Canna - Paciorecznik cz.2
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Janusz mój Durban wyszedł z ziemi, a teraz ma 20 cm nad ziemią i nie rozwijają mu się liście tylko usychają. Reszta kann od ciebie ładnie wystrzeliła w górę, a zależy mi na Durbanie a on nie chce rosnąć. 

Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
Pozdrawiam. Ewa
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewciu, wiem, jak wygląda Pretoria, dziękuję za przypomnienie
To pytanie dotyczyło raczej prawidłowości kupowanych przez nas kłączy z określoną nazwą. A swoją drogą nie miałabym nic przeciw temu, żeby to była Pink Sunburst
Janusz, czy możliwym jest, aby pierwsze liście canny były nie podobne do odmiany od której pochodzą
Podzieliłam Stuttgarta i jedna z sadzonek ma całe zielone listki
Żebym tylko wiedziała, że wybierasz się na spotkanie
Mam nadzieję, że się podobało, bo jak inaczej w takim towarzystwie 

To pytanie dotyczyło raczej prawidłowości kupowanych przez nas kłączy z określoną nazwą. A swoją drogą nie miałabym nic przeciw temu, żeby to była Pink Sunburst

Janusz, czy możliwym jest, aby pierwsze liście canny były nie podobne do odmiany od której pochodzą

Żebym tylko wiedziała, że wybierasz się na spotkanie

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem już po marcowej majówce Jolu to mało powiedziane podobało się. Było wspaniale niestety wszystko co miłe szybko kończy się. Droga daleka a i w domu piesek przez parę godzin sam to też nie wiadomo co mu do głowy przyjdzie i trzeba było wracać. Szkoda,że Ciebie nie było.
Wracając do tematu
Aniu.
Trudno mi powiedzieć co się dzieje, że kiełek usycha. Może był w czasie transportu trochę uszkodzony. Odgarnij ziemię w okół niego i zobacz jak wygląda kłącze pod ziemią. Powinien wyrastać nowy kiełek albo powinno być zgrubienie na kłączu (początek wyrastania nowego kiełka) Jak kłącze czarne bez oznak życia to znaczy że już z niego nic nie wyrośnie. Wyślę następne.
Jolu
Nie ma takiej opcji,by z tego samego kłącza wyrosły dwie różne odmiany. Kolor kiełków wyrówna się tylko trochę później.
U mnie Pinc Sunburs jeszcze nie rozwinął liści ale kiełek ma lekko brązowe.
Wracając do tematu
Aniu.
Trudno mi powiedzieć co się dzieje, że kiełek usycha. Może był w czasie transportu trochę uszkodzony. Odgarnij ziemię w okół niego i zobacz jak wygląda kłącze pod ziemią. Powinien wyrastać nowy kiełek albo powinno być zgrubienie na kłączu (początek wyrastania nowego kiełka) Jak kłącze czarne bez oznak życia to znaczy że już z niego nic nie wyrośnie. Wyślę następne.
Jolu
Nie ma takiej opcji,by z tego samego kłącza wyrosły dwie różne odmiany. Kolor kiełków wyrówna się tylko trochę później.
U mnie Pinc Sunburs jeszcze nie rozwinął liści ale kiełek ma lekko brązowe.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janusz ja w sprawie trytomy jak o nią dbać i gzie najlepiej posadzić i czy jest szansa że zakwitnie w tym roku?Czy ty je na zimę wykopujesz?
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Moi drodzy, z powodu braku miejsca do przechowywania, postanowiłam zrobić eksperyment z cannami. Zakopcowałam je w wiaderkach tak jak przechowuje się warzywa. Zadołowałam je na głębokości 50 cm. Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie. Jutro, jak pogoda pozwoli odkopuję wiadra. Napiszę, jak się przechowały.
drozd pisze:Wracając do tematu
Ewuniu.
Janusz
Na pretorii absolutnie nic nie usycha - wręcz przeciwnie w tydzień czasu osiągnęła taki wymiar i już kolejny liść będzie się rozwijał i to dużo większy . Oby wszystkie kany tak rosły ( mam na myśli te z all...

