MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
U mnie wygryzło się dziś tylko 3 Dzięki Wam chyba mam już bzika bo z telefonem patrzę w kwiaty co tam siedzi
Wypatrzyłam jedną z niebieskim pyłkiem z cebulicy i jakiegoś ,,futrzastego kolibra" który nic się nie bał i na końcu chyba pszczoła
Wypatrzyłam jedną z niebieskim pyłkiem z cebulicy i jakiegoś ,,futrzastego kolibra" który nic się nie bał i na końcu chyba pszczoła
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten futrzak to bujanka. Wskazuje , że w okolicy gnieżdżą się pszczoły samotnice
- Jolek
Dziękuję z rozpoznanie tego ciekawego owada. Od razu sobie o nim poczytałam. Znalazłam inf. , że larwy pasożytują na dzikich pszczołach ziemnych. Może jak moje murarki wezmą się do pracy to i dzikie zechcą się zagnieździć w rurkach. Jednak ciekawe jest to że, taki futrzak garnie się do cudzej norki U mnie skarpy jest pod dostatkiem, może gdzieś są ,,dzikuski".
No patrzcie jak to wszystko się szybko dzieje , dziś pierwsza samiczka wyszła , trochę jej współczuje bo normalnie wyposzczone samce chyba ją ........ zamęczą ;-) non stop jest na niej samiec hahahaha :
Widzę że samce stołują się tutaj , bardzo dużo ich w tych kwiatach :
Swoją drogą nie wiem jak u was ale u mnie wczoraj jeszcze były pąki okrągłe na czereśni a dziś już rozwinięte , lada dzień pewnie pojawią się kwiaty a u sąsiadki na morelach i brzoskiwniach pojedyncze sztuki się pojawiają .
Czy to aby wszystko nie za szybko ?
Widzę że samce stołują się tutaj , bardzo dużo ich w tych kwiatach :
Swoją drogą nie wiem jak u was ale u mnie wczoraj jeszcze były pąki okrągłe na czereśni a dziś już rozwinięte , lada dzień pewnie pojawią się kwiaty a u sąsiadki na morelach i brzoskiwniach pojedyncze sztuki się pojawiają .
Czy to aby wszystko nie za szybko ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 paź 2015, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja też się pochwalę, że sezon murarkowy uważam za otwarty! Pierwsze samce latają już wokół ula ;]
- Jolek
U mnie dziś od po godz 10 wylot pszczółek jak się patrzy Stałam jak zahipnotyzowana patrząc jak one szybciutko wychodzą z kokonu i fruuuu w świat, marudery najpierw musiały się oczyścić i poogrzewać w słoneczku. Jedna pszczółka była duża i taka jakaś ,,gładka" Nie pasowała mi do reszty. Widzę też że, tak jak piszecie parę pszczółek kręci się przy rurkach. Oby było zainteresowanie
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie chyba już i samiczki zaczynają się wygryzać, bo ruch w interesie na całego.
Nawet dokupiłam kilka kwitnących kwiatków, żeby nie zabrakło papu
Leszczyna już przekwitła, ale mam już sasanki, wierzba ładnie pyli, a bratki i miodunka oblepione zapylaczami.
Nawet dokupiłam kilka kwitnących kwiatków, żeby nie zabrakło papu
Leszczyna już przekwitła, ale mam już sasanki, wierzba ładnie pyli, a bratki i miodunka oblepione zapylaczami.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lis 2015, o 13:24
Dziś u mnie wysyp samców myślę że jeszcze 2 dni i wygryzą się wszyscy panowie. Panienki na razie w kokonach i dobrze bo drzewa i krzewy owocowe u mnie jeszcze nie kwitną więc wszystko OK.
Oby tak dalej
Oby tak dalej
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj w końcu mi też powiększyła się rodzina Kurdupelki samczyki ruszyły odwłoki i wylazły z kokonów. Z pudełka słychać chrobot , więc jutro następne pewnie.
hahaha Jolek nie wiem jak z cenzurą ale widzę że u owadów tez trójkąty w modzie hahaha
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Kontakt:
U mnie też dzisiaj chmara myśliwców koło budki. Zaglądają do każdej dziurki. Zauważyłem też coś ciekawego bo dość spore stadko ganiało się tuż nad trawą na skarpie koło domu. Wyglądają jak Murarki ale czego szukają w trawie? Nie ma tam akurat żadnych kwiatków. Fruwają jak wściekłe, ganiają się, od czasu do czasu wędrują po źdźble tam i z powrotem. Tak było do czasu aż trawa znalazła się w cieniu. Teraz spokój, tylko koło ula wszędobylskie Gucie. Co właściwie jedzą samce? Fruwają też koło drzewek owocowych ale jakoś ich kwiatami nie fascynują się. Zauważyłem też pojedyncze większe pszczoły. Wiosna się rozwija.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
A u mnie dziś kręciła się osa przy domku! Czy powinnam się martwić?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!