Ogród za borem - Danio

Zdjęcia naszych ogrodów.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród za borem - Danio

Post »

Bardzo lubię takie naturalne ogrody. Miło się spacerowało wśród Twoich roślin, Dorotko :-)
Też mam problem ze skrzypem. Wapnowałaś? Chyba spróbuję, choć już byłam zdecydowana na wiosenny roundap, bo ile można walczyć z wiatrakami ;:223 ;:223
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

:wit Dorotko

Pokazujesz fajne ujęcia ze swojej działki , mi się kojarzy to z zaczarowanym ogrodem . Wszystko wygląda tak naturalnie ;:108 ,z miłą chęcią tu zaglądam by odpocząć i poczuć niczym nie zmącone dzieło matki natury . Masz tu swój wkład ale robisz to tak subtelnie ,że wszystkie roślinki wyglądaja jakby rosły tam od samego początku ;:196

Dorotko tak trzymaj
Pozdrawiam

Swoją drogą komp mi się wywalił ;:223 diabli wzięli to co wcześniej napisałam :cry:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Danieczko

Co to za pustynna rabata?.............w w mokrych pagórach świetokrzyskich? :shock:

eeee smoków nic nie dziwi :lol: czytam że glebę masz tak zróżnicowaną na terenie że co krok to inny smok..

Masz chwilkę żeby wkopać jodełkę? :wink:
Life in plastick is fantastic :;230 ........ale w ogrodzie podzielam Twoje postanowienie ;:108 1 co zrobiłam po przeprowadzce to było wyrzucenie plastikowych mebelków ogrodowych[ wraz z poduchami],wpadły w zgrzyt z otoczeniem tak straszny ,ze w swietle księzyca zamieniały sie w zombi :roll:

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko! Ładne wrzosowisko! Co to za trawa na nim rośnie ? Czy na kwaśnej ziemi ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dorotko witaj .w zaczarowanym ogrodzie rośnie hortensja debolistna ,proszę podpowiedz jak z nią postępujesz na zimę .okrywasz czy nie ?.kupiłam ją w tym roku i straszą że lubi przemarzać. osłoniłam ją kępą miskanta ,ale kiedy on urośnie ? na razie to miotełka
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Iza dziękuję za słowa uznania. Wrzosowisko w tym roku nie ukazało całego swojego piękna. Przeszkodziły częste deszcze. Muszę jednak przyznać, że wrzosy darzę wyjątkowym sentymentem, kojarzą mi się z moją zmarłą siostrą.

Siberio witam miłośniczkę naturalnych ogrodów, mój niestety czasami staje się zbyt naturalny :lol: Może jednak z czasem uda mi się go trochę podrasować.
Muszę Cię zmartwić Roundap nie działa na skrzyp. Wapnowanie zresztą też nie niszczy go radykalnie. Pozostają widły amerykańskie ;:223

Elu aż się zarumieniłam od Twoich pochwał. Mój ogród najładniejszy jest wiosną i właśnie jesienią. Gdyby jeszcze było trochę więcej czasu na zajmowanie się nim. Zawsze myślałam, że jak dorosną dzieci, to będę miała czas na wszystko, a jest akurat odwrotnie

Smokinko pisałam już kiedyś o "stepie szerokim", który otacza moją działkę. Teraz wprowadzę go na wąską piaszczystą rabatę, gdzie nie chciały rosnąć ani maliny, ani truskawki a świetnie rozsiewały się polne maki.
Jodełka będzie musiała niestety poczekać, bo pojutrze wyjeżdżam na 3 tygodnie podreperować zdrowie na ciele i umyśle :lol:

Izo- Tamaryszku ta trawa to Spartyna grzebieniasta "Aureomarginata". Strasznie mi się rozrosła w tym roku. Na wiosnę muszę ją trochę przytemperować. Moję wrzosowisko jest trochę nietypowe, gdyż gleba nie jest zbyt kwaśna a wrzosowate swoją dobrą kondycję zawdzięczają mikoryzie

Alinko To będzie pierwsza zima dębolistnej. Okryję ją jak hortensje ogrodowe. Gałązki sosny a na to agrowłóknina i zobaczymy. Mam nadzieję, że skoro straszą zimą tysiąclecia, to będzie akurat odwrotnie :lol:
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Ostatni wekend podarował nam trochę złotej jesieni. Kolorowe liście w słońcu wyglądają zupełnie inaczej niż w pochmurny dzień.
Zrobiłam ostateczne porządki w warzywniku, bo Pan Sąsiad będzie go przeorywał. Posadziłam ostatnie róże i ponaprawiałam szkody wyrządzone przez wiatry - przewróconą pergolę dla powojników.
No i oczywiście zrobiłam parę zdjęć

Obrazek

Jeszcze jedna odsłona h. dębolistnej - robi się coraz bardziej purpurowa

Obrazek

Kalina pagodowa wg etykiety, ale jaka na prawdę - nie wiem

Obrazek

Zimowit pełny - wygramolił się z ziemi dopiero teraz. Już dawno spisałam go na straty a tu niespodzianka

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Astry wysokie i trochę niższe - w tym roku kwitną nieco później

Obrazek

Tulipanowiec w jesiennej szacie

Obrazek

Fotergilla też przybrała jesienne kolory, choć jeszcze malutka
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Piękna jesień u Ciebie Dorotko...te kolorowe listki w promieniach słoneczka wyglądają ślicznie ;:108
Marcinka czerwonego oczywiście przyjmę z radością :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dorotko! Wiesz,że u fotergilii to dopiero początek przebarwiania...? No, chyba,że mróz zrzuci jej liście... Normalnie będzie coraz jaśniejsza i czerwono-pomarańczowa, jak pochodnia!
Skoro mikoryza u Ciebie działa tak korzystnie, może wreszcie i ja ją zastosuję... A spartynę zapisałam. Ona chyba ekspansywna ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

:wit Dorotko
Pięknie wybarwiają się listki dębolistnej i ten kształt tak inny od pozostałych :roll: ech ...póki co to moje marzenie do spełnienia . Pomimo ostrzeżeń że taka wrażliwa , jak tylko spotkam ją na swojej drodze kupię i posadzę , a nóż się uda trzeba w to wierzyć

Pozdrawiam i zostawiam ;:3
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witaj Dorotko ;:196
moim marzeniem już od dawna jest Tulipanowiec :)
Widziałam duży i pięknie kwitnący okaz .
Dorotko pozdrawiam cieplutko ;:3
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Danio pisze: ... skrzyp. Wapnowanie zresztą też nie niszczy go radykalnie. Pozostają widły amerykańskie ;:223
Doczytałam, że wapnowanie należy przeprowadzać na głębokości 50 cm, tam gdzie ten czort ma korzenie. Stosuje się do tego lancę doglebową.
Podobno przez kilka sezonów regularnie wyrywany (bez konieczności wykopywania) skrzyp zanika. I chyba na tym poprzestanę :-)

Piwniczka przeurocza :-) i, tak jak cały okoliczny gąszcz, wzbudza zazdrość :-)
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

Masz piękne roślinki a zwłaszcza moje ukochane lilie :) różnorodność kolorów u cb to bije na głowę nie jeden ogród :) ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”