Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne

Post »

To pewnie miechunka pomidorowa. A pomarańczowa jest inna miechunka - rodzynek brazylijski (mały, słodki).
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miechunki pomidorowej nie je się na surowo i zbiera się ją raczej zieloną niż w pełni dojrzałą. Nadaje się do leczo, do salsa verde itp, to warzywo a nie owoc deserowy.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Tatra
50p
50p
Od: 11 lip 2013, o 17:45

Post »

U mnie wszystko jeszcze zielone. Nie wiem czy zdążą dojrzeć.
Pozdrawiam serdecznie.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bixxx pisze:Miechunki pomidorowej nie je się na surowo i zbiera się ją raczej zieloną niż w pełni dojrzałą. Nadaje się do leczo, do salsa verde itp, to warzywo a nie owoc deserowy.
Bixxx, a jakie są ku temu przeciwskazania?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy ma jakieś "trucizny", ale na surowo jest po prostu ohydna ;) W sałatkach/sosach czy zupach - rewelacja.
Amanita
---

Post »

Właśnie mi o to chodzi, o te "trucizny" - czy w surowym owocu jest coś szkodliwego, bo ja jem miechunkę pomidorową tylko na surowo i to w dodatku w stanie niedojrzałym i dla mnie takie są pycha :D
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwestia gustu - niektórzy lubią np. surowe ziemniaki. Większości ludzi miechunka pomidorowa nie smakuje na surowo, słowo ohyda używane jest tu całkiem często :lol:

Co do szkodliwości: raczej nie będą toksyczne czy to dojrzałe czy nie, ale nie udało mi się znaleźć nic na temat ewentualnej wysokiej zawartości tomatyny w niedojrzałych owocach - substancji która może spowodować poważne problemy żołądkowe. Występuje u wszystkich psiankowatych i np. nie powinno się jeść zielonych pomidorów na surowo, bo zawierają jej dużo. Gotowanie, smażenie, zalewy octowe neutralizują ją i np. przetwory (sałatka z zielonych pomidorów) są już bezpieczne.

Tak mi się skojarzyło: może brakuje Ci jakiegoś składnika skoro smakują Ci surowe tomatillo? To raczej nie jest przyjemny smak, a organizm może naprawdę wywoływać u nas różne reakcje, jeśli mu czegoś brakuje - jedna moja ciotka jako małe dziecko maniakalnie obgryzała ściany w domu ku zrozumiałej irytacji dziadka :lol: aż lekarz przepisał wapno i jej przeszło.
Zielonym do góry!!!
Amanita
---

Post »

Dojrzałe miechunki mi nie smakowały, bo były takie dziwne w smaku - już nawet nie pamiętam jak smakują, bo nie pozwalałam im całkowicie dojrzeć :wink:

Ale to też nie tak, że dobieram się do zielonych i twardych, zjadam je jak są takie ni w 5 ni w 10 :D Jeszcze niedojrzałe, ale jeszcze nie całkiem dojrzałe :)

A czy czegoś mi brakuje, że takie mi smakują - nie wiem ;:224 Może coś w tym jest. Może te niedojrzałe mają więcej żelaza, bo mam anemię i podświadomie to wyczuwam :lol:
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do gotowania, smażenia itp też się zbiera nie bardzo dojrzałe, nie powinny być żółte.
Dojrzałe to w zasadzie tylko na nasiona...
Zielonym do góry!!!
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja do sałatek, leczo daję zielone z żółtymi. Ale zielone zdecydowanie lepsze. Też szukałam czy coś nie piszą by ich nie jeść jako zielone, ale nie znalazłam.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja też jadam miechunkę pomidorową na surową w fazie półdojrzałej- żółtawa,ale twarda- i w żadnym razie nie powiem,że to ohyda :) Szału nie ma,ale da się zjeść . A salsa verde na jej bazie jest pycha ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

U mnie jeszcze sporo miechunki peruwianskeij do dojrzewania i martwie sie czy zdaza dojrzec byloby szkoda bo dla naszej rodziny to rewelacja! Mam kilka krzakow posadzonych w doniczkach(wyrosly na dwa metry) i teraz obcielam je tak na 30 cm zeby sprobowac przezimowac ciekawe czy ten numer sie uda?...
Czy wysylacie miechunke pomidorowa na akcje?prosze!!!! :) :) chcialabym sprobowac uprawy.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

W tym roku pierwszy raz miałam miechunkę peruwiańską- nie smakuje nam. Miechunka pomidorowa gości u nas już dwa sezony. Lubimy ją ;:215
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jondi - miechunka peruwiańska świetnie się przechowuje w jasnych pomieszczeniach, nawet kwitnie. Tylko na wiosnę trzeba będzie przyciąć ponownie, bo w zimie, wiadomo, wypuszcza wątłe gałązki.
Zielonym do góry!!!
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Ilu ludzi tyle gustów i smaków i dobrze jest ciekawie:), ja nie znam pomidorowej dlatego chętnie bym poznała proszę o nasionka na akcję:)! Ja wysłalam peruwiańską. Przeczytałam, że najlepiej plonuje w 2-3 roku więc chcę spróbować przezimować tylko z tym jasnym pomieszczeniem jest problem...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”