Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób

Post »

gdziesna stronie 57... :wink:
loeb pisze:Na zdjęciu niewiele widać to raz, a dwa ja odnoszę silne wrażenie że ty sobie ten bób sam wykończysz, bez pomocy mączniaków i innych plag;)
a jednak udalo sie gratulacje wojtekman ;:138 ja swoj bobik skonsumje lada dzien
Pozdrawiam Kinga
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dowiedziałem się, że jeżeli się pryska dolistnym zaraz na drugi dzień trzeba pryskać na choroby grzybowe, bo się otwierają aparaty szparkowe i wraz z opryskiem dostają sie nazwijmy to "zarodniki grzyba". Myślę, że to jest prawda bo u mnie tak się stało.
No coś z tego bobu zawsze będzie;)

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Wojtek, gratulacje. Jesteś bogatszy o nowe doświadczenia. W przyszłym roku będzie na pewno będzie lepiej. ;:108
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
wojtekman
200p
200p

Post »

dziękuję :wink: tak to prawda, jeżeli będę w stanie pomóc chętnie podzielę się swoją wiedzą :wink:
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

No wkońcu jadłem swój bób a nie było go mało jak dla mnie (prawie 2 kg)
;:138
odisia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2012, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej. mam pytanie. kiedy mozna poznac ze bob jest juz dobry do zerwania? Znaczy chodzi mi jak poznac po strakach. Jeszcze jedna sprawa, ktos pisal o przycinaniu gornych partii bobu? kiedy ten zabieg sie wykonuje. dziekuje
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dzisiaj chyba ostatni raz prysnęłam na mszyce mydłem ogrodniczym. Ostatnio też ogołowiłam bób. Część pąków jeszcze się nie zawiązała - czy coś z nich będzie? Czy też roślina włoży więcej wysiłku w 'samoleczenie' - po ogoławianiu?
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

odisia gotowość strąków ocenia się dotykiem, musisz wyczuć duże ziarna.

Co do ogławiania to można to robić jak bób ma 4 piętra kwiatów. Ja swój ogłowiłem przy 10 piętrach max, i wszystko jest ok. Dodatkowo ten zabieg usuwa mszyce
:wit

-- 24 cze 2012, o 01:31 --
Bufo-bufo pisze:Ja dzisiaj chyba ostatni raz prysnęłam na mszyce mydłem ogrodniczym. Ostatnio też ogołowiłam bób. Część pąków jeszcze się nie zawiązała - czy coś z nich będzie? Czy też roślina włoży więcej wysiłku w 'samoleczenie' - po ogoławianiu?
Spokojnie doczekasz się tam strąków i ładnych owoców
:D
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam,Wojtku piszesz,że sprzedałeś już swój pierwszy bób i to w nocy.W związku z tym mam pytanie:kiedy łuskałeś i w co pakowałeś-bób szybko czernieje.Pytam bo mam trochę do sprzedania i w ogóle nie wiem jak się za to zabrać.Bardzo Cię proszę o jakieś wskazówki.Pozdrawiam
wojtekman
200p
200p

Post »

to tak: można bób zerwać na wieczór, ważne żeby przeleżał w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu żeby się nie zaparzył. W moim przypadku w tym roku to zrywam z rana(jakoś tak wyszło) następnie gdzieś o 13 zaczynam łuskanie(dzisiaj zerwałem brudny to znaczy stronki były z piasku wiec je myłem, żeby ziarno było czyste, tak robiłem dzisiaj pierwszy raz zobacze co z tego będzie;)) następnie jak już się nałuska to należy nasypać do pojemnika gdzie on troszke obeschnie zawsze należy pamiętać, aby był w ciemnym pomieszczeniu, bo inaczej zacznie robić się czarny, no i kiedy obeschnie ja pakuje do woreczków po 0,5kg i zamykam taką maszynka na tasiemke(coś takiego jak jest na woreczku z chlebem) następnie pakuje w worki po 5kg i zamykam oraz daje do piwnicy i potem jade na targ gdzie handluje;)
Najważniejsze jest to, aby długo nie był na słońcu w ciepłym pomieszczeniu, bo inaczej zacznie czarnieć i wtedy nikt go nie będzie chciał kupić.
Pozdrawiam
Wojtek;)
ewa1966
100p
100p

Post »

Bardzo Ci dziękuje za informacje,wiele mi to wyjaśniło.Powiedz jeszcze jak rozpoznajesz,że bób jest już do łuskania/jakoś bardziej łopatologicznie-jakbyś mógł :wink: jestem w tej materii nowicjuszką.A jeśli to nie tajemnica to po ile sprzedawałeś.?aha czy w woreczkach robiłeś jakieś dziurki?żeby bób "oddychał",czy tego się nie powinno robić bo właśnie będzie czerniał?Kupiłam w kiosku warzywnym bób w takim woreczku /bez dziurek/ i był cały zaparowany,długo by chyba tak nie wytrzymał.Jeśli nie udałoby Ci się sprzedać w nocy,to byłby jeszcze póżniej do sprzedaży?Proszę jeszcze raz o cierpliwa odpowiedź,pozdrawiam :D
wojtekman
200p
200p

Post »

to tak: :wink: bób rozpoznaje po tym, że jak dotykam strąk czuć wyraźnie ziarno;) w razie wątpliwości można zerwać strąk i jak się go otwiera to musi być twardszy;) muszą być ziarka ładnie wyrośnięte bo młode szybko czarnieją;) jeżeli strąk jest wiotki - delikatniejszy to jest za młody;). Sprzedawałem od 8zł do 5zł/kg;) (zaraz jade na plac właśnie się szykuje;) i słyszałem, że wczoraj było pełno i był na początku 5zł/kg a potem to po 3zł/kg;) ciekawe co mnie czeka;d w woreczkach nie robi się żadnych dziurek;) po prostu jak się wsypie do woreczka to niech będzie chwilkę otwarty zeby ziarno odparowało;) w sumie jak ziarno w pojemniku będzie jużsuche to woreczek można od razu zamykać.;) jeśli się nie sprzeda w nocy na placu i stoi się z tym do rana to trzeba ewidentnie schodzić z ceny bo: 1. należy się tego jak najszybciej pozbyć, a 2: to można zawsze wziąć do domu i do zamrażarkli;) bo na nasiona sie nie nadaje;)

Pozdrawiam;)
ewa1966
100p
100p

Post »

Serdecznie dziękuję jeszcze raz za informacje,powodzenia w sprzedaży :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”