Lilie - uprawa - cz.2
Re: Lilie - uprawa - cz.2
Mam jeszcze jedno pytanie. Latem 2011 posadziłam lilie -wyrosła, w grudniu miała już pączki,ale w końu zmarzła.W tym roku jeszcze nie wykiełkowała,czy jeżeli wyjdzie z ziemi to zakwitnie,czy może za bardzo się wysiliła późną jesienią i teraz już nic nie urośnie.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
Ewuniu, dziękuję Właśnie tak myślałam, po wcześniejszym przegrzebaniu netu i nieznalezieniu konkretnych informacjiRozanka pisze: Justysiu, czy ja dobrze zrozumiałam, szukasz odpowiedników nazw po łacinie? Z liliami nie jest tak jak z hostami lub iglakami. Jest po prostu lilia (lilium) azjatycka Sorbet, Night Flyer, lilia mieszaniec trąbkowy (lilium hybridum...)African Queen.
Mam nadzieje,że trochę pomogłam.
regulamin
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obawiam się, że tą mogłas stracić całkowicie. Poczekaj jeszcze, choć większość lili już wzeszła, ale może? (u Ciebie troszkę zimniej niż u mnie).hania5 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Latem 2011 posadziłam lilie -wyrosła, w grudniu miała już pączki,ale w końu zmarzła.W tym roku jeszcze nie wykiełkowała,czy jeżeli wyjdzie z ziemi to zakwitnie,czy może za bardzo się wysiliła późną jesienią i teraz już nic nie urośnie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Lilie posadziłam wiosną.
Jakie opryski stosujemy na lilie?
Halina
Jakie opryski stosujemy na lilie?
Halina
Witam Mam pytanie,kupiłam w kwietniu cebule lili,miały mieć 1,5 metra a mają trzy cm i już kwitną,o co chodzi?.
Bożena
-
- 200p
- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niedługo moje też moga zakwitnąć, bo