Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź,
teraz mogłam sobie "wygooglać" więcej zdjęć. Roślinka jest ciekawa i piękna. Na dodatek ładnie się komponuje z hostami.

Faktycznie. Roślina na temat, bo mówimy o zestawieniach z hostami.
Kupiłam ją w 2008 r na kiermaszu wystawy " Zieleń to Życie".
To pokażę jeszcze inną roślinę, która jest z drugiej strony tej rabaty. To rodgersja kasztanowcolistna " Chocolate Wings".

Kupiłam ją w 2008 r na kiermaszu wystawy " Zieleń to Życie".
To pokażę jeszcze inną roślinę, która jest z drugiej strony tej rabaty. To rodgersja kasztanowcolistna " Chocolate Wings".

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o poradę. Czy można teraz wykopać hosty i posadzić w inne miejsce? Chcę podjechać jutro do babci i nakraść jej troche okazów i posadzić u siebie na działce.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz. Tylko zabezpiecz kłącza, żeby nie obeschły - czyli najlepiej z bryłką ziemi
A nie lepiej babcię poprosić... niż "kraść"

A nie lepiej babcię poprosić... niż "kraść"

-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oczywiście je dostanę a mówię że kradnę bo kradzione rośliny lepiej rosną 

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Zanim weźmiesz szpadel do ręki przeczytaj najpierw
TU: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=13543
TU: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=13543

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- as1112
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam,
jestem pod wrażeniem Waszych Hostowisk
Trzeba być mega zdolnym żeby tak piękne rabaty komponować.
Zaczynam się obawiać, że ja nie mam do tego ręki ;) Bardzo lubię hosty i stworzyłam juz swoją pierwszą maleńką rabatkę. To dopiero początek gdyż mam w zamiarze obsiać hostami całą rabatę wzdłuż ogrodzenia. Oczywiście hosty będą miały towarzystwo aby nie było im smutno ;)
No ale wracając do mojej rabatki to wydaje mi sie ona jakaś nijaka
Chciałabym cosik tam dołożyć, szczególnie na tyły. Ta samotna paprotka mi w ogóle nie pasuje. Obok jest dziura po obumarłym iglaku i dalej niewidoczna kępka trawy ozdobnej. Dolne patrie to już hosty z żurawkami i tawułkami.
Jak sądzicie, można tam jeszcze coś dołożyć czy za 2 lata zrobi się ciasnota? Mam chęć wcisnąć tam jeszcze kilka nowych odmian hostów. Co dalibyście na tyły - może berberys? Jak dopełnić tę rabatkę?

jestem pod wrażeniem Waszych Hostowisk

Zaczynam się obawiać, że ja nie mam do tego ręki ;) Bardzo lubię hosty i stworzyłam juz swoją pierwszą maleńką rabatkę. To dopiero początek gdyż mam w zamiarze obsiać hostami całą rabatę wzdłuż ogrodzenia. Oczywiście hosty będą miały towarzystwo aby nie było im smutno ;)
No ale wracając do mojej rabatki to wydaje mi sie ona jakaś nijaka

Jak sądzicie, można tam jeszcze coś dołożyć czy za 2 lata zrobi się ciasnota? Mam chęć wcisnąć tam jeszcze kilka nowych odmian hostów. Co dalibyście na tyły - może berberys? Jak dopełnić tę rabatkę?

Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
- Krakowiaki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 15:23
Re:
aha.....a od początku moje króciutkiego bywania na forum zastanawiałam się dlaczego poświęcacie tym liściomhanka55 pisze:
http://www.taunton.com/finegardening/de ... order.aspx
http://www.tuinvanmozes.net/beschrijvin ... Border.swf
http://www.denbosrand.be/lente/hostaborder_1.htm
http://www.webshots.com/search?query=Pe ... &start=360

pozdrawiamy Bożena i Paweł
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Wydaje mi się, że warto byłoby na siatce założyć matę z trzciny, która ograniczy (nieciekawy) widok za siatką a zarazem będzie dobrym tłem dla całej kompozycji.as1112 pisze: No ale wracając do mojej rabatki to wydaje mi sie ona jakaś nijakaChciałabym cosik tam dołożyć, szczególnie na tyły.
Właśnie tak myślę, że zrobi się ciasnota - u siebie niestety bezskutecznie walczę z ciasnotą. A jest aż tak źle, że nie mogę zrobić zdjęcia konkretnej hosty baz odgarniania tych co je zasłaniają. Za dużo wcale nie jest pięknie, no chyba, że taka jest koncepcja - różnobarwne liście tworzące kobierzec.as1112 pisze: Jak sądzicie, można tam jeszcze coś dołożyć czy za 2 lata zrobi się ciasnota?

