Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

Oprysków nie robiłem.Dzieje się tak z pierwszymi liśćmi,następne są już OK.Podejrzewam jakąś infekcję,bo to samo było już wcześniej na krzewie rosnącym obok.Proszę zwrócić uwagę na zdjęcia z mikroskopu,szczególnie na ostatnie.Widoczne są struktury,których nie dopatrzyłem się na zdrowych liściach.Jeżeli nasilenie choroby jest duże,to liście są karłowate a międzywęźla skrócone do 2-3 cm.Tak jest w maju,potem wzrost jest już normalny.
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zauważyłem pewną regułę. Na krzewach żle prowadzonych = zagęszczonych, przesilonych owocowaniem, lub przenawożonych azotem, też za póżnym nawożeniu, latorośle żle drewnieją, a przy tym pąki niedobrze wykształcone, mają pierwsze liście zdeformowane, normalnie by przemarzły ale ostatnie zimy nie było selekcjii przeżyły również osłabione- to jest moje domniemanie
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Nie upieram się przy tych przędziorkach. Sporo się ostatnio złego działo w pogodzie i jeśli nie przędziorki to efekt działania przymrozków. Sądząc po wielkości liści, pąki w okresie trwania przymrozków już były rozwinięte i mogło dojść do uszkodzeń.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

jurek16a pisze:Zauważyłem pewną regułę. Na krzewach żle prowadzonych = zagęszczonych, przesilonych owocowaniem, lub przenawożonych azotem, też za póżnym nawożeniu, latorośle żle drewnieją, a przy tym pąki niedobrze wykształcone, mają pierwsze liście zdeformowane, normalnie by przemarzły ale ostatnie zimy nie było selekcjii przeżyły również osłabione- to jest moje domniemanie
Z tą teorią może być coś na rzeczy.Krzewy są opóźnione w rozwoju i niedostatecznie przygotowane do zimy.Pąki nie zdążyły prawidłowo się wykształcić,zimą mogą być uszkadzane przez niskie temperatury. U mnie takie przypadki tak jak pisałem pojawiają się sporadycznie więc je po prostu lekceważę.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Kalo- to mogą być szpeciele.
Popatrz jest podobny problem, też pęcherzyki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=55452
i odpowiedź na końcu maryanna.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Z całą pewnością nie szpeciel
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz jadę na działkę i postaram się zrobić lepsze zdjęcia."Takie coś" obserwuję od kilku lat na jednym krzewie,teraz pojawiło się na sąsiednim.Mam mikroskop i nigdy nie udało mi się wypatrzeć jakiejkolwiek zwierzyny,która mogła coś takiego zrobić.Krzewy nie są przenawożone,raczej troszkę głodne.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Kilka tygodni temu, usunęłam chaszcze, ukazał a się winorośl ;:oj ma pięknie wcięte listki, takich nie widziałam-uformowałam ją ,nawet będą owocki :D Ale co to za odmiana, to nie mam pojęcia :(

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
flinta27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 wrz 2013, o 22:36

Post »

Jest trachę odmian z podobnymi liśćmi. Z tych co mam przypomina Izę Z., Błagowiest też taki mocno powycinany. Chrupki?, tych już nie mam ale liście też chyba były podobne.
Pozdrawiam, Anna
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie liście ma winorośl europejska,właściwa.
Slavo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sty 2012, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Czy mógłby ktoś doradzić co się dzieje z tą winoroślą? Liście podziurawione i na pojawiają się żółto rdzawe przebarwienia. Oto zdjęcia
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

flinta27 pisze:Chrupki?, tych już nie mam ale liście też chyba były podobne.
Liście Chrupek wcale nie są do tego podobne. Najprędzej Magdalenka Andegaweńska, ale to też nie ona.
kaLo pisze:Takie liście ma winorośl europejska,właściwa.
Uważam, że mylisz się. To raczej nie są liście Winorośli właściwej, ale jakiejś hybrydy. Ja również obstawiał bym Izę Zaliwską, albo którąś z setek krzyżówek francusko-amerykańskich.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Winoro%C5% ... %C5%9Bciwa

Liście
Skrętoległe, długoogonkowe, dłoniaste i bardzo zmienne[11]. Osadzone są na zwykle nagim ogonku długości od 4 do 8 cm (rzadziej do 10 cm[10]). U nasady mają szybko odpadające przylistki[12]. Blaszka liściowa ma podobną długość i szerokość mieszczącą się w granicach od 5 do 15 cm (rzadko osiągają do 20 cm długości[10]). W ogólnym zarysie blaszka jest zwykle okrągława i na różną głębokość (zwykle dość mocno) dłoniasto klapowana[11]. Klapy są 3 lub 5, różnej wielkości, często zachodzące na siebie, a zatoki między nimi są zaokrąglone. Brzegi klap w górnej i środkowej części są grubo i nieregularnie ząbkowane, środkowa klapa jest na szczycie zaostrzona[8][11]. U nasady blaszka liściowa jest głęboko i wąsko sercowata, z klapami bocznymi często nachodzącymi na siebie. Użyłkowanie jest dłoniaste, u nasady z 5 głównymi żyłkami, każda z 4?5 parami żyłek dalszego rzędu[12]. Blaszka liściowa z wierzchu jest ciemnozielona, początkowo owłosiona, później naga. Od spodu jest jasnozielona i zwykle rzadko, kutnerowato szaro owłosiona, rzadko naga[11][10].
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”