Storczyki Storczykowej

Zablokowany
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aż miło popatrzeć na taki kolorowy parapet :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

bellina nigdy nie widziałam. może był na wystawie, ale musiał być tak schowany, że go nie zauważyłam, poza tym nie spodziewałam się belliny na wystawie, bo gdybym wiedziała, ze może być, to bym szukała. w każdym razie chcę mieć bellinę, musi być kwitnąca lub zdolna do kwitnienia i najlepiej jak najtańsza.

i rzeczywiście ciągle mi mało storczyków, a parapety pełne.

jak zakwitną pędy, to parapet będzie w kwiatach, bo pędów sporo...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Seledynowego w cętki mam identycznego. To ten, którego dostałam zalanego od sąsiadki i musiałam mu obciąć pędy kwiatowe. Dochodzi do siebie, bo puszcza nowy listek.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to dobrze, że dochodzi do siebie. ja mojego kupiłam miesiąc temu w obi. rozwinął już wszystkie kwiaty i mi się bardzo podoba. jeszcze mam trochę podobnego, ale żółtego i ma trochę inne kropki, ale obecnie nie kwitnie. puszcza pęd dopiero, to ten olbrzymi na 6. zdjęciu. jest tak wielki, że się już nie mieścił na oknie z innymi Phal. i stoi teraz na stole. Jak go kupiłam nie był taki duży, ale teraz wyrósł ogromny i był jakiś czas temu przesadzany w doniczkę 15 cm.

a łodyżka na innym Phal, która wyrosła związana w supełek, złamała się niestety. mam nadzieję, że puści nową. może nie wiecie, jak ona dziwnie wyrosła, ale niestety na zdj. nie wyjdzie dziwność tej łodygi. najpierw wyrosła zwinięta łodyga, a ta końcówka była jeszcze w środku, ale łodyga się złamała zanim końcówka wyszła z rośliny. już tak kiedyś miałam na innym Phal, ponad rok temu.

niebieska Vanda przekwita, a żółta puszcza pęd. rośnie powolutku, ale mam nadzieję, że się rozwinie.

zauważyłam też dzisiaj, że Phalaenopsis liodoro puzcza odgałęzienie z jednej ze starych łodyg. nie ucinałam mu pędów po przekwitnięciu.

obecnie 6 Phal. kwitnie, 13 puszcza pędy, 2 puszczają odgałęzienia ze starych pędów, a 9 nic nie puszcza.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa kwitnąca, dorosła Phal. bellina na wystawie to wydatek rzędu około 100 zł. Dobrze wiesz, że to botanik i nie licz na niską cenę. Tak przy okazji wystaw warto zapytać sprzedającego, czy ma w swojej ofercie właśnie tego storczyka. Skoro już sie znalazło w takim miejscu, to zapytanie nic nie kosztuje. Nikt nie będzie biegł do ciebie i wołał: u mnie jest, proszę kupić. Wysil się czasami troszkę, a dobrze na tym wyjdziesz.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana pisze:Storczykowa kwitnąca, dorosła Phal. bellina na wystawie to wydatek rzędu około 100 zł. Dobrze wiesz, że to botanik i nie licz na niską cenę. Tak przy okazji wystaw warto zapytać sprzedającego, czy ma w swojej ofercie właśnie tego storczyka. Skoro już się znalazło w takim miejscu, to zapytanie nic nie kosztuje. Nikt nie będzie biegł do ciebie i wołał: u mnie jest, prosze kupić. Wysil się czasami troszkę, a dobrze na tym wyjdziesz.
niestety wystawa dopiero na wiosnę, może się uda szybciej zdobyć. ale i tak chcę dorosłą bellinę, zdolną do kwitnienia lub kwitnącą. wiem, że nie są tanie, ale wolę dać więcej i mnieć porządną roślinę niż tanio kupić sadzonkę, która uschnie po kilku tygodniach. a na wystawie w Sosnowcu podobno była bellina, ale jej nie widziałam. może już jej nie było, gdy pojechałam na wystawę albo była, tylko gdzieś wciśnięta w kąt i jej nie zauważyłam. ale bellinę chcę mieć, najlepiej jeszcze w tym roku.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To życzę ci powodzenia, bo będzie ci potrzebne.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak jesteś taka mądra to sama sobie poszukaj belliny, ja uważam, że to bardzo ciężki do spotkania storczyk, ale i tak o nim marzę.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Duśka - ja Phal. bellina kupiłam na pierwszej mojej wystawie w życiu. Po prostu wiedziałam czego chcę. I mimo, że to sadzonka, od pięciu miesięcy pięknie rośnie :D
Lucynka (Lana) zresztą ma taką samą :D i z tego co wiem u niej też nie zamierza uschnąć...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja sadzonki nie chcę. nie zamierzam 5 lat czekać na kwiaty. w domu mam 1 sadzonkę, innego Phal. mam ją od lipca, jest mała, ale NIC nie urosła. bellinę chcę dorosłego, kwitnącego lub zdolnego do kwitnienia. chcę ładną, porządną roślinę a nie lichą sadzonkę, która u mnie na pewno nie przeżyje. trudno, będzie drogi, ale przynajmniej będę mieć to, czego chcę. jak się uda może jeszcze w tym miesiącu, jak nie, będę musiała znajść inny sposób na zdobycie tego storczyka.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze nie jest to sadzonka tej wielkości, o jakiej Ty zdajesz się myśleć - duuużo większa niż klasyczne "in vitro",
A po drugie w żadnym wypadku nie można o niej powiedzieć "licha". I mam pewność (nie nadzieję), że zakwitnie znacznie szybciej niż sądzisz.
W tej chwili moja Phal. bellina wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Moim skromnym zdaniem na zdechlaka nie wygląda.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Madzik wręcz przeciwnie :) Tylko niepokojąco wygląda ta plamka na liściu.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - z tą plamką została już kupiona. Jest sucha i nic złego z nią się nie dzieje. Ale dzięki za czujność :wink:
Najmłodszy listek (i największy jednocześnie) wyrósł u mnie.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”