Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

edicool pisze:
chudziak pisze:A ja świdośliwę też mam ale 1 sztukę i dopiero dwuletnią - chyba też wyczułam rynek :wink: :lol:
To życzę powodzenia ;:215 :wink:
Edi-znalazłem w mojej okolicy odmianę świdośliwy lamarckiej w poj.1,7.Jest ona cos warta?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00

Post »

cewe pisze:
edicool pisze:
cewe pisze:Przygotowuję stanowisko do przesadzania 5 letnich borówek.Kopię rów o szer.0,8mx0,4m.
Wchodzą trociny i gleba.Dodać do tego 0,5kg Wigoru s na 1m2 w celu zakwaszenia?
Masz jakies wskazówki co do przesadzania takich krzaków? Termin wiosenny może być?
Takie duże, to bezwzględnie jesienią, korzenie się częściowo do wiosny zregenerują i latem będziesz miał owoce, jeżeli wiosną to roślina może przejść stres i zrzucić zawiązki owoców.
Napisz jak planujesz zrobić ten rów i jaka gleba, pH gleby, klimat to Ci odpowiem.
Krzaki bedą w jednym rzędzie.Rów zaczynam kopać o szerokości 0,8m i głębokości 40-50cm.Tam jest dalej glina.pH na tej glebie jest w granicach 6-6,5. Klimat podgórski-podnóża Beskidów.
Do rowu daję 2 części trocin świeżych ,1 część gleby i na razie mieszam.Wrzuciłem też 1 część ( to tak w proporcjach) torfu kwaśnego,ale nie wiem czy jest konieczny. Planuję zakupić ten Wigor.
Gleba klasy 5 - ogród nigdy nie nawożona.

Stary krzak około 10 lat nie planuję przesadzać choć jeśli to możliwe to z chęcią zmieniłbym mu podłoże.
Pozostałe wszystki 5 letnie będą tylko przesadzane i ewentualnie wycinane to wałęsające się po glebie.
Najpierw zrób tak... idź i kup po butelce zimnego piwa ;:136 na jeden metr tegoż rowu i zacznij kopać ów rów,... oczywiście przepijając po każdym metrze (wymiary dobre rowu i butelki :wink: ), pierwsze 10-15cm warstwy próchniczej gleby odłóż, będzie do wyrobienia podłoża a pozostałą ziemie rozprowadź po działce, boki rowu wyłóż obowiązkowo folią lub innym buforem bo wymiana jonowa miedzy dwomoa rodzajami gleby to borowkowe położe zobojętni (tylko nie dawaj tej folii na dno rowu), nastepnie na dno rowu rozsiej 0,25 kg siarki pylistej lub Wigoru S na m2 (bedzie buforem pH od dołu) na to posyp 3-5cm piasku lub kory (lepiej piasek) na to polóż siatke przeciw gryzoniom, nornicom lub nie dawaj jak ich nie masz...ale bedzie miał, bo gryzonie lubią takie domki :D . Twoje proporcje podloza sa bardzo dobre (czytasz forum i neta) lubie takich gości, ale to forum jest dla wszystkich, wiec dalej: przed mieszaniem, daj max 25% gleby rodzimej tej z wierzchniej warstwy, 25% torfu wysokiego i 50% trocin i w w twoim wypadku 0,25kg Wigoru S, myślę że wystarczy, tutaj: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1366 ,) i zawsze co roku dodawaj trociny im wiecej prochnicy tym borowka lepiej owocuje i większe owoce pod warunkiem że nie przekroczysz pH. 4,8 podłoża.
A tu link co do glębokości korzeni borowki: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... U2itzvJ79w
A ten 10-letni krzaczor przesadź razem z tymi 5 letnimi, teraz wytnij wszystkie starsze niż 5-6 lat (zobacz po kondycji) .
I tyle w temacie :wit
A teraz idę ;:19
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe pisze:
edicool pisze:
chudziak pisze:A ja świdośliwę też mam ale 1 sztukę i dopiero dwuletnią - chyba też wyczułam rynek :wink: :lol:
To życzę powodzenia ;:215 :wink:
Edi-znalazłem w mojej okolicy odmianę świdośliwy lamarckiej w poj.1,7.Jest ona cos warta?
Jaka to odmiana?
cewe
500p
500p

Post »

W temacie rowu wszystko jasne i zaczynam od skrzynki z napojem orzeźwiającym.W razie pytań zadzwonię do ciebie na forum.Do kiedy jesteś?
p.s. Mam siarkol wp50 to może chyba być na to dno? Folia jakaś zwykła,po nawozach ,albo z cienka z worków na śmieci? Może coś na metry dostanę w markecie.

Wieczorem sprzedawca ma się dowiedzieć co to za odmiana świdośliwy,bo nie ma pojęcia.

pozdr......
cewe
500p
500p

Post »

No dobra,Edi jeszcze śpi ,a ja połowę rowu wykopałem,ale źle przyjąłem przelicznik butelkowy przypadający na 1 mb i roboty zostały zakończone z powodu wyczerpania zapasów napojów chłodzących.
A tak na poważnie to teraz czekam na zezwolenie na wycinkę świerka ,by dalej ciągnąć ów rów.
Folię mam taką na podbitki dachowe ,więc powinna być OK.Nornice lub inne gryzonie były u mnie w tamtym roku prawie pod każdym krzewem.Zostały pokonane,ale nie powiem w jaki sposób.Koty im nie poradziły ,bo bardziej im w głowie były amory.
Czy ta siatka przeciw nornicom wystarczy tylko na dno? Bokami ,czy góra nie wejdą?

