Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Coś w tym jest!!! :!: Też tylko miałam zawsze na jeden pęd, wilki obrywane było ok. Zawsze też ciasno sadziłam bo a i to jeszcze no i może ze dwa takie sadzonki (kupowałam a nie znając się na odmianach to chciałam najlepiej wszystkie zmieścić) ale skoro na takim samym miejscu mogę mieć na dwa pędy, dwa razy tyle owocu to warto spróbować. Lecz przyznaję że na trzy to dla mnie kosmos, jak sobie z tym poradzić, no i jak to wiązać by miało powietrze? Chociaż kusi wypróbować!

No i to chyba najczęstsza teoria, na dwa pędy. Tadeusz tez tak robi. Więc złoty środek to dwa! ;:138
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzeba też dodać ,że zbior pomidorków z krzewów prowadzonych na dwa pędy jest wyraźnie opóźniony , ale łączny plon z krzaka jest większy . PKasiu , ale właśnie nie "na takim samym miejscu" - na dwa pędy jednak muszą być rzadziej sadzone ... I nie " podwójny plon" , myśle że bardziej 50% więcej z krzaka ( wagowo ! bo sztuk to zawsze można zostawić więcej , ale niewiele to daje )
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Zobaczcie do encyklopedii co oznacza słowo "wilk" na roślinach. ;:132 ;:132 ;:132
wodnik
PKasia
200p
200p

Post »

Tadeusz sadzi 60x60 na dwa pędy, ja sadziłam 50x50 jeden pęd, dla mnie to nie wielka różnica. A jednak tego owocu więcej, nawet jak nie dwa razy tyle, no i zawsze du..chron. :wink: jak pisali wcześniej! Ale to opóznienie mniej mi się już podoba- ile pózniej z twojego doświadczenia?
Awatar użytkownika
Jo20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2010, o 19:24

Post »

:wit bardzo ciekawa dyskusja się wywiązała o bocznych pędach jak kto woli wilkach, mam pytanie czy na takich krzakach owoce nie są mniejsze? :oops:
Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
PKasia
200p
200p

Post »

Odpowiem ci pózniej tak ok czerwca! :D
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

PKasia pisze:Tadeusz sadzi 60x60 na dwa pędy, ja sadziłam 50x50 jeden pęd, dla mnie to nie wielka różnica.
Bez urazy , ale tu nie o Ciebie chodzi , tylko o pomidory , a ta "niewielka różnica " dla pomidorów wynosi w tych przypadkach wzrost o 44% powierzchni ( na jeden krzew ) . No ale jak tam chcesz , pomidorki w określonym czasie same się wypowiedzą :cry:
PKasia
200p
200p

Post »

Frant chyba masz rację czas pokaże! A do wysadzenia jeszcze sporo czasu i wypowiedzi upłynie - no i kobieta zmienna jest!!!! :D :wink:
mateusz2809
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2011, o 16:09

Post »

Stosował ktoś agrowłókninę w uprawie pomidorów w tunelu. Jakie daje ona korzyści (chodzi mi o parowanie wody z gleby, czy często trzeba podlewać, czy nie szkodzi pomidorom). Z góry dzięki za wypowiedź.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Ja tak sadzę w zasadzie od zawsze. Na początku była to czarna folia, a teraz jest to czarna agrowłóknina. Mam porównanie bo w drugiej połowie tunelu sadzą pomidory teściowie.
Ja nie mam tyle pielenia - ledwie kilka drobiazgów które pojawią się wokół łodygi, po podlaniu dłużej utrzymuje się wilgoć w ziemi, woda tak mocno nie paruje - jest stabilniejsza sytuacja w glebie.
W chłodniejsze dni mają cieplej itd. Generalnie pomidorki mają się bardzo dobrze - po ok. 3-4 tygodniach "przeganiają" sąsiadów posadzonych 2 tygodnie wcześniej w samej ziemi (bez włókniny).
Tak więc polecam.
Pozdrawiam
Jerry
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

jak wilgoć dłużej się trzyma w ziemi to znaczy, że nie przechodzi atmosfery w tunelu a wiec pomidory powinny być zdrowsze
w jaki podlewasz?
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewam zwykle wieczorem, ogrzaną wodą z beczki pod krzaczek jak są jeszcze małe, potem już z węża zależnie od pogody raz na 2-3 dni.
To ograniczenie parowania ma jeszcze jeden dobry skutek - nie skrapla się zbyt dużo wody na "suficie" tunelu i nie spada na liście, a pomidor za tym nie przepada.
Pozdrawiam
Jerry
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

wodę lejesz na włókninę czy pod?. I dla wyjaśnienia stosujesz czarną agrowłókninę a nie tknaną z polipropylenu. Ja stosowałem czarną folię ale zrezygnowałem, przy mojej ciężkiej ziemi był problem z kontrolowaniem wilgotności, w jednymiejscu było sucho a w innym zbyt mokro. Ale z ta włoknina to chyba spróbuję.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

ja agrowłóknine stosowałem w zeszłym roku pod cukinie, patisona, kapuste, seler, a nawet pora - dziki temu prawie zero plewenia, troszke tylko w otworach w których były wsadzone sadzonki... W tunelu będę próbował w tym roku właśnie do pomidorów - wydaje mi się że ofekt powinien by zadowalający. A stosuje ją dlatego że nie dawałem rady z chwastami których na polu mam ogromne ilości. Po roku agrowłóknine wymyłem i złożyłem w tunelu, nic się z nią nie stało. Do gruntu przyczepiałem kołkami do stryropiau które zostały mi po ociepleniu domu :)
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wodę leję pod krzaczek, w miejscu rozcięcia. Potem czasami wkładam węża pod włókninę. Co do samej włókniny to aż poszedłem zobaczyć bo nie pamiętałem dokładnie - ta moja jest to tkana z włókien polipropylenowych potocznie zwana przez sprzedawców agrowłókniną. Tak jak pisałem, wcześniej stosowałem czarną folię ale ta włóknina wydaje się lepsza, mocniejsza.
Folia osłabiona przez nacięcia po 3-4 latach i corocznym składaniu itd. dokonała żywota.
Włóknina jest już po 2 latach sadzenia i nie widzę żadnych kłopotów - myślę, że posłuży dłużej.
Na jesieni czyszczę wodą z węża, suszę, składam i jest ok.
Pozdrawiam
Jerry
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”