Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
To pewnie miechunka pomidorowa. A pomarańczowa jest inna miechunka - rodzynek brazylijski (mały, słodki).
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miechunki pomidorowej nie je się na surowo i zbiera się ją raczej zieloną niż w pełni dojrzałą. Nadaje się do leczo, do salsa verde itp, to warzywo a nie owoc deserowy.
Zielonym do góry!!!
U mnie wszystko jeszcze zielone. Nie wiem czy zdążą dojrzeć.
Pozdrawiam serdecznie.
Bixxx, a jakie są ku temu przeciwskazania?Bixxx pisze:Miechunki pomidorowej nie je się na surowo i zbiera się ją raczej zieloną niż w pełni dojrzałą. Nadaje się do leczo, do salsa verde itp, to warzywo a nie owoc deserowy.
-
Nie wiem czy ma jakieś "trucizny", ale na surowo jest po prostu ohydna ;) W sałatkach/sosach czy zupach - rewelacja.
Właśnie mi o to chodzi, o te "trucizny" - czy w surowym owocu jest coś szkodliwego, bo ja jem miechunkę pomidorową tylko na surowo i to w dodatku w stanie niedojrzałym i dla mnie takie są pycha 

-
Kwestia gustu - niektórzy lubią np. surowe ziemniaki. Większości ludzi miechunka pomidorowa nie smakuje na surowo, słowo ohyda używane jest tu całkiem często
Co do szkodliwości: raczej nie będą toksyczne czy to dojrzałe czy nie, ale nie udało mi się znaleźć nic na temat ewentualnej wysokiej zawartości tomatyny w niedojrzałych owocach - substancji która może spowodować poważne problemy żołądkowe. Występuje u wszystkich psiankowatych i np. nie powinno się jeść zielonych pomidorów na surowo, bo zawierają jej dużo. Gotowanie, smażenie, zalewy octowe neutralizują ją i np. przetwory (sałatka z zielonych pomidorów) są już bezpieczne.
Tak mi się skojarzyło: może brakuje Ci jakiegoś składnika skoro smakują Ci surowe tomatillo? To raczej nie jest przyjemny smak, a organizm może naprawdę wywoływać u nas różne reakcje, jeśli mu czegoś brakuje - jedna moja ciotka jako małe dziecko maniakalnie obgryzała ściany w domu ku zrozumiałej irytacji dziadka
aż lekarz przepisał wapno i jej przeszło.

Co do szkodliwości: raczej nie będą toksyczne czy to dojrzałe czy nie, ale nie udało mi się znaleźć nic na temat ewentualnej wysokiej zawartości tomatyny w niedojrzałych owocach - substancji która może spowodować poważne problemy żołądkowe. Występuje u wszystkich psiankowatych i np. nie powinno się jeść zielonych pomidorów na surowo, bo zawierają jej dużo. Gotowanie, smażenie, zalewy octowe neutralizują ją i np. przetwory (sałatka z zielonych pomidorów) są już bezpieczne.
Tak mi się skojarzyło: może brakuje Ci jakiegoś składnika skoro smakują Ci surowe tomatillo? To raczej nie jest przyjemny smak, a organizm może naprawdę wywoływać u nas różne reakcje, jeśli mu czegoś brakuje - jedna moja ciotka jako małe dziecko maniakalnie obgryzała ściany w domu ku zrozumiałej irytacji dziadka

Zielonym do góry!!!
Dojrzałe miechunki mi nie smakowały, bo były takie dziwne w smaku - już nawet nie pamiętam jak smakują, bo nie pozwalałam im całkowicie dojrzeć
Ale to też nie tak, że dobieram się do zielonych i twardych, zjadam je jak są takie ni w 5 ni w 10
Jeszcze niedojrzałe, ale jeszcze nie całkiem dojrzałe 
A czy czegoś mi brakuje, że takie mi smakują - nie wiem
Może coś w tym jest. Może te niedojrzałe mają więcej żelaza, bo mam anemię i podświadomie to wyczuwam 

Ale to też nie tak, że dobieram się do zielonych i twardych, zjadam je jak są takie ni w 5 ni w 10

A czy czegoś mi brakuje, że takie mi smakują - nie wiem

-
Do gotowania, smażenia itp też się zbiera nie bardzo dojrzałe, nie powinny być żółte.
Dojrzałe to w zasadzie tylko na nasiona...
Dojrzałe to w zasadzie tylko na nasiona...
Zielonym do góry!!!
-
Ja do sałatek, leczo daję zielone z żółtymi. Ale zielone zdecydowanie lepsze. Też szukałam czy coś nie piszą by ich nie jeść jako zielone, ale nie znalazłam.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja też jadam miechunkę pomidorową na surową w fazie półdojrzałej- żółtawa,ale twarda- i w żadnym razie nie powiem,że to ohyda
Szału nie ma,ale da się zjeść . A salsa verde na jej bazie jest pycha 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
U mnie jeszcze sporo miechunki peruwianskeij do dojrzewania i martwie sie czy zdaza dojrzec byloby szkoda bo dla naszej rodziny to rewelacja! Mam kilka krzakow posadzonych w doniczkach(wyrosly na dwa metry) i teraz obcielam je tak na 30 cm zeby sprobowac przezimowac ciekawe czy ten numer sie uda?...
Czy wysylacie miechunke pomidorowa na akcje?prosze!!!!
chcialabym sprobowac uprawy.
Czy wysylacie miechunke pomidorowa na akcje?prosze!!!!

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
W tym roku pierwszy raz miałam miechunkę peruwiańską- nie smakuje nam. Miechunka pomidorowa gości u nas już dwa sezony. Lubimy ją 

-
Jondi - miechunka peruwiańska świetnie się przechowuje w jasnych pomieszczeniach, nawet kwitnie. Tylko na wiosnę trzeba będzie przyciąć ponownie, bo w zimie, wiadomo, wypuszcza wątłe gałązki.
Zielonym do góry!!!
Ilu ludzi tyle gustów i smaków i dobrze jest ciekawie:), ja nie znam pomidorowej dlatego chętnie bym poznała proszę o nasionka na akcję:)! Ja wysłalam peruwiańską. Przeczytałam, że najlepiej plonuje w 2-3 roku więc chcę spróbować przezimować tylko z tym jasnym pomieszczeniem jest problem...