Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Robiłam wg przepisu:1 litr wody, 0.25 kg cukru i 5 dkg drożdży. Pierwszego dnia bulgotało. drugiego przestało ale było słodkie, trzeciego było kwaśne.
Pozdrawiam Agnieszka
Wykonanie zacieru to jedna z łatwiejszych spraw pod słońcem . Zacier przefermentowany może skwaśnieć/ fermentacja octowa/ ale też nie w ciągu jednego dnia. Być może taki posmak był od rozpuszczonego dwutlenku węgla. Ze smakami też różnie bywa. Dla kogoś, kto słodzi szklankę herbaty 4 łyżeczkami cukru możliwe jest, że na 3 dzień taki zacier już nie jest słodki.
Niestety nie jestem w stanie każdego za rączkę uczyć robienia zacieru.
Niestety nie jestem w stanie każdego za rączkę uczyć robienia zacieru.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dorzucę swoje trzy grosze - stosuję HT i OW z HB naprzemiennie wg zaleceń forumowicz, opryski idą na pomidory, papryki, ogórki, cukinie, truskawki, róże, piwonie (tu za późno pomyślałam i szara trochę pąku ususzyła....), irysy i drzewka owocowe - składam wielkie podziękowania dla załozyciela wątku

pozdrawiam
Iwona
Iwona
Tak, to żaden cud z tymi komarami. Tymol i karwakrol jak inne składniki tych ziół działają w najlepszym wypadku odstraszająco na owady.
Mogę podpowiedzieć , że zamiast kupować drogie preparaty przeciw komarom o wątpliwej skuteczności lepiej zakupić oliwkę dla dzieci i namoczyć w niej tymianku. Tymol rozpuszcza się b. dobrze w tłuszczu.
Mogę podpowiedzieć , że zamiast kupować drogie preparaty przeciw komarom o wątpliwej skuteczności lepiej zakupić oliwkę dla dzieci i namoczyć w niej tymianku. Tymol rozpuszcza się b. dobrze w tłuszczu.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak mnie teraz zastanawia, czy oprykanie HT drewnianego tarasu i ściany domu, które są osłonięte przed deszczem, da oczekiwane efekty? Spróbuję jak przygotuję nową HT.
pozdrawiam
Iwona
Iwona
forumowicz.Jakie proporcje zastosować,jeżeli mogę nieśmiało dopytać.Komary bardzo mnie lubią.Dziękuję.
To raczej nie podlega wątpliwościom. Mnie trochę zastanawia, że u sąsiada, który nie stosuje OW i HT zawiązują się lepiej pomidory. Pszczoły raczej zioła tolerują. Może to chodzi o inny składnik pryskania, albo jest inna przyczyna, że w podobnych warunkach (oprócz oprysków) u mnie słabo z zawiązanymi pomidorami (w poprzednich latach nie było tak widocznej różnicy)?forumowicz pisze:
Żaden z tych preparatów nie jest szkodliwy dla pszczół, a wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Jeśli uważasz, że przeszkodą w zawiązywaniu owoców są opryski OW i HT- to nie pryskaj. Nie widzę problemu.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A odmiana pomidorów u sąsiada ta sama?JanuszKR pisze: Mnie trochę zastanawia, że u sąsiada, który nie stosuje OW i HT zawiązują się lepiej pomidory.
80% pomidorów od niego mam, bo u mnie na etapie parapetu pojawił się mączlik
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
To moje pomidorki pryskane co tydzień tak OW jak i HT.Nie mam żadnych problemów. To grono ma 26 pomidorków.
A to papryka aktualnie ma 17 owocków różnej wielkości,pryskane jak pomidory

Możesz jeszcze wejść na ogórki z rozsady tam też wstawiłem zdjęcia.Również opryski tymi samymi środkami.
Ja nie widzę żadnych problemów.

A to papryka aktualnie ma 17 owocków różnej wielkości,pryskane jak pomidory

Możesz jeszcze wejść na ogórki z rozsady tam też wstawiłem zdjęcia.Również opryski tymi samymi środkami.
Ja nie widzę żadnych problemów.

Ja OW też pryskałem a na HP to drukowałem 

Pozdrawiam ED.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Dzięki za wskazanie błędu.Poprawka naniesiona.

Rzeczywiście dorodnie zawiązane uprawy. Ja nie mam wątpliwości co do samej metody, tylko tak luźno przekazałem zauważone różnice co do pomidorów. Jeżeli u innych użytkowników metody zabezpieczania roślin zaproponowanej przez forumowicz nie ma takich objawów co zauważyłem, to tylko świadczy o bezpieczeństwie samej metody. Nawet nie myślałem o zaprzestaniu jej stosowania, bo rewelacyjne ma już efekty - ogórki z żółtymi plamami jak początki mączniaka wypuszczają kolejne już zdrowe liście.legina pisze:To moje pomidorki pryskane co tydzień tak OW jak i HT.Nie mam żadnych problemów.

Pozdrawiam
Janusz
Janusz
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
MW już poszedł w niepamięć czy też go stosujecie?