Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
jondi Bardziej chyba kret Ci zagościł.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nie tak, że wszystkim, którzy powielają pytania, nie chce się czytać....
Forum jest ogromne i czasami próbując znaleźć coś co mnie interesuje musiałabym ogrom czasu poświęcić. Ja wcześniej uprawiałam pomidorki i inne warzywa "na czuja" ale pewnie jak każdy- dążę do doskonałości...
Zgadza się, że każdy ma swoje życie, pracę... Ja pracy nie mam ale dwoje niepełnosprawnych dzieci+ moje chore serducho i kręgosłup i czasami sił po prostu brak, żeby godzinami czytać wątki na Forum... Także mam nadzieję, że chociaż postaracie się być wyrozumiali, jeżeli zapytam o coś, o co już ktoś wcześniej pytał.....
Forum jest ogromne i czasami próbując znaleźć coś co mnie interesuje musiałabym ogrom czasu poświęcić. Ja wcześniej uprawiałam pomidorki i inne warzywa "na czuja" ale pewnie jak każdy- dążę do doskonałości...
Zgadza się, że każdy ma swoje życie, pracę... Ja pracy nie mam ale dwoje niepełnosprawnych dzieci+ moje chore serducho i kręgosłup i czasami sił po prostu brak, żeby godzinami czytać wątki na Forum... Także mam nadzieję, że chociaż postaracie się być wyrozumiali, jeżeli zapytam o coś, o co już ktoś wcześniej pytał.....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Ludwiku to raczej nie kret po tunele juz pod połowa szklarni jedzie jak buldoże! Ja non stop obserwuje, grzebię,urywam,podlewam itd itp i rano nic nie zauważyłam! A po południu do wieczora elegancko wszystko spulchnione...
Darku to jest niewielka szklarenka full zapchana wszelkimi roślinami, sznurkami, że nie zrobiłam sobie miejsca żeby melony zapylić a pomidory gąszcz a do tego nie mam możliwości doprowadzenia węża, chłopaków z tym czymś na plecach też brak:)... Ale dzięki za rady!
Blażeju boję się trochę takich trucizn, zwłaszcza że po ogrodzie łażą koty.
Co jest najdziwniejsze dotychczas nigdy nie mialam tego typu problemu w ogrodzie i nagle jest i sru prosto do szklarni! Były juź mrówki, mszyce, ślimaki, szara pleśń, teraz nornice kto następny?.... Jutro spróbuje zasadzić czosnek, napchać pędów czarnego bzu, może synowi obetnę włosy :)... A potem kupię granat ręczny...
Darku to jest niewielka szklarenka full zapchana wszelkimi roślinami, sznurkami, że nie zrobiłam sobie miejsca żeby melony zapylić a pomidory gąszcz a do tego nie mam możliwości doprowadzenia węża, chłopaków z tym czymś na plecach też brak:)... Ale dzięki za rady!
Blażeju boję się trochę takich trucizn, zwłaszcza że po ogrodzie łażą koty.
Co jest najdziwniejsze dotychczas nigdy nie mialam tego typu problemu w ogrodzie i nagle jest i sru prosto do szklarni! Były juź mrówki, mszyce, ślimaki, szara pleśń, teraz nornice kto następny?.... Jutro spróbuje zasadzić czosnek, napchać pędów czarnego bzu, może synowi obetnę włosy :)... A potem kupię granat ręczny...
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to może pochwalę się moim tunelowym buszem. Najbardziej pozytywnie zaskoczyła mnie suraya F1 w typie san marzano, która puszczona na 2 pędy zawiązuje mnóstwo owoców i niektóre z nich są już pokaźnych rozmiarów. To będzie u mnie najwcześniejszy pomidor.
Następna odmiana "podfoliowych" która zasługuje na uwagę i prędko z jej uprawy nie zrezygnuję to słonka. Bezproblemowy krzak, jak widać bez zbytnio dużego przyrostu liści, równo zawiązujący całe grona.
W największe zdziwienie wprawił mnie czarny książe, który się pewno obraził i postanowił że wyżej jak 80cm nie podrośnie
Tak ogólnie to przez dwa tygodnie zapuściłem busz, ale po wykonaniu tego zdjęcia kopiate taczki liści poszły na kompost. Prawie połowa krzaków prowadzona na dwa pędy, sadzone 60/50 zajmują dużo miejsca i są zbyt gęsto, ale szarej nie zauważyłem. Niektóre krzaki dorastają do 140cm.
Następna odmiana "podfoliowych" która zasługuje na uwagę i prędko z jej uprawy nie zrezygnuję to słonka. Bezproblemowy krzak, jak widać bez zbytnio dużego przyrostu liści, równo zawiązujący całe grona.
W największe zdziwienie wprawił mnie czarny książe, który się pewno obraził i postanowił że wyżej jak 80cm nie podrośnie
Tak ogólnie to przez dwa tygodnie zapuściłem busz, ale po wykonaniu tego zdjęcia kopiate taczki liści poszły na kompost. Prawie połowa krzaków prowadzona na dwa pędy, sadzone 60/50 zajmują dużo miejsca i są zbyt gęsto, ale szarej nie zauważyłem. Niektóre krzaki dorastają do 140cm.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidor Surya F1 to pomidor karłowy, gruntowy, więc nie powinno się go ciąć.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Kiedy ogłowić najracjonalniej pomidory? Kwitnie siódme grono, ósme w drodze. Do góry folii ma jeszcze VP1 około 100cm, a Cornabel 50cm. Wszystkie prowadzone na jeden pęd.
U mnie zawiązuje owoce czwarte grono, do dachu zostało może ze 20 cm. Odgłowie jak dojdą do dachu, co nastąpi jeśli będą rosnąć w takim tempie jeszcze w czerwcu. Jeśli na ostatnich gronach nie zdąża dojrzeć przed jesienią to zbiorę jak w tamtym roku i ładnie dojrzeją w domu.
- andzia458
- 500p
Postąpiłam zgodnie z radami, które tutaj dostałam... Ziemię wokół krzaczków zruszam, nie były na pewno przelane ani też nie mają za sucho... Dwa dni temu wykonałam oprysk HT przeciwko alternariozie ale moje pomidorki coraz gorzej wyglądają... Doradźcie coś, bo za każdym razem jak wchodzę do tunelu, denerwuję się coraz bardziej....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Wygląd pomidora na II zdjęciu świadczy o tym, że albo pomidory maja za mało światła albo za wysoka temperaturę. Pomidor jest nadmiernie wyciągnięty.
- andzia458
- 500p
forumowicz tunel mam otwarty 24h/dobę- drzwi i okno i umiejscowiony jest właśnie w bardzo słonecznym miejscu... Na zdjęciu jest sadzonka z ryneczku, mam ich pięć i wszystkie są takie wyciągnięte... Te z mojej rozsady wyglądają pod tym względem dużo lepiej ale objawy, które sfotografowałam są widoczne również na liściach "moich" sadzonek...
andzia458
O jakie objawy Ci chodzi bo Twoje zdjęcie jest nieostre , nic nie widać,
-- 12 cze 2014, o 23:55 --
Te liście są przywiędnięte, zwinięte?
O jakie objawy Ci chodzi bo Twoje zdjęcie jest nieostre , nic nie widać,
-- 12 cze 2014, o 23:55 --
Te liście są przywiędnięte, zwinięte?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nic im nie jest, zwinięte i podwiędniete młode liście - tak reagują niektóre odmiany na obecne, wysokie temperatury.