Alinko starzec wygląda pięknie z tymi ognistymi kwiatami.
Cudny kontrast z chłodnymi w kolorze listkami. No i doniczka super dobrana.
A jeśli chodzi o sukcesy i porażki to są one wpisane w nasze hobby.
Janko (gianna)- Starca ?głowa światła? (Senecio cephalophorus ) dostałam od Agatki (Pomindorzanka). Z tego co wiem, to kupiła go jako roślinkę. Nie wiem czy w warunkach domowych można zebrać nasiona ale ja spróbuję
Dorotko (koniczynka2014) ? dziękuję za uznanie
Justynko (justus27), Kasiu (katharos), Natalko (Blueberry), Celinko (trzynastka), Elciu (elcia1974) ? dziękuję Wam za miłe słowa
A teraz pokażę jak urosły moje Patyczaki:
Nr 1. Listopad 2013.
Nr 2. Wrzesień 2013.
Mój jedyny Storczyk pokazał swoje kwiatki
Eschynantus podobnie jak w zeszłym roku zapowiada solidne kwitnienie
Pięknie zakwitł również Oleander od Kasi (labka1)
Pięknie rośnie również Trzykrotka różowa
A także To soś ?? Wiem, że to Grubosz ale nie znam odmiany
I....To coś ??
Już wiem, to - Scindapsus pictus
A To coś ?? nie rośnie ładnie ale za to wypuszcza z ziemi nowe pędy
Bardzo mi się ta roślinka podoba i mam nadzieję, że doczekam się jeszcze ładnego okazu
Już wiem, to - Ludisia
Filodendron stał w miejscu pół roku a teraz rośnie jak szalony i bardzo mi z tego powodu wesoło
obita - dziękuję za podpowiedz Gdzieś zniknęły mi nazwy tych roślinek a bardzo chciałam je pokazać Dziękuję serdecznie
Agatko (pomidorzanka) - wybacz Kochana Wiem , że mi podałaś nazwy tych roślinek ale wiadomości od Ciebie zniknęły. Po urlopie tak się rozleniwiłam, że nie chciało mi się szukać nazw w Necie...
Informację o wysianiu Starca zaraz sprostuję. Pozdrawiam cieplutko
mmax - bardzo mi miło, że mogłam się przyczynić do Twojej "chcicy"... ... na niektóre kwiatuszki, oczywiście Pozdrawiam serdecznie
To były moje zaległości przedurlopowe.
Teraz pokażę, co zastałam po przybyciu z urlopu
Eschynantus - pięknie rozkwitł
Storczyk również wypiekniał
Ludisia zgubiła parę listków ale nowe pędy wychodzące z ziemi wyglądają zachęcająco. na początku myślałam, że są tylko dwa ale teraz widzę aż cztery Ludisia jako roślinka bardzo mi się podoba ale mam z nią same utrapienia. W cieniu nie rosła, na słońcu żółkły listki. Teraz postawię ją na zachodnim parapecie - może tu jej się spodoba
A taką niespodziankę sprawiły mi kwiatuszkowe odrzutki..
Odstawiona do kąta Difenbafia i listki fiołków, które odłamały się przy podlewaniu
Teraz kilka porównań:
Fioletowa łódź ze zbieraniną roślinek Wrzesień 2013 Obecnie
Monstera Sierpień 2013 Obecnie
W dodatku Monsterapięknie się zakotwiczyła
Maleńki Fiołek "sąsiadki z Torunia" też mnie obdarzył kwiatuszkiem
A na koniec powiew świeżego powietrza, czyli migawki z urlopu....
No, no, trochę do oglądania miałam Na początek pochwałę kwitnienia, piękne powitanie po powrocie do domu A inne roślinki nieźle urosły Patrząc na zawartość łódki, sądzę, że dość szybko trzeba będzie co niektórych pasażerów przesadzić, bo inaczej może zatonąć
Alinko wszystkie roślinki piękne
Eszynantus super. Widac, że dobrze się dogadujecie Czego akurat nie mogę powiedziec o sobie, bo ja z eszynantusami
mam raczej... no nazwijmy to "nie po drodze".
Gruboszek od Agatki to według mnie Crassula rupestris (Grubosz skalny). Gdybym się myliła to niech
Agatka sprostuje.
U mnie Ludisia rośnie na parapecie północnym, bo wyczytałam, że nie lubi a wręcz trzeba ją przed nim chronic.
Podlewam dośc obficie, ale później pozwalam przeschnąc podłożu. Rośnie naprawdę ładnie. Ma przyrosty od korzeni, ale
też rozgałęziła się. Twoja też wypięknieje.
Często po cichu do Ciebie zaglądam, ponieważ bardzo lubię sposób w jaki pokazujesz roślinki
Twoje porównania są bardzo ciekawe a roślinki masz piękne i zadbane