Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
O ile się nie mylę, to skorupek miało być więcej niż kredy, ale dokładnych proporcji nie było.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Yvona forumowicz podał przepis na konkretną ilość węglanu wapnia/konkretną ilość kwasku cytrynowego
Z gotowanych jajek pewnie lepiej bo skorupka jest bez błonki, czy jak to się zwie. I im drobniejsza tym szybciej przereaguje tak myślę
Z gotowanych jajek pewnie lepiej bo skorupka jest bez błonki, czy jak to się zwie. I im drobniejsza tym szybciej przereaguje tak myślę
Nie widzę problemu, skorupek może być o wiele za dużo. To nie jest problem. Gorzej by było, gdyby kwasku było za dużo, bo mógłby pozostać mocno kwaśny roztwór.mk1a pisze:tylko mały problemik
forumowicz podał aptekarski przepis
Zastosuj wg przepisu forumowicz dokładną ilość kwasku, a skorupek wrzuć tyle, by nie przereagowały wszystkie. Jeśli po iluś tam godzinach nie zauważysz skorupek - dorzuć kolejną garść i czekaj, czekaj .... co najmniej kilka godzin. Potem wystarczy przefiltrować i roztwór gotowy.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
teraz mi tak wpadło do głowy - trochę inaczej, skorupki po gotowanych jajkach (bez tych błonek jajkowych) wrzucić do wody i od czego blender?
na maxa rozdrobnić, do tego dopiero dodać kwasek
Ale ja chciałam przypomnieć, że tak w ogóle roślina bardzo długo wchłania wapień, chyba 50% po 4-5 dniach jak dobrze pamiętam. forumowicz napisał co prawda, że cytrynian wapnia szybciej, ale niestety i tak trzeba na efekty poczekać. Może warto zapobiegawczo? nie wiem

Ale ja chciałam przypomnieć, że tak w ogóle roślina bardzo długo wchłania wapień, chyba 50% po 4-5 dniach jak dobrze pamiętam. forumowicz napisał co prawda, że cytrynian wapnia szybciej, ale niestety i tak trzeba na efekty poczekać. Może warto zapobiegawczo? nie wiem
Przed chwilą zmieliłam skorupki w młynku elektrycznym(ależ się pyli ) ,dałam wody i kwasku,utworzyła się piana ale nie kipiało.Natomiast ze zgniecionych nic się nie pieniło.Tak wszystko 'na oko'.
- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
karthyer ale gdie kupię tą saletrę? W pobliżu brak. Jedyne co mieli, to ów dolomit. Grania ja też zapomniałam o kurzych skorupkach. Gienia 1230 Jesteś wielka! Zapomniałam, że są apteki! Dolomitem podsypałam, ale obawiam się że zanim zacznie działać to będzie po pomidorkach. Oczywiście sucha zgnilizna nie jest na wszystkich odmianach. Mam np. takiego pomarańczowego pomidorka, kolor jak malowany ( "żywy" pomarańczowy, nie znam odmiany, ale to nie jest złoty ożarowski) i nic go nie bierze. Odmianę zadobyłam w postaci sadzonki parę lat temu na rynku. Teraz sama go wysiewam.
Dołożyłam jeszcze kwasku i zaczęło rosnąć jak drożdże, nawet konsystencja ta sama i barwa
.Smak - kwaśnawy.

- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
A u mnie, krzaki z pomidorkami są zdrowe, mimo że siąpi od tygodnia deszcz, a w nocy leje. Krzaki pomidorów pozarastały, są wyższe
niż ja
Ale, martwi mnie co innego,one są długo zielone, nie chcą dojrzewać

niż ja

Pozdrawiam Ewa
UWAGA!GRANIA pisze:Przed chwilą zmieliłam skorupki w młynku elektrycznym(ależ się pyli ) ,dałam wody i kwasku,utworzyła się piana ale nie kipiało.Natomiast ze zgniecionych nic się nie pieniło.Tak wszystko 'na oko'.
Już dwukrotnie robiłam cytrynian stosując skorupki jajek (

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
A napisz gdzie mieszkasz.rekawa pisze:karthyer ale gdie kupię tą saletrę?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żeby dojrzeć pomidory potrzebują ciepła, chociaż tych 27 stopni, co zapowiedzieli na jutro, a nie wiem, czy to dalej jest ważne.ewa2019 pisze:A u mnie, krzaki z pomidorkami są zdrowe, mimo że siąpi od tygodnia deszcz, a w nocy leje. Krzaki pomidorów pozarastały, są wyższe
niż jaAle, martwi mnie co innego,one są długo zielone, nie chcą dojrzewać
![]()
pozdrawiam, Gunnar
- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
w okolicach Dobrzykowa, koło Płocka.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
GunnarSK -No właśnie, potrzebne ciepło,chyba tak 

Pozdrawiam Ewa
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie podobnie,nic w gruncie nie dojrzewa.Na razie dojrzewają Marmande,Betalux i Babinicz wysadzone 15 kwietnia do donic,które stoją pod dachem przy domu.