Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Jaka cudna sesja fotograficzna koni ;:63 Tata zaraził mnie miłością do tych pięknych stworzeń, więc z wielką przyjemnością sobie pooglądałam.
Poduchy kwiatów obudziły tęsknotę za latem... Motylek pięknie skomponował się z rudbekią :wink:
Wiosna u ciebie tak piękna, że cieszę się z ciemności za oknem, przynajmniej nie muszę porównywać tych kolorowych widoków z szarością wokół...
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach, żeby już przyszła wiosna tak piękna jak Twoje zdjęcia...
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Małgosiu, Joasiu bardzo dziękuję ;:196

Obrazek

Podczas drogi do celu możemy często dostrzec różne ciekawe rzeczy, zwłaszcza, jeżeli idziemy na piechotę. I zwłaszcza, jeżeli akurat jest wiosna. Irysy rosnące na tle rogownicy znalazłam idąc na Truskawkową drugą alejką, czyli tam, gdzie zwykle nie chodzę. Przez dobrych kilka minut stałam w miejscu czekając, aż zza chmur wynurzy się słońce, które akurat zdecydowało się schować. Było warto dla takich ujęć.

Takie same irysy rosną teraz również na Truskawkowej, znalazłam bowiem kilka kwitnących w innym miejscu i przeniosłam je na działkę. Na dalszych zdjęciach inne irysy spotkane po drodze. Identyczne jak te rosnące wraz z rogownicą oraz brązowe ? również bardzo pospolity kolor na działkach. Na końcu ta sama rogownica, ale w towarzystwie koniczyny; natomiast na zdjęciu przed nią dość niecodzienny widok: kwitnąca cebula. Dlaczego niecodzienny? Większość działkowców zazwyczaj pamięta o zbieraniu cebuli w odpowiednim czasie i nie pozwala jej zakwitnąć. Z tego zapominalstwa bardzo ucieszyły się owady, jednak nie udało mi się żadnego sfotografować. Na ujęciu przed cebulą jedyne dzisiaj zdjęcie z Truskawkowej ? jeden z kwitnących goździków, niedługo po posadzeniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ładnie im ze sobą, to znaczy rogownicy i koniczynie, chociaż Twoją koniczynkę wzięłam początkowo za kwitnący szczypiorek. Jest niemal identyczny, prawda Natalko? Cebula zresztą też, ale chyba ma dużo większe kwiaty.
Rogownica bardzo mi się kiedyś rozłaziła, ale gdy kwitły te białe plamy, było naprawdę uroczo.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wando cebula ma dużo większe kwiaty, w innym kształcie i odcieniu niż koniczyna ;:108 Rogownica faktycznie jest zjawiskowa gdy kwitnie, ale potrafi być problematyczna - muszę się wybrać tej wiosny i sfotografować ten "dywan" w całości, pokazać jaki jest duży ;:3

Obrazek

Dzisiaj zdjęcia które planowałam pokazać w trakcie sezonu, jednak ominęłam je z powodu dużych zaległości w publikowaniu. Nadal jesteśmy przy wiosennych ujęciach, część została zrobiona tego samego dnia co zdjęcie azali, część podczas dłuższej drogi na działkę. Wszystkie łączy biały kolor kwiatów, szczególnie właściwy teraz, kiedy za oknami powinna być biel w nieco innym wydaniu? Na działce zrobiłam tylko dwa ostatnie zdjęcia, reszta to widoki napotkane po drodze. Szczególnie spektakularnie wyglądał dywan z kwitnącej rogownicy na jednej z nieużywanych działek. Pokazywałam już sfotografowane na jej tle irysy, teraz sama rogownica dostanie trochę uwagi. Z daleka wszystkie biało kwitnące rośliny wyglądają jak morska piana, zwłaszcza na tle błękitnego majowego nieba. Uwielbiam fotografować kwiaty w tym kolorze, tak subtelne i nigdy nie sprawiające fotograficznych trudności. Mogą być urocze jak stokrotki, eleganckie jak orchidee lub swojskie jak kwiaty jabłoni. Łączy je jedno: zawsze są zachwycające.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj Natalko w u progu nowego roku! ;:196

Bardzo ucieszyły moje oczy Twoje zdjęcia biało kwitnących roślinek. ;:138 ;:138
Brakuje mi tej bieli za oknami, ;:108 jako że dominuje szarzyzna i doskwiera brak słońca oraz nadmiar deszczu. ;:145

