Truskawki - cz.5
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.5
Anulab, u mnie taki jeden wziął sadzonki, przyjęły mu się, nawet piękne krzaczki były, tylko co się potem okazało, że owoców miał mało bo przypuszczam, że tak nawalił obornika, że było jak było. Ludzie myślą, że to ziemniaki. Posadzą i myślą, że tyle roboty, albo im tak zarosną trawą, że potem już nie dają radę oplewić, więc orzą a potem po nowe sadzonki a narzekają , że to odmiana taka. Jak małe truskawki żle, jak kwaśne żle (a wiosną przeważnie są kwaskowate bo zimno), jak duże też żle. Raz jednej sprzedającej klientka mówi, że te truskawki kwaśne, a ta sprzedająca wzięła truskawkę , zaczęła jeść i mówi, że dla niej są słodkie, no ubaw po pachy
Rumba owoce ma trwałe, pleśń ją nie bierze, wydaje mało rozłogów.
Rumba owoce ma trwałe, pleśń ją nie bierze, wydaje mało rozłogów.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przykrywałam teraz 2 razy truskawki bo były delikatne przymrozki przy gruncie , okolice Rzeszowa. Gdzie minęła włóknina to było coś ze 3 kwiatki przemarznięte, czyli dobrze że przykryłam, czasem potrafią przemarznąć kwiatki w nierozkwiniętym pąku. Jeszcze ta noc, nie wiadomo ile będzie przy gruncie, zapowiadają przeważnie wyżej temp.niż jest w rzeczywistości. Ale to okrywanie to dokuczliwe jest.
Zaczyna kwitnąć Dukat , Honeoye i Mara de Bois, i niektóre Giganum ( czy Olbrzymka jakoś tak)
Zaczyna kwitnąć Dukat , Honeoye i Mara de Bois, i niektóre Giganum ( czy Olbrzymka jakoś tak)
-
- 100p
- Od: 16 lip 2017, o 00:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z opisu to ten klozer carbogen wręcz idealny. Pytanie tylko czy faktycznie jest skuteczny ?
A co myślicie aby sadzonki w ziemi sadzić w jakiś takich doniczkach z drobnej siateczki. Pomyślałem aby owinąć korzeń np. metalową siatką do suszenia grzybów i zabezpieczyć przed tymi pędrakami.
Na targu ogrodnik który oferował chyba z 10 różnych odmian najbardziej zachwalał rumbę że to najlepsza odmiana...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czy działa , mam nadzieję się przekonać . Na teraz , nie namawiam , żeby na mnie nie było ,
że słaby .
Dzisiaj w końcu , po prawie miesiącu , mam mieć dostawę truskawki Aldebaran .
Jakiś czas temu zarzekałam się , że nie chcę już żadnych nowości . Mam dobre i to mi powinno wystarczyć .
Wyszło jak zwykle .
że słaby .
Dzisiaj w końcu , po prawie miesiącu , mam mieć dostawę truskawki Aldebaran .
Jakiś czas temu zarzekałam się , że nie chcę już żadnych nowości . Mam dobre i to mi powinno wystarczyć .
Wyszło jak zwykle .
-
Adso28 , po co te nerwy , posadż tak jak pisałeś i napisz póżniej czy Ci się sprawdziła ta metoda .
Ja tak nigdy nie sadziłam dlatego nie poradzę .
Wkład w forum powinniśmy mieć wszyscy a nie jak napisałeś tylko dwie osoby , dlatego póżniej tyle
wodolejstwa .
Co do pędraków , to pewień ogrodnik polecał by przynajmniej raz w sezonie opryskać truskawki mospilanem .
Termin wiosenny bo wtedy siedzą płycej . Czy to skuteczna metoda , też nie wiem ?
Wkład w forum powinniśmy mieć wszyscy a nie jak napisałeś tylko dwie osoby , dlatego póżniej tyle
wodolejstwa .
Co do pędraków , to pewień ogrodnik polecał by przynajmniej raz w sezonie opryskać truskawki mospilanem .
Termin wiosenny bo wtedy siedzą płycej . Czy to skuteczna metoda , też nie wiem ?
-
- 100p
Ha... suzana
Problem oczywiście mam... i proszę mi uwierzyć że w wolnym czasie wolę siedzieć na ogrodzie niż przy komputerze...
Może widziałaś te zdjęcie bo za Twoim wskazaniem "Chrabąszcz majowy na str 5 w dziale Choroby i szkodniki są zdjęcia tego owada" tam również wsadziłem te zdjęcie z nadzieją że ktoś... coś... napisze...
