W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Post »

Nerine ma bardzo oryginalny kwiat i taki soczysty kolorek. Ślicznotka. Czy ona jest uprawiana tak, jak mieczyki?
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu nerine do tej pory wykopywałam tak jak mieczyki, ale w ubiegłym roku zostawiłam ją na zimę w gruncie i jak widać przetrwała i kwitnie, miała tylko solidną śniegową kołderkę.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Iwonko ja też zawiodłam się na Goryczkach z sześciu zakupionych przed trzema laty
tylko dwie marnie zakwitły a reszta nawet liści marne miała jakby ich coś gryzło i szybko liście brunatniały,
więc je ścięłam. Jedną Goryczkę odkopałam kłącze nawet ładnie wyglądało - zobaczymy co dalej.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko wiesz, chyba koncepcja mi się zmieniła- tak popatrzyłam z mostku na tą moją spartinę i sobie myślę, która trawa będzie tak wytrzymała na mróz, suszę i choroby, więc chyba się jej jednak nie pozbędę, tylko wykopię wiosną, a fragment tylko posadzę w jakimś wiadrze bez dna i niech sobie rośnie, a nadwyżkami chętnych obdzielę. ;:306
Turzyca buchenana niestety wymarzła, ale dziękuję za chęć dzielenia się. ;:196
Goryczkom zrobimy daszki na zimę i może przetrzymają. :D
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zytko goryczki po prostu nie chcą u mnie rosnąć i jeśli wiosną się nie pokażą to nie będę za nimi płakała. Moje pierwsze goryczki które kupiłam ze trzy lata temu ładnie wyrosły po pierwszej swojej zimie ale w czasie sezonu inne kwiaty je zasłoniły a jak je wyrwałam to goryczki wyschły.
Tajeczko goryczki i tak giną na zimę a wiosną powinny odrosnąć więc nie wiem czy daszki im potrzebne. Skoro koncepcja rabaty przy mostku Ci się zmieniła, to czekam na to co się tam będzie w przyszłym roku działo.

Dziś nie będzie fotek z mojego ogródka, pokażę Wam jak pięknie odnowiono park w Niemcach, który od wielu lat straszył krzaczorami i chwastami (nie mam jednak zdjęć jak wyglądał wcześniej), ale wierzcie mi na słowo że na spacery od lat nikt tam się nie wybierał, a teraz....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
a mieszkają w nim takie "zwierzątka"
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonko te rzeźby w parku są rewelacyjne.
Cyklameny czekają na Ciebie i trawki też wszystko razem wstawione do skrzyneczki żeby nie zapomnieć.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu mi też się te rzeźby bardzo podobają, ale też jestem bardzo ciekawa jak te nowe nasadzone roślinki będą wyglądały w przyszłym roku. Mam nadzieję że te cyklameny i trawki się na mnie doczekają...
Kilka dzisiejszych kwitnących
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A ta pani pojawiła się w moim ogródku, pierwszy raz miałam okazję zobaczyć ją na żywo...
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko w Piaskach zupełnie podobnie park odnowili, akurat znajduje się naprzeciwko bloku, gdzie mieszka córka, tylko tych fajnych rzeźb niestety nie ma, a może już są, tylko ostatnio nie jeżdżę, wnuczek w końcu przestał chorować.
Krokusiki jesienne fajnie Ci zakwitły, ja do nich nie mam szczęścia. Co posadzę, to nie wyrosną.
Dziurawiec od Ciebie powtórzył kwitnienie u mnie także. :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że w pobliżu nas nie ma takiego fajnego parku dla dzieci.
Dzisiaj odwiedzam Cię troszkę interesownie. Jeśli znajdziesz chwilkę, to czy mogłabyś opisać uprawę swoich cyklamenów ;:180 ? Mam dwa tegoroczne, ale podpisane były jako: "cyklamen ogrodowy", więc posadziłam w ogrodzie, w próchnicy po pniaku drzewa. Teraz nie wiem, co zrobić z nimi na zimę. Daszek, jak dla delospermy, czy kołderka z gałązek, czy... no właśnie co :?:
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dobrze, że przybliżyłaś trochę swoje miasto, które do tej pory było dla mnie tylko kropką na mapie.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko widocznie teraz projektanci mają jeden styl i bardzo podobnie urządzają takie parki i place zabaw.
Krokusiki jesienne u mnie też słabo rosną i aż się dziwię że jeszcze nie zginęły, a ja w tym roku o mało nie przegapiłam ich kwitnienia.
Aniu ja o swoje cyklameny za bardzo nie dbam, przykrywam je delikatnie gałązkami świerkowymi (mogą też być liście bo tak widziałam rosnące w naturze pod dużą ilością liści). U mnie rosną one w mojej gliniastej ziemi i nawet sadząc je nie myślałam o tym jakiej gleby potrzebują, do tego zima przez dłuższy czas mają dość sporą kołderkę ze śniegu ( no chyba że będzie bezśnieżna zima...) a że rosną przy samym płocie to śnieg utrzymuje się tam baaardzo długo.
Jacku jak do tej pory to nie bardzo było co pokazywać z mojej miejscowości, bo i owszem gmina jest dość duża i w całej gminie jakieś atrakcje można znaleźć ale same Niemce to nic nadzwyczajnego, ot duża wieś z paroma sklepami, urzędem gminy, szkołami, przedszkolem- to mamy piękne nowe i najbardziej nowoczesna w województwie podobno, i kościołem - ten też jest piękny może kiedyś Wam pokażę.

Dawno już nic tu nie pisałam choć na forum zaglądam praktycznie codziennie, ale na pisanie jakoś weny brak, a i fotografować też nie bardzo co jest, a po ostatnich przymrozkach to już niewiele w ogródku zostało. Dzisiaj więc wzięłam powycinałam wszystko co już straszyło, pozbierałam lampki i inne ozdoby ogrodowe, zabrałam doniczkowce. Zostało mi więc już niewiele pracy w ogródku, delikatne sprzątanie i powiązanie juk, a przy minusowych temperaturach okrycie włókniną niektórych roślin.

Zostawiam Wam kilka jesiennych słonecznych zdjęć robionych jeszcze przed przymrozkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzyżownica całe lato rosła i dopiero teraz jak trzeba było zabierać ją do domu zdecydowała się zakwitnąć
Obrazek

Obrazek
a także Miskant Morning Lights ma dwa kłoski
Obrazek
na koniec jeszcze nowy kawałek rabaty, która mam nadzieję że co roku będzie się wydłużała
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odpowiedź - jestem spokojniejsza o moje cyklameny :D .
Iwonko, bardzo podoba mi się pomysł na "rosnącą" rabatę ;:63 . Żwirowisko z jukkami ;:167 . Czasami żałuję, że jestem ogrodowym zbieraczem :oops: . Chyba muszę się nacieszyć przestrzenią, zanim przyjdzie czas na elegancję.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Masz spore pole do popisu, tworząc nową rabatę i z sensem rozkładasz sobie pracę na lata ale z konkretnym zarysem i wizją całości ;:333
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Iwonko :wit co posadziłaś na nowej rabacie :?: hortensje to wiadomo widać z daleka ;:333
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko cudna rabata powstaje, a w perspektywie jeszcze kilka metrów wolnego trawnika masz dla niej. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”