Wszystko o pomidorach cz. 19
Re: Wszystko o pomidorach cz. 19
Robercie, główne wysiewy pomidorów planuję na 8-9 marzec, a w lutym posieję trochę dwarfów. Muszę tylko kupić inną ziemię, ponieważ siałam w ubiegłorocznej i nie jestem zadowolona.
Anna
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Robert :-)
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
Czasami można się załamać. Półgodziny pisałam post i poleciał gdzieś. No cóż, takie życie.
Witajcie. Ja jeszcze do Red Pear.
W ubieglym roku mialam: 1 krzak, który dał owoce giganty i olbrzymi zbiór z tego krzaka na pewno z nasionka od Legutki. /Szkoda, że wszystkie tak nie owocują./ 3 krzaki z nasion z Franchi oraz 3 krzaki z nasion od Legutki. Nie zauważyłam żadnych różnic smakowych ani w ilości owoców na krzakach wychodowanych z nasion od Legutki a Franchi. /za wyjątkiem tego 1 /.
Do Asi /Pelasi /. Asiu, jeśli sadzisz Giuliettę F1 to daj jej do towarzystwa ze 3 krzaki Red Pear, jesienią tylko Red Pear i Giulietta do słoików. Ja Red Pear przecieram a Giuliettę zalewam wrzątkiem, sciagam skórkę , kroję w kostkę łączę z przecierem i do słoików. Zimą cudowna zupa krem. Mam nasionka od Legutki, które będę wysiewac, jeśli Cie interesują podaj adres na Pw. Pozdrawiam.
Miałam Rosamundę z nasion sklepowych ja wybrałabym Red Pear.
Witajcie. Ja jeszcze do Red Pear.
W ubieglym roku mialam: 1 krzak, który dał owoce giganty i olbrzymi zbiór z tego krzaka na pewno z nasionka od Legutki. /Szkoda, że wszystkie tak nie owocują./ 3 krzaki z nasion z Franchi oraz 3 krzaki z nasion od Legutki. Nie zauważyłam żadnych różnic smakowych ani w ilości owoców na krzakach wychodowanych z nasion od Legutki a Franchi. /za wyjątkiem tego 1 /.
Do Asi /Pelasi /. Asiu, jeśli sadzisz Giuliettę F1 to daj jej do towarzystwa ze 3 krzaki Red Pear, jesienią tylko Red Pear i Giulietta do słoików. Ja Red Pear przecieram a Giuliettę zalewam wrzątkiem, sciagam skórkę , kroję w kostkę łączę z przecierem i do słoików. Zimą cudowna zupa krem. Mam nasionka od Legutki, które będę wysiewac, jeśli Cie interesują podaj adres na Pw. Pozdrawiam.
Miałam Rosamundę z nasion sklepowych ja wybrałabym Red Pear.
- Robertkicia25 +
Sonka cieszy mnie twój post , że Red Pear lepszy według Ciebie od Rosamundy . Ja mam Red Pear od Asi ,
ale duże![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
ale duże
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
Moim zdaniem Rosamunda w smaku jest bardziej wyrazista. Wiele osób sobie to ceni i to jest dobre bo jest wybór pozdrawiam.
- Robertkicia25 +
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawiał ktoś może Masroom Basket Striped? Taki piękny a jak w smaku i w uprawie? ![niepewny ;:218](./images/smiles/unsure.gif)
![niepewny ;:218](./images/smiles/unsure.gif)
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Robertkicia25 +
Siej , a nie pytaj inaczej się nie dowiesz.
Posłuchaj mnie , a nie pożałujesz.![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Posłuchaj mnie , a nie pożałujesz.
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
- Robertkicia25 +
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też podobają mi się dwarfy.
Uprawiam co roku po 6 szt każda inna odmiana (uluru i Purple hart co roku ) w donicach. Dwa sezony temu miałam w gruncie i w donicach te same odmiany ,do porównania. Te w gruncie wypadły trochę lepiej , krzaki były okazalsze , plony nieco większe , ale nie na tyle ,żeby zrezygnować z uprawy w donicach .
Z gruntu zrezygnowałam (mało miejsca) i podjęłam decyzję ,że teraz tylko w pojemnikach będę je uprawiać.
Na początku sąsiedzi pytali się ,czy w tych donicach uprawiam tytoń, bo liście ziemniaczane na prawdę mogły dawać takie wrażenie![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
Uprawiam co roku po 6 szt każda inna odmiana (uluru i Purple hart co roku ) w donicach. Dwa sezony temu miałam w gruncie i w donicach te same odmiany ,do porównania. Te w gruncie wypadły trochę lepiej , krzaki były okazalsze , plony nieco większe , ale nie na tyle ,żeby zrezygnować z uprawy w donicach .
Z gruntu zrezygnowałam (mało miejsca) i podjęłam decyzję ,że teraz tylko w pojemnikach będę je uprawiać.
Na początku sąsiedzi pytali się ,czy w tych donicach uprawiam tytoń, bo liście ziemniaczane na prawdę mogły dawać takie wrażenie
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Robertkicia25 +
Asiu , to dwarf od Ciebie
Też mam mało miejsca i będę miał dwa dwarfy , jednego w donicy , a drugiego w wiaderku 10 l , w sumie może dzisiaj wysieję drugiego , bo czekam na nasionka
Gondwana Lightning
Gondwana Thunder
Gondwana Moon
Gondwana Lava
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
Też mam mało miejsca i będę miał dwa dwarfy , jednego w donicy , a drugiego w wiaderku 10 l , w sumie może dzisiaj wysieję drugiego , bo czekam na nasionka
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Gondwana Lightning
Gondwana Thunder
Gondwana Moon
Gondwana Lava
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu A Confetti Uprawiałaś?
Robercie brawo![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Robercie brawo
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Uprawiałam... w miarę plenna i smaczna i piękna tu go pokazywałam w wątku o dwarfach
viewtopic.php?t=127116&start=208
viewtopic.php?t=127116&start=208
Z niecierpliwością czekam na dostawę ziemi do wysiewu, jutro mają przywieźć. Pomidorki mają podwinięte liście, chyba z powodu nieodpowiedniego podłoża. Obym zdążyła je uratować.
Już w ofercie Yoda1966 ukazał się pomidor Red Pear. Zakupiłam, ponieważ u mnie resztka kilkuletnich nasion, nie wiadomo, jak będą kiełkować...
Już w ofercie Yoda1966 ukazał się pomidor Red Pear. Zakupiłam, ponieważ u mnie resztka kilkuletnich nasion, nie wiadomo, jak będą kiełkować...
Anna