Problem oczywiście mam... i proszę mi uwierzyć że w wolnym czasie wolę siedzieć na ogrodzie niż przy komputerze...
Może widziałaś te zdjęcie bo za Twoim wskazaniem "Chrabąszcz majowy na str 5 w dziale Choroby i szkodniki są zdjęcia tego owada" tam również wsadziłem te zdjęcie z nadzieją że ktoś... coś... napisze...
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
suzana, czy Twoje chamstwo wynika z niekorzystnych dla Ciebie zdarzeń losowych w dniu dzisiejszym, czy leży w Twojej naturze?
Pozdrawiam, Jacek
-
- 100p
Nie wiem jak w kleić w ten tekst więc odpowiedzi napiszę pod spodem.anulab pisze: ↑11 maja 2023, o 08:25 Adso28 , po co te nerwy , posadż tak jak pisałeś i napisz póżniej czy Ci się sprawdziła ta metoda .
wodolejstwa .
Bo irytuje mnie jak ktoś podważa moją wiarygodność. Dla testów pewnie jedną czy dwie rośliny posadzę tylko muszę przemyśleć temat. Pewnie Ci co pierwsi sadzili w beczkach czy rurach też byli "wyśmiewani" a dzisiaj pół polski ma beczki z truskawkami w ogrodzie (pomijam fakt czy to dobry sposób czy nie).
Oczywiście ja te dwie osoby "wyróżniłem" za szczególnie serdeczne i merytoryczne komentarze m.in. w moich wątkach za co im bardzo dziękuję.
Tak gdzieś też przeczytałem że można Mospilan użyć. Ja w ubiegłym roku czereśnie tym mospilanem prysnąłem "niby w dobrym terminie" ale robale dalej były więc w tym roku zrezygnowałem z czereśni na rzecz truskawek bo miałem nadzieją że chociaż truskawkę skosztuję... no ale się okazało że teraz inne robale mam... o możliwych przyszłych chorobach truskawek nie wspominając...
adso28, tak wygląda na to, że masz pędraki chrabąszcza majowego a nie np. kruszczycy złotawki. Na twoim miejscu bym działała albo poprzez oprysk albo podlewanie doglebowe. Sa dostępne różne preparaty chemiczne/biologoczne zawierające nicienie ALBO bakterie i u mnie pomogło. Zanim się zorientowałam, co to jest zniszczyły mi wszystkie truskawki w dużej skrzynce. Żrą wszystko (korzenie a później liście rośliny) i jak to tak zostawisz nic nie będzie. Próbuj tez wrotycz może cos pomoże.
-
Co do czereśni , kup wczesną odmianę , które nie mają robaków np. Burlat . Póżniejsze trzeba pryskać i
jeden oprysk to za mało , niestety .
Ostatnie lata , pewną część ogrodu na zimę zostawiam przekopaną w ostrej skibie , to pomaga pozbyć
się pewnych problemów .
Truskawki jak widzę , że coś je zżera od korzenia przesadzam w inne miejsce i sprawdzam co tam mogło być .
Temat rzeka nie na jeden czy kilka postów .
jeden oprysk to za mało , niestety .
Ostatnie lata , pewną część ogrodu na zimę zostawiam przekopaną w ostrej skibie , to pomaga pozbyć
się pewnych problemów .
Truskawki jak widzę , że coś je zżera od korzenia przesadzam w inne miejsce i sprawdzam co tam mogło być .
Temat rzeka nie na jeden czy kilka postów .
-
- 100p
Dzięki za odpowiedź. No właśnie dlatego chcę już teraz działać a nie czekać aż będzie "za późno". Czy mogłabyś mi podać nazwę tego preparatu który zastosowałaś ? Chciałbym poczytać opinie o nim w internecie.MaSaKra pisze: ↑11 maja 2023, o 09:43 adso28, tak wygląda na to, że masz pędraki chrabąszcza majowego a nie np. kruszczycy złotawki. Na twoim miejscu bym działała albo poprzez oprysk albo podlewanie doglebowe. Sa dostępne różne preparaty chemiczne/biologoczne zawierające nicienie ALBO bakterie i u mnie pomogło. Zanim się zorientowałam, co to jest zniszczyły mi wszystkie truskawki w dużej skrzynce. Żrą wszystko (korzenie a później liście rośliny) i jak to tak zostawisz nic nie będzie. Próbuj tez wrotycz może cos pomoże.
-
Na wszelki wypadek napiszę , że sadzonki truskawki Aldebaran jakie dzisiaj do mnie dotarły bardzo nędzne .
Nie chce mi się reklamować , w dodatku nie mam czasu .
Nie chce mi się reklamować , w dodatku nie mam czasu .