To ta roślinka prawdopodobnie również ma chlorozę na liściu właściwym?

Każda cukinia rośnie osobno i na jednej na razie jest chloroza.forumowicz pisze:Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie należy ustalić przyczynę. Nawozów nie stosuje się w ciemno . Jeśli przyczyną jest np nadmiar potasu, to dodatek nawozu z potasem może tylko pogorszyć sprawę.
Jeśli jest to tylko na jednej z kilku roślin rosnących w tym samym podłożu, może to mieć również podłoże genetyczne.
Zastanawiam się dlaczego nikt nie sugerował Ci rozsadzenia siewek. Oczywiście ktoś napisze że dyniowate słabo regenerują system korzeniowy i tego się nie przesadza. Ale..Andzia1967 pisze:Wysiałam cukinię do doniczki -oczywiście robiąc podstawowy błąd .Dałam za dużo nasion do doniczki ( na usprawiedliwienie mam tylko to ,że pierwszy raz to robiłam .Nie przypuszczałam , że tak szybko wzejdzie i jest taka ogromna). Wzeszły wszystkie nasionka. Teraz wyglądają tak jak poniżej. Dokupiłam na wszelki wypadek drugą torebkę nasion ,aby móc wysiać tak jak radzicie w drugiej połowie maja-wprost do gruntu. Poczytałam sobie również wasze fachowe porady ,aby sadzić rozsadę również po połowie maja. Szkoda mi jednak mojej pięknej cukini , bo pewnie w doniczce nie dotrzyma do 15 maja. Jak myślicie czy spróbować ją wysadzić do gruntu - na działce będę 1 maja -posadzić mogę 4 maja. Sąsiad zadeklarował się , że będzie podlewał rozsadę.![]()
![]()
Czyli na tym liściu powyżej jest chloroza
No właśnie kompost jeszcze nie przerobiony, zresztą jest w cieniuaria pisze:To lepiej ją posadź na kompoście, bo zagłuszy sąsiadów.