzą i nie ma w tym nic dziwnego. Moje dorosłe osobniki również. Z tego co wiem, nie powinno się ich teraz podlewać. Zauważcie, że w klimacie, w którym rosną, one mają szalenie znikomą ilość opadów - przeliczając na nasze podwórko, wychodzi podlewanie dwa razy w roku. Może bardzo skąpe cztery. A na pewno nie wolno ich podlewać podczas właśnie przechodzenia wylinki.
Tyle wiem i przychylam się do zdania Marty.
Twoje tę wylinkę najwyraźniej przechodzą i nie ma w tym nic dziwnego. Moje dorosłe osobniki również. Z tego co wiem, nie powinno się ich teraz podlewać. Zauważcie, że w klimacie, w którym rosną, one mają szalenie znikomą ilość opadów - przeliczając na nasze podwórko, wychodzi podlewanie dwa razy w roku. Może bardzo skąpe cztery. A na pewno nie wolno ich podlewać podczas właśnie przechodzenia wylinki.
Tyle wiem i przychylam się do zdania Marty.