Pozdrawiam. Ewa
- drozd
Gosiu
Zimują w gruncie. Przed zimą związuję liście razem w snopek, korzenie i dolną część rośliny okrywam liśćmi i gałązkami świerku. U siebie sadziłem w ogrodzie jesienią, bo miałem je na rozsadniku i wszystkie ładnie przezimowały.Są to ubiegłoroczne siewki z których większość kwitła jesienią. W tym roku powinna kwitnąć.
Iwonko
Ciekawy jestem wyników Twojego doświadczenia. U mnie ta metoda nie przejdzie, bo ziemia zamarza poniżej 1m.
Ewuniu. Przepraszam to miała być odpowiedz dla Ani. Ciesze się,że Twoje gonią w górę.U nas dzisiaj dopiero trochę cieplej ale w nocy będzie przymrozek. Zazdroszczę Ci tego klimatu
Zimują w gruncie. Przed zimą związuję liście razem w snopek, korzenie i dolną część rośliny okrywam liśćmi i gałązkami świerku. U siebie sadziłem w ogrodzie jesienią, bo miałem je na rozsadniku i wszystkie ładnie przezimowały.Są to ubiegłoroczne siewki z których większość kwitła jesienią. W tym roku powinna kwitnąć.
Iwonko
Ciekawy jestem wyników Twojego doświadczenia. U mnie ta metoda nie przejdzie, bo ziemia zamarza poniżej 1m.
Ewuniu. Przepraszam to miała być odpowiedz dla Ani. Ciesze się,że Twoje gonią w górę.U nas dzisiaj dopiero trochę cieplej ale w nocy będzie przymrozek. Zazdroszczę Ci tego klimatu
- gosia07
Janusz dzięki
Rozgarnęłam kopczyki z lobelii jedna na 100% przezimowała

- drozd
Dobrze,że rozgarnęłaś. Słońce już przygrzewa i mogła się zaparzyć. Jak jest ładnie rozrośnięta to możesz ją podzielić.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Canny jedna po drugiej wypuszczają liście. Uwielbiam ten czas! Dziś rozgarnęłam donicę z tzw resztkami z klombów. Okazało się, że conajmniej jedna sierota wypuszcza!
Dokupiłam 2 kłącza w "Botaniku" bo nie mogłam się powstrzymać. Ma to być Pink Futurity i... zapomniałam zapisać, ale jak pójdę do sklepu to sobie zapiszę. Pani mnie będzie pamietała, bo straszny bałagan zrobiłam przy wybieraniu klączy. Zresztą sama mi pomagała, zeby kłacza miały jak najwiecej kiełków. Wychodzę z założenia, że nie będą się zgadzały gatunkowo
A jak bedą - będzie miła niespodzianka!
Dokupiłam 2 kłącza w "Botaniku" bo nie mogłam się powstrzymać. Ma to być Pink Futurity i... zapomniałam zapisać, ale jak pójdę do sklepu to sobie zapiszę. Pani mnie będzie pamietała, bo straszny bałagan zrobiłam przy wybieraniu klączy. Zresztą sama mi pomagała, zeby kłacza miały jak najwiecej kiełków. Wychodzę z założenia, że nie będą się zgadzały gatunkowo

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- gosia07
E boje się ze zmarnuje poczekam jeszcze to może na jesieni albo w przyszłym roku?
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Janusz znalazłam z zielonym liściem, zobacz u Busiakiewicza pod nazwą Green Wyoming.
Może mi jednak wyrosną odmianowe.
Może mi jednak wyrosną odmianowe.
- drozd
Miłko.
Widzę,że powiększasz poletko z kannami a jakie rośliny na tym ucierpią?
Gosiu. One nie są takie delikatne. Jak już są duże kępy to nawet wskazane jest dzielenie, bo lubi środek karpy zamierać.
Claudio Wyoming Green ma liście brązowe a nie zielone. Oczekuj jutro listonosza.
Widzę,że powiększasz poletko z kannami a jakie rośliny na tym ucierpią?

Gosiu. One nie są takie delikatne. Jak już są duże kępy to nawet wskazane jest dzielenie, bo lubi środek karpy zamierać.
Claudio Wyoming Green ma liście brązowe a nie zielone. Oczekuj jutro listonosza.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Janusz! Zmniejszam areał trawy mozgi trzcinowej. Jest dobrą ochroną cann przed wiatrem i ładnie wygląda. Ale co za dużo to niezdrowo
Kępa jest "domkiem" dla pająka tygrzyka od wielu lat. To takie nasze zwierzątko
Kępa była trochę za duża i trochę przytłaczała.
A wyglądało to mniej więcej tak :

Kępa była trochę za duża i trochę przytłaczała.
A wyglądało to mniej więcej tak :

Miłka