Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
roobaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2010, o 09:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Witam, jestem tutaj nowa, własnie zainteresowałam się zakupem róży pustyni powiedzie mi jaką odmianę wybrać aby zakwitła już po roku, i czy macie może jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę nasionek, bo chciałabym kupić nasionka które na pewno wykiełkują, będę wdzięczna za odpowiedzi i pomoc :)
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

A gdyby taki ścięty koniuszek zaszczepić na tym pieńku, gdzieś niżej - celem formowania oczywiście :) , miałby szanse się przyjąć? czy może to jeszcze za młode roślinki na takie eksperymenty?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Ja właśnie zaszczepiłam swoją na oleandrze,nie przyjęła się.Dostałam ucięty kawałek od Igora zaszczepiłam na swojej nic nie wyszło.Myślę,że to za małe jeszcze roślinki.Jedynie ukorzenienie wyszło.
Renia
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Niestety... odcięty czubek bez zastanowienia wyrzuciłem przez balkon...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Trudno,może na trawce się ukorzeni.
Renia
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A moje chyba zaczynaja schodzić :tan :tan :tan ale ciiiii..... żeby nie zapeszaać :oops:
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

aner pisze:Januszu a może ściętą część ukorzeń.Moje ścięte od marca siedzą w ziemi i pokazują się teraz listeczki,w wodzie zgniły.
pozdrawiam
Podobno adenia ukorzeniane ze ściętych czubków czy bocznych gałązek nie wytwarzają kaudeksów. Czy ktoś już ma wiedzę w tym zakresie?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

ja mam jedno ukorzenione z gałązki - rośnie taki patyczek do góry i kadexu nistety nie wytwarza - te z nasionek tylko go posidają. Ten ukorzeniony tylko ładnie się krzewi ale nic poza tym -aha w moim przypadku dużo szybciej zakwitł :)
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
kuka604
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2009, o 09:16

Post »

cześć wszystkim:)
Również jestem wielbicielką Adenium, posiadam 3 takie roślinki już od roku, jednak chyba nie do końca wychodzi mi ich uprawa :|
Dwie są duże, ale dzieje się z nimi coś niedobrego. Liście usychają na brzegach, no i nie wiem co się dzieje z wierzchołkami. Niby wypuszczają nowe listki, ale często usychają od razu. Nie wiem co jest przyczyną. Może za często podlewam... na tej drugiej bardziej mizernej roślince widać, że listki, które odpadły już nie odrosły. Martwię się o nie więc proszę o rady.
To pierwsza roślinka- najmniejsza, ale wyglądająca najzdrowiej. Wcześniej stanęła i wcale nie rosła przez kilka miesięcy, teraz widzę, że odżyła i wypuszcza młode listki
Obrazek

Następna roślinka to jest ta najbardziej mizerna, ale duża.
Obrazek

No i ostania, nie wiem co się dzieje z jej wierzchołkiem, ale z dolnych odgałęzień listki wypuszcza normalnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli te roślinki są roczne (lub coś koło tego) - to rzeczywiście wyglądają nie najlepiej.
W silnym powiększeniu (mam nadzieję, że Moderator nam tutaj te zdjęcia "zmoderuje" i zmniejszy szerokość strony) widać, że ziemie jest zapleśniona - za dużo podlewasz ! Warto także od czasu do czasu przeczyścić listki lub po prostu spryskać spryskiwaczem. Przyjrzyj się dokładnie roślinom, właściwie listkom. U mojej prawie takiej samej - cienkiej i wydłużonej, na spodniej stronie listków były "miniaturowe" tarczniki - dlatego tak słabo rosła. U Ciebie może być identycznie.

Moja rada. Ja bym wszystkie roślinki przesadził do nowej ziemi.
Nowa ziemia (obojętnie jaka) plus czysty piasek (obowiązkowo) Może być perlit lub włókno kokosowe. Wymieszać 2:1 (ziemia:piasek). Doniczki nie muszą być takie duże i takie wysokie.
Rośliny oczyścić ze starej ziemi nie rozwalając samej bryły korzeniowej.
Podlewać kiedy ziemia przeschnie. Powinny stać na słonecznym oknie. Po przyzwyczajeniu mogą od maja stać na balkonie w pełnym słońcu.

Ps. Wprawdzie wątek ma już prawie 70 stron ale warto go przeczytać - jest tu dużo interesujących informacji.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
kuka604
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2009, o 09:16

Post »

dzięki wielkie.
oczywiście czytałam wątek, ale wolałam wstawic zdjęcia i się upewnic.
ziemia jest uniwersalna zmieszana z piaskiem...
kupic ziemię do sukulentów i kaktusów, czy tą zwykłą, która lepsza? przemieszam z perlitem...
a listki są pryskane, dlatego tak wyglądają.
Tylko nie doczytałam czy lepiej podlewac wodą z krany, destylowaną czy przegotowaną?
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Może być ziemia zwykła, ta do kaktusów i sukulentów nie nadaje się do uprawy większości z nich... I już więcej nie pryskaj, masz twardą wodę, liście są całe zapaskudzone co ogranicza dostęp światła (i fotosyntezę).Umyj liście, nowa ziemia, więcej światła i mniej wody - powinno być dobrze.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak.
Ja podlewam wodą ze studni. Jeżeli jej nie mam to oczywiście kranówą. Jednak staram się by była to wychłodzona już woda z czajnika lub przynajmniej 2 dni odstana.
Jeszcze chciałem dodać: przy przesadzaniu, nie trzeba "zakopywać" roślin tak głęboko. Można (należy) je "ustawić" o 1 centymetr wyżej niż były posadzone uprzednio.
Pozdrawiam - Janusz K.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”