Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

Behaviour a zbierałeś jakieś nasiona?
Awatar użytkownika
yummyyummy
100p
100p
Od: 8 wrz 2015, o 15:30

Post »

Wzięłabym papryki do domu, może by dojrzały, ale oprócz potencjalnych mszyc mam dość realny problem...
Miałam kilka krzaków w doniczkach, krzaki zakończyły owocowanie, wiec je wyrwałam a ziemie z doniczek rozsypałam.
A w tej ziemi grubiutkie tłuściutkie dżdżownice...
A jak wezmę doniczki z rosnącymi jeszcze papryczkami (bagatela, bo 15 l każda donica) do domu, a dżdżownica tam mieszka i jeszcze taka wyjdzie? I będzie wędrować po panelach? ;:306
Aneta
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

yummyyummy jeśli ślizgiem będzie spacerować po panelach to Ty ją w rączki i z powrotem do donicy,
pogrozisz paluszkiem, że tak nie wolno ;:306 A tak na poważnie, dżdżownice nie przeszkadzają w doniczkach, mają swoje korytarze przez który jest wentylowany system korzeniowy. Można im na powierzchni zostawić opadłe listki które w ziemi przerobią na nawóz. Ja nieraz sama do dużych donic wpuszczam 2-3 dżdżownice. Raczej nie zdarzyło mi się aby spacerowały sobie po parapecie czy mieszkaniu.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będziesz mieć ekskluzywnego, domowego zwierzaka :;230
Dżdżownice zdarzają się często w donicach, ciągną do nich bo tam cieplej i zawsze mokro, a one tego potrzebują. Ale, że są to zwierzątka ruchliwe to w donicy przemieszczają się, a przez dziurki odwadniające wysypują się ich odchody w kształcie regularnych ziarenek. Po tym poznasz czy masz lokatora czy nie.
Mszyce są gorszym zmartwieniem, co rok z nimi walczę po przeniesieniu roślin do domu. I niestety wszelkie środki działają na krótko, bo w sprzyjających warunkach czyli umiarkowanie wilgotno i ciepło, mszyce potrafią zwielokrotnić swoją populację w ciągu kilku dni. Poza tym uskrzydlone mszyce roznoszą wirusy a to już spory problem.
Ja tam wole dżdżownicę niż te zmory. ;:134
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Mario1974
50p
50p
Od: 27 maja 2015, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie również koniec sezonu.Praktycznie ostatnie zbiory.

Zebrałem większą cześć papryk , została jedynie Rokoto Giant którą spróbuję przezimować.
Teraz dopiero zaczęła się wybarwiać ,więc zaryzykuje i zostawię ja jeszcze na tydzień ,może półtora potem zbiorę owoce a następnie przytnę ,przełożę do donicy i do piwnicy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podsumowując:
Mimo "kapryśnej pogody" sezon udany bo zbiory obfite ;:215 A przyszłym roku kolejne gatunki na spróbunki :)
Pozdrawiam
Mariusz

Powodzenie jest dobrym nauczycielem ,niepowodzenie jeszcze lepszym
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam zamiar wykopać papryczkę chilli z gruntu i delikatnie z ziemią przesadzić do doniczki żeby ja przezimować w domu , czy jest sens , czy może mi się udać to wykonać , może ktoś już to zrobił z pozytywnym skutkiem ? , proszę o wskazówki w tym temacie .
kurakao
200p
200p

Post »

Co do thai hot to przed likwidacją wykop krzak i powieś go do góry nogami w niezbyt czimnym miejscu to owoce powinny dojść.
Lunatyk zacytuję ci odpowiedzieć jaką otrzymałem od bardziej doświadczonego kolegi
Zebrać wszystkie owoce, mocno przyciąć, wykopać i do doniczki. Zmniejszona bryła korzeniowa może utrzymać tylko mniejszą roślinę (a poza tym operacja jest nieprzyjemna dla rośliny i powoduje szok), więc wyobraź sobie, jak duży krzaczek mógłby wygodnie urosnąć w danej doniczce i stosownie obetnij. Możesz jeszcze spryskać Asahi SL po przesadzeniu.

Poza tym raz na miesiąc trochę nawozu do roślin zielonych, dosyć światła, trochę wody i uważaj na szkodniki, bo lubią się mnożyć w zimie.
Ale pisał też, ze annumow się nie oplaca zimować bo szybko rosną i niewiele można zyskać, bardziej opłaca się to robić z chinesami.
Mario1974
50p
50p
Od: 27 maja 2015, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepiej zimują własnie Capsicum pubescens ale także Capsicum chinense
Na zimę skracamy ją na 1/3 wysokości i przechowujemy w chłodnym jasnym pomieszczeniu.Podlewanie bardzo skromne 1/3 a nawet 1/4 tygodnie - delikatnie.Dobrze jest paprykę nawozić na zimę ale nawozami o niskiej zawartości a wręcz pozbawione azotu.
Wiosną zwiększamy temperaturę i zaczynamy intensywniej podlewać. W maju wystawiamy na zewnątrz lub przesadzamy w stałe miejsce i tak możemy czynić przez kilka kolejnych lat !!!
Podobno nawet do 10 :)

Powodzenia
Pozdrawiam
Mariusz

Powodzenie jest dobrym nauczycielem ,niepowodzenie jeszcze lepszym
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

U mnie Wild Tepin już 4 rok będzie zimował :) W tym roku z ogrodu przygarnęłam też trochę kundelków razem z yellow cayene i penis pepper. Czekam aż owoce dojrzeją, a później skracam dość mocno i wycinam niepotrzebne gałązki.
Stoją w doniczkach na parapecie ( w donicach zakopanych w gruncie były w sezonie na ogrodzie więc z przeniesieniem nie było problemu).

Ogólnie poza mszycą kompletnie bezproblemowe i szybko puszczają nowe listki :)
kurakao
200p
200p

Post »

Sandra a masz jakieś zdjęcie tego Wild Tepina?
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Fotki w sezonie :
Obrazek

Owoce :
Obrazek

Obrazek

Aktualnie na parapecie :
Obrazek

Nie mam pojęcia jaka to odmiana, dostałam kilka lat temu jako Wild Tepin i tego się trzymam żeby już nie mieszać :) Jedyna która przeżyła ( było 5 sadzonek), ale owoce dała dopiero na drugi rok od wysiania.

-- 5 paź 2016, o 17:35 --

Przy okazji chciałam podziękować KaLo !!! Zadziwiłam całą męską część rodu i wszelkich innych znajomych królika :D

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Około 70cm , ale był przycinany w marcu jakoś do stanu mniej wicej takiego jak aktualnie na ostatniej fotce :)
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja też wczoraj pozyskiwałam nasienie z papryczek Pennis Pepper red od Kalo

Janusz dziękuję :D

Obrazek

Mam jeszcze w tunelu pomarańczowe penniski, ale dojrzał tylko jeden owoc, nie wiem, czy z zielonych, które mają dojrzeć w domu, będzie można pozyskać prawidłowe nasionka?
Myślałam, by wykopać krzak i przenieść do domu, ale cały sezon walczyłam z mączlikiem w tunelu, boję się, by nie zadomowił mi się wśród kwiatków doniczkowych.

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”