Teraz temat wycinania.Może przedstawię jak ja to widzę po wszelkich netowych naukach. Wycinamy stare pędy powyżej 5,6 lat.U mnie na tym starym ,10 letnim ,albo i starszym krzaku wypuszczają już na tych pędach młode,więc cięcie będzie powyzej tych młodych przyrostów.Generalnie to chyba warto cięcie robić około 20cm od gruntu,czy też przy samej podstawie licząc na nowe odrosty?
Ja obstawiam pierwszy wariant,bo szybciej wypuści z uśpionych oczek niż od podstawy,ale nie jestem specjalistą i liczę na korektę moich przemyśleń .
Poza tym wycinamy wszystkie słabe i położone bardziej poziomo niż pionowo pędy.Najlepsze efekty dają owoce położone na samej górze pędów gdzie jest dużo słońca i powietrza.
Wieczorem wrzuce zdjęcia z propozycją cięcia,bo teraz grzeje niemiłosiernie, aż głowa boli i z tego powodu wypisałem połowe bzdur ,które Edi zweryfikuje jak się obudzi.
Czas na ;:304 pod ;:47

p.s. Nawet nie czytam tych wypocin ,bo pot oczy zalewa od żaru.
pozdr.........
kerad77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2012, o 12:33

Post »

edicool pisze:Daj 1% siarczanu amonu (10g na 1l wody) + 1% siarczanu potasu (10g na 1l wody). Ważne żeby łączne stężenie dwóch wymieszanych lub jednego nawozu nie przekraczało łącznie 2%. Do tego możesz jeszcze dawać makro i mikroelementy schelatowane jak w instrukcji dozowania. Z zasady można mieszać tylko dwa rodzaje nawozów dolistnych...ale kto nie łamie zasad .
Co do obliczeń ...kerad czy matematykę mam Ci wbijać w
Dzięki wielkie, w sumie to chodziło mi o proporcję % wyliczył bym już sam ale na tacy podane jest jeszcze lepiej zjadliwe w tych upałach.
Dziś jak się ochłodzi czyli chyba kolo 21 wieczorem zrobię oprysk, bo tak to chyba za szybko by odparował...
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj kerad77,
Nie ma sprawy i przepraszam Cię za tą matematykę, czasem jestem zgryźliwy... to pewnie z racji wieku :wink:
Pilnuj pH gleby, ma być pomiędzy 4 a 5, poniżej lub powyżej tych wartości o pH więcej niż 0,5 możesz mieć kłopoty.
Z opryskiem postępujesz bardzo prawidłowo.
:wit
cewe
500p
500p

Post »

Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj cewe,
Nie śpię, od 4 jestem na nogach, rano lałem kwas, od 5 zbieracze zbierali do 10 (prawie tonę) po 10 wygoniłem ich do sortowni bo tam jest +16o i jest cool, a za oknem +38o w cieniu, nawet kot Jasio, który jest wiecznym piecuchem i dachowcem bo uwielbia blaszany okap nad wejściem, od czasu do czasu wpada aby sie ochłodzić nie mówiąc o psie Borysie, który cichutko leży przy wyjściu z sortowni (nie pozwalają na to przepisy) i błagalnym wzrokiem prosi aby go nie wygnać na dwór ...ale co tam przepisy... czasami mówią że jestem dobrym człowiekiem :wink:.
Ja też się przeniosłem się z kantorka do sortowni bo jest cool :D , no ale wracam do tematu:
Worki śmieciowe nie nadają się bo są cienkie i podobno biodegradowalne, daj cokolwiek aby wytrzymało z 20 lat, jak moja połowica zażyczyła dawno temu "osobistą plantację ;:108 ", koło domu aby mieć owoce na podorędziu to zrobiłem jej koryto z betonowych obrzeży chodnikowych o wymiarach 100x30x6cm, możesz dać plastikowe obrzeża trawnikowe, worki po nawozach ale kilka warstw lub resztki materiałów budowlanych...cos wymyślisz i daj siatkę przeciw gryzoniom też na boki, chyba że na boki dasz beton albo równie trwały materiał.
Ten stary krzak też przesadź tylko go wkop do.5-8cm niżej niż rósł, zmusisz go do wybijania pędów z szyjki korzeniowej, po przesadzeniu wytnij wszystkie stare odrosty pow. 2 lat z tych starych nadziemnych pędów na których wyrosły.
Siarkol jest za drogi i Ci się z czasem przyda, chyba że go masz w nadmiarze, i nigdy nie jest przeterminowany.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie obejrzę tych zdjęć, bo muszę się zarejestrować się na fejsbuku do którego należy ta strona, a ja nie chce się rejestrować na stronie CIA i FBI bo tak mi doradził syn, który studia informatyczne ukończył w USA, ani on ani jego koledzy nie są zarejestrowani...więc i ja też. I tyle w temacie :wit

już nie trzeba :wink:
/mateo/
cewe
500p
500p

Post »

No ,ja sie tez nie rejestrowałem i mogę oglądać w pełnej rozdzielczości.
Jeśli nie możesz otworzyć to spróbuję jeszcze czegoś innego.Daj znac po następnej próbie.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, dobrze, ale to dotyczy to tylko borówki czarnej (czernicy, jagody leśnej), która jest bardzo niska i na której często żerują lisy i roznoszą tę chorobę.
I tyle w temacie :wit
cewe
500p
500p

Post »

Obrazek
Obrazek
Teraz OK? Dołożyć tej folii? Ona jest przeznaczona na podbitki dachu.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”