Ale co tam, szkoda czasu i atłasu na marudzenie. ;:7
Jest nowy rok, nowe nadzieje, marzenia i plany. ;:333 Niech Ci się spełnią wszystkie. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)

A te kwiaty w bieli to coś wspaniałego! Każdy jeden i wszystkie razem! Cudne!
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko to co w tej chwili białego jest za oknami zaraz się topi... Postanowiłam więc pokazać coś chociaż trochę trwalszego ;:224 Trzeba się skupiać na tym, że wiosna z każdym dniem coraz bliżej, choć porządna zima się jak na razie nie pokazała :wink:
Joasiu dziękuję i nawzajem ;:304

Obrazek

W tym roku było ich mniej niż w poprzednim, zapewne przez kiepską pogodę. Zaledwie kilka owadów, jednak były dobrze widoczne już z daleka. Później spotkałam je jeszcze kilkakrotnie: na kwitnącym jastrunie i goździkach brodatych. Uwielbiają duże kwiaty, najlepiej różowe lub białe. Pierwszy raz spotkałam kruszczycę złotawkę właśnie na działce, mimo że podobno jest pospolitym gatunkiem. Nazywam je żywymi klejnocikami z powodu niesamowitej urody ? obok motyli są to jedne z moich ulubionych owadów. Mam nadzieję że kolejnej wiosny pogoda dopisze bardziej, zwłaszcza podczas kwitnienia jabłoni. W tym roku udało mi się zrobić niewiele zdjęć, chrząszcze nie chciały pozować, chowały się wśród liści i kwiatów. Dzisiejszy post to praktycznie wszystkie ujęcia jakie mam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wszystkiego dobrego w 2018 roku Ci życzę ;:196 . Niech w dalszym ciągu rozwija się Twój talent do fotografowania ;:108 . Genialne ujęcia ;:215 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Opowieść z Truskawkowej Działki jest jak jakiś fajny program przyrodniczy, w odcinkach (...czytała Krystyna Czubówna).
Naprawdę fajna opowieść ;:oj . Pozdrowionka w Nowym Roku.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Natalko w nowym roku 2018 życzę Ci spełnienia marzeń, zdrówka i dużo siły oraz realizacji planów. Zdjęcia piękne oj tęskni się za takimi widokami :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie już maj Natalko ! :D Pięknie sfotografowane ;:167 ...niech no tylko zakwitną jabłonie..wszyscy z niecierpliwością czekamy! ;:65

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewelinko bardzo dziękuję i wzajemnie ;:304
Asiu dziękuję ;:196 przyznam, że takich skojarzeń na temat własnych tekstów jeszcze nie miałam ;:224
Alicjo, Marynko dziękuję ;:196

Obrazek

Wszystko zaczęło się od żółtej kreski na horyzoncie. Za płotem, z tyłu Truskawkowej znajduje się szeroki pas łąki, a za nim sosnowy las. Wiosną na tle ciemnej zieleni pojawił się wyraźny żółty pasek. Kolor najpierw kojarzył mi się z forsycjami, ale pora była niewłaściwa. Pewnego dnia poszłam więc zbadać tę tajemniczą sprawę. Jakież było moje zdumienie na widok ciągnącego się przez niemal 100 m pasa mniejszych i większych krzewów, całych obsypanych złotym kwieciem. Później zidentyfikowałam je jako żarnowiec miotlasty ? roślina dość pospolita, z którą jednak wcześniej nie miałam do czynienia. Niestety tego dnia nie wzięłam ze sobą aparatu, a zdjęcia zrobione komórką wyszły naprawdę kiepsko, dlatego nie pokazałam ich na forum. W tym roku postanowiłam nadrobić to zaniedbanie, gdy tylko żółty kolor znów pojawił się na horyzoncie, pewnego słonecznego popołudnia wyruszyłam na sesję. Pod cudownie błękitnym niebem intensywne żółte krzewy brzęczały głosami tysięcy owadów. Zarówno z bliska, jak i z daleka stanowiły niesamowity widok. Kwiaty trochę przypominały mi groszek pachnący, zarówno kształtem, jak sposobem przesączania się światła przez płatki. Gdyby nie panujący tego dnia upał, mogłabym siedzieć tam godzinami. Tym bardziej, że żarnowce nie były jedynymi ciekawymi roślinami ? inne kwitnące piękności pokażę w następnym poście. Na pewno wybiorę się w to miejsce również kolejnej wiosny, bardziej z rana lub późnym popołudniem, aby uwiecznić kwiaty w lepszym świetle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”