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Ave
ja też mam dla ciebie taka propozycje...

Wzdłuż rabaty mogłyby rosnąć tawułki i np. kolorowy berberys Bagatela...
a w samym narożniku np. parzydło leśne...
jestem za zasłonięciem tego tyłu rabatki...
I fajnym pomysłem (wydaje mi się
) jest podniesienie części tej rabaty - wtedy hosty sa bardziej wyeksponowane...
oczywiście między hostami można posadzić wiele innych roślin (byle nie za dużo...) , u mnie rosną np. żurawki, tiarelle i miniaturowe iglaczki.

I fajnym pomysłem (wydaje mi się

oczywiście między hostami można posadzić wiele innych roślin (byle nie za dużo...) , u mnie rosną np. żurawki, tiarelle i miniaturowe iglaczki.
- as1112
- 200p
- Kontakt:
Hmmm, za siatką jest żywopłot. U dołu faktycznie nieciekawie bo nie da się tam ręki wsadzićpaco pisze:Wydaje mi się, że warto byłoby na siatce założyć matę z trzciny, która ograniczy (nieciekawy) widok za siatką a zarazem będzie dobrym tłem dla całej kompozycji.as1112 pisze: No ale wracając do mojej rabatki to wydaje mi sie ona jakaś nijakaChciałabym cosik tam dołożyć, szczególnie na tyły.
Właśnie tak myślę, że zrobi się ciasnota - u siebie niestety bezskutecznie walczę z ciasnotą. A jest aż tak źle, że nie mogę zrobić zdjęcia konkretnej hosty baz odgarniania tych co je zasłaniają. Za dużo wcale nie jest pięknie, no chyba, że taka jest koncepcja - różnobarwne liście tworzące kobierzec.as1112 pisze: Jak sądzicie, można tam jeszcze coś dołożyć czy za 2 lata zrobi się ciasnota?

Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
- as1112
- 200p
- Kontakt:
Ave pisze:ja też mam dla ciebie taka propozycje...
I fajnym pomysłem (wydaje mi się) jest podniesienie części tej rabaty - wtedy hosty sa bardziej wyeksponowane...
Śliczny projekt! Dzięki. Szkoda, ze dopiero teraz go zobaczyłam bo w niedzielę dokonałam troszkę zmian na tej rabacie hostowej. W środku, gdzie proponujesz parzydło posadziłam berberysa Aurea, po bokach trawy ozdobne( jedna maleńka ). Dosadziłam też żurawkę

Mimo Twój projekt mi się podoba i szczerze mówiąc planowałam podobny na pozostałe rabaty wokół siatki. Myślałam o świerkach stożkowych przeplatanych berberysami bagatella i aurea plus kępy traw kostrzewa.
- as1112
- 200p
- Kontakt:
Oto moja rabata po drobnych zmianach. Nieskromnie mówiąc teraz mi się bardziej podoba
Pomyślę jeszcze nad osłonięciem siatki.

- Ave
As... Twoje nasadzenia tez mogą sie sprawdzić
jeśli moge podpowiedzieć, to dobrze wyglada na takich rabatach...powtarzalnośc nasadzeń - więc np. trawka z drugiej strony berberysa byłaby jak najbardziej wskazana
co do tej paskudy przy siatce - mówię o podagryczniku - to musisz dokładnie przekopac ten kawałek wyciągając najdrobniejsze korzonki (najlepiej widłami amerykańskimi), a potem wsadż w ziemię ,od strony siatki, jakiś pas grubej folii albo obrzeży trawnikowych, żeby rozgraniczyć swój teren (czysty) od części sąsiada... wtedy podagrycznik będzie szalał tylko u niego... i zrób to jak najszybciej... póki hosty małe i jeszcze możesz sie tam poruszać względnie swobodnie... potem będzie masakara i raczej podagrycznik zwycięzy hosty...

jeśli moge podpowiedzieć, to dobrze wyglada na takich rabatach...powtarzalnośc nasadzeń - więc np. trawka z drugiej strony berberysa byłaby jak najbardziej wskazana

co do tej paskudy przy siatce - mówię o podagryczniku - to musisz dokładnie przekopac ten kawałek wyciągając najdrobniejsze korzonki (najlepiej widłami amerykańskimi), a potem wsadż w ziemię ,od strony siatki, jakiś pas grubej folii albo obrzeży trawnikowych, żeby rozgraniczyć swój teren (czysty) od części sąsiada... wtedy podagrycznik będzie szalał tylko u niego... i zrób to jak najszybciej... póki hosty małe i jeszcze możesz sie tam poruszać względnie swobodnie... potem będzie masakara i raczej podagrycznik zwycięzy hosty...