Winorośle i winogrona cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
Oprysków nie robiłem.Dzieje się tak z pierwszymi liśćmi,następne są już OK.Podejrzewam jakąś infekcję,bo to samo było już wcześniej na krzewie rosnącym obok.Proszę zwrócić uwagę na zdjęcia z mikroskopu,szczególnie na ostatnie.Widoczne są struktury,których nie dopatrzyłem się na zdrowych liściach.Jeżeli nasilenie choroby jest duże,to liście są karłowate a międzywęźla skrócone do 2-3 cm.Tak jest w maju,potem wzrost jest już normalny.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zauważyłem pewną regułę. Na krzewach żle prowadzonych = zagęszczonych, przesilonych owocowaniem, lub przenawożonych azotem, też za póżnym nawożeniu, latorośle żle drewnieją, a przy tym pąki niedobrze wykształcone, mają pierwsze liście zdeformowane, normalnie by przemarzły ale ostatnie zimy nie było selekcjii przeżyły również osłabione- to jest moje domniemanie
per aspera ad astra
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Nie upieram się przy tych przędziorkach. Sporo się ostatnio złego działo w pogodzie i jeśli nie przędziorki to efekt działania przymrozków. Sądząc po wielkości liści, pąki w okresie trwania przymrozków już były rozwinięte i mogło dojść do uszkodzeń.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Z tą teorią może być coś na rzeczy.Krzewy są opóźnione w rozwoju i niedostatecznie przygotowane do zimy.Pąki nie zdążyły prawidłowo się wykształcić,zimą mogą być uszkadzane przez niskie temperatury. U mnie takie przypadki tak jak pisałem pojawiają się sporadycznie więc je po prostu lekceważę.jurek16a pisze:Zauważyłem pewną regułę. Na krzewach żle prowadzonych = zagęszczonych, przesilonych owocowaniem, lub przenawożonych azotem, też za póżnym nawożeniu, latorośle żle drewnieją, a przy tym pąki niedobrze wykształcone, mają pierwsze liście zdeformowane, normalnie by przemarzły ale ostatnie zimy nie było selekcjii przeżyły również osłabione- to jest moje domniemanie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kalo- to mogą być szpeciele.
Popatrz jest podobny problem, też pęcherzyki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=55452
i odpowiedź na końcu maryanna.
Popatrz jest podobny problem, też pęcherzyki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=55452
i odpowiedź na końcu maryanna.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Z całą pewnością nie szpeciel
Piotr
-
Zaraz jadę na działkę i postaram się zrobić lepsze zdjęcia."Takie coś" obserwuję od kilku lat na jednym krzewie,teraz pojawiło się na sąsiednim.Mam mikroskop i nigdy nie udało mi się wypatrzeć jakiejkolwiek zwierzyny,która mogła coś takiego zrobić.Krzewy nie są przenawożone,raczej troszkę głodne.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Kilka tygodni temu, usunęłam chaszcze, ukazał a się winorośl ma pięknie wcięte listki, takich nie widziałam-uformowałam ją ,nawet będą owocki Ale co to za odmiana, to nie mam pojęcia
Pozdrawiam Ewa
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
Jest trachę odmian z podobnymi liśćmi. Z tych co mam przypomina Izę Z., Błagowiest też taki mocno powycinany. Chrupki?, tych już nie mam ale liście też chyba były podobne.
Pozdrawiam, Anna
-
Takie liście ma winorośl europejska,właściwa.
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
Liście Chrupek wcale nie są do tego podobne. Najprędzej Magdalenka Andegaweńska, ale to też nie ona.flinta27 pisze:Chrupki?, tych już nie mam ale liście też chyba były podobne.
Uważam, że mylisz się. To raczej nie są liście Winorośli właściwej, ale jakiejś hybrydy. Ja również obstawiał bym Izę Zaliwską, albo którąś z setek krzyżówek francusko-amerykańskich.kaLo pisze:Takie liście ma winorośl europejska,właściwa.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
-
http://pl.wikipedia.org/wiki/Winoro%C5% ... %C5%9Bciwa
Liście
Skrętoległe, długoogonkowe, dłoniaste i bardzo zmienne[11]. Osadzone są na zwykle nagim ogonku długości od 4 do 8 cm (rzadziej do 10 cm[10]). U nasady mają szybko odpadające przylistki[12]. Blaszka liściowa ma podobną długość i szerokość mieszczącą się w granicach od 5 do 15 cm (rzadko osiągają do 20 cm długości[10]). W ogólnym zarysie blaszka jest zwykle okrągława i na różną głębokość (zwykle dość mocno) dłoniasto klapowana[11]. Klapy są 3 lub 5, różnej wielkości, często zachodzące na siebie, a zatoki między nimi są zaokrąglone. Brzegi klap w górnej i środkowej części są grubo i nieregularnie ząbkowane, środkowa klapa jest na szczycie zaostrzona[8][11]. U nasady blaszka liściowa jest głęboko i wąsko sercowata, z klapami bocznymi często nachodzącymi na siebie. Użyłkowanie jest dłoniaste, u nasady z 5 głównymi żyłkami, każda z 4?5 parami żyłek dalszego rzędu[12]. Blaszka liściowa z wierzchu jest ciemnozielona, początkowo owłosiona, później naga. Od spodu jest jasnozielona i zwykle rzadko, kutnerowato szaro owłosiona, rzadko naga[11][10].
Liście
Skrętoległe, długoogonkowe, dłoniaste i bardzo zmienne[11]. Osadzone są na zwykle nagim ogonku długości od 4 do 8 cm (rzadziej do 10 cm[10]). U nasady mają szybko odpadające przylistki[12]. Blaszka liściowa ma podobną długość i szerokość mieszczącą się w granicach od 5 do 15 cm (rzadko osiągają do 20 cm długości[10]). W ogólnym zarysie blaszka jest zwykle okrągława i na różną głębokość (zwykle dość mocno) dłoniasto klapowana[11]. Klapy są 3 lub 5, różnej wielkości, często zachodzące na siebie, a zatoki między nimi są zaokrąglone. Brzegi klap w górnej i środkowej części są grubo i nieregularnie ząbkowane, środkowa klapa jest na szczycie zaostrzona[8][11]. U nasady blaszka liściowa jest głęboko i wąsko sercowata, z klapami bocznymi często nachodzącymi na siebie. Użyłkowanie jest dłoniaste, u nasady z 5 głównymi żyłkami, każda z 4?5 parami żyłek dalszego rzędu[12]. Blaszka liściowa z wierzchu jest ciemnozielona, początkowo owłosiona, później naga. Od spodu jest jasnozielona i zwykle rzadko, kutnerowato szaro owłosiona, rzadko naga[11][10].