Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.

Post »

Dziękuję serdecznie za odpowiedź, ;:196 teraz mogłam sobie "wygooglać" więcej zdjęć. Roślinka jest ciekawa i piękna. Na dodatek ładnie się komponuje z hostami.
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Faktycznie. Roślina na temat, bo mówimy o zestawieniach z hostami.
Kupiłam ją w 2008 r na kiermaszu wystawy " Zieleń to Życie".

To pokażę jeszcze inną roślinę, która jest z drugiej strony tej rabaty. To rodgersja kasztanowcolistna " Chocolate Wings".

Obrazek

Obrazek
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Proszę o poradę. Czy można teraz wykopać hosty i posadzić w inne miejsce? Chcę podjechać jutro do babci i nakraść jej troche okazów i posadzić u siebie na działce.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz. Tylko zabezpiecz kłącza, żeby nie obeschły - czyli najlepiej z bryłką ziemi :D
A nie lepiej babcię poprosić... niż "kraść" :uszy :;230
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

oczywiście je dostanę a mówię że kradnę bo kradzione rośliny lepiej rosną :;230
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Zanim weźmiesz szpadel do ręki przeczytaj najpierw
TU: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=13543 :!:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,

jestem pod wrażeniem Waszych Hostowisk :shock: Trzeba być mega zdolnym żeby tak piękne rabaty komponować.
Zaczynam się obawiać, że ja nie mam do tego ręki ;) Bardzo lubię hosty i stworzyłam juz swoją pierwszą maleńką rabatkę. To dopiero początek gdyż mam w zamiarze obsiać hostami całą rabatę wzdłuż ogrodzenia. Oczywiście hosty będą miały towarzystwo aby nie było im smutno ;)

No ale wracając do mojej rabatki to wydaje mi sie ona jakaś nijaka :( Chciałabym cosik tam dołożyć, szczególnie na tyły. Ta samotna paprotka mi w ogóle nie pasuje. Obok jest dziura po obumarłym iglaku i dalej niewidoczna kępka trawy ozdobnej. Dolne patrie to już hosty z żurawkami i tawułkami.

Jak sądzicie, można tam jeszcze coś dołożyć czy za 2 lata zrobi się ciasnota? Mam chęć wcisnąć tam jeszcze kilka nowych odmian hostów. Co dalibyście na tyły - może berberys? Jak dopełnić tę rabatkę?

Obrazek
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 15:23

Re:

Post »

aha.....a od początku moje króciutkiego bywania na forum zastanawiałam się dlaczego poświęcacie tym liściom ;:131 tyle czasu i tu dzisiaj hop to foto i wszystko jasne .....to jest piękne
pozdrawiamy Bożena i Paweł
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

as1112 pisze: No ale wracając do mojej rabatki to wydaje mi sie ona jakaś nijaka :( Chciałabym cosik tam dołożyć, szczególnie na tyły.
Wydaje mi się, że warto byłoby na siatce założyć matę z trzciny, która ograniczy (nieciekawy) widok za siatką a zarazem będzie dobrym tłem dla całej kompozycji.
as1112 pisze: Jak sądzicie, można tam jeszcze coś dołożyć czy za 2 lata zrobi się ciasnota?
Właśnie tak myślę, że zrobi się ciasnota - u siebie niestety bezskutecznie walczę z ciasnotą. A jest aż tak źle, że nie mogę zrobić zdjęcia konkretnej hosty baz odgarniania tych co je zasłaniają. Za dużo wcale nie jest pięknie, no chyba, że taka jest koncepcja - różnobarwne liście tworzące kobierzec. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też mam dla ciebie taka propozycje...

Obrazek

Wzdłuż rabaty mogłyby rosnąć tawułki i np. kolorowy berberys Bagatela...
a w samym narożniku np. parzydło leśne...

jestem za zasłonięciem tego tyłu rabatki...
I fajnym pomysłem (wydaje mi się :oops: ) jest podniesienie części tej rabaty - wtedy hosty sa bardziej wyeksponowane...

oczywiście między hostami można posadzić wiele innych roślin (byle nie za dużo...) , u mnie rosną np. żurawki, tiarelle i miniaturowe iglaczki.
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

paco pisze:
as1112 pisze: No ale wracając do mojej rabatki to wydaje mi sie ona jakaś nijaka :( Chciałabym cosik tam dołożyć, szczególnie na tyły.
Wydaje mi się, że warto byłoby na siatce założyć matę z trzciny, która ograniczy (nieciekawy) widok za siatką a zarazem będzie dobrym tłem dla całej kompozycji.
as1112 pisze: Jak sądzicie, można tam jeszcze coś dołożyć czy za 2 lata zrobi się ciasnota?
Właśnie tak myślę, że zrobi się ciasnota - u siebie niestety bezskutecznie walczę z ciasnotą. A jest aż tak źle, że nie mogę zrobić zdjęcia konkretnej hosty baz odgarniania tych co je zasłaniają. Za dużo wcale nie jest pięknie, no chyba, że taka jest koncepcja - różnobarwne liście tworzące kobierzec. :wink:
Hmmm, za siatką jest żywopłot. U dołu faktycznie nieciekawie bo nie da się tam ręki wsadzić :( Rośnie tam podagrycznik niestety. Ciężko się go pozbyć. Staram się go usuwać. Czyli co? osłaniać matą zywopłot? ;:218 Tło byłoby na pewno fajne ale w sumie żywopłot powinien być tłem :wink:
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ave pisze:ja też mam dla ciebie taka propozycje...

Obrazek

Wzdłuż rabaty mogłyby rosnąć tawułki i np. kolorowy berberys Bagatela...
a w samym narożniku np. parzydło leśne...

jestem za zasłonięciem tego tyłu rabatki...
I fajnym pomysłem (wydaje mi się :oops: ) jest podniesienie części tej rabaty - wtedy hosty sa bardziej wyeksponowane...

oczywiście między hostami można posadzić wiele innych roślin (byle nie za dużo...) , u mnie rosną np. żurawki, tiarelle i miniaturowe iglaczki.

Śliczny projekt! Dzięki. Szkoda, ze dopiero teraz go zobaczyłam bo w niedzielę dokonałam troszkę zmian na tej rabacie hostowej. W środku, gdzie proponujesz parzydło posadziłam berberysa Aurea, po bokach trawy ozdobne( jedna maleńka ). Dosadziłam też żurawkę :)

Mimo Twój projekt mi się podoba i szczerze mówiąc planowałam podobny na pozostałe rabaty wokół siatki. Myślałam o świerkach stożkowych przeplatanych berberysami bagatella i aurea plus kępy traw kostrzewa.
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Oto moja rabata po drobnych zmianach. Nieskromnie mówiąc teraz mi się bardziej podoba :) Pomyślę jeszcze nad osłonięciem siatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Obrazek
Oto moja hosta z żurawkami i różą. :D
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

As... Twoje nasadzenia tez mogą sie sprawdzić :)
jeśli moge podpowiedzieć, to dobrze wyglada na takich rabatach...powtarzalnośc nasadzeń - więc np. trawka z drugiej strony berberysa byłaby jak najbardziej wskazana ;:131

co do tej paskudy przy siatce - mówię o podagryczniku - to musisz dokładnie przekopac ten kawałek wyciągając najdrobniejsze korzonki (najlepiej widłami amerykańskimi), a potem wsadż w ziemię ,od strony siatki, jakiś pas grubej folii albo obrzeży trawnikowych, żeby rozgraniczyć swój teren (czysty) od części sąsiada... wtedy podagrycznik będzie szalał tylko u niego... i zrób to jak najszybciej... póki hosty małe i jeszcze możesz sie tam poruszać względnie swobodnie... potem będzie masakara i raczej podagrycznik zwycięzy hosty...
Zablokowany

Wróć do „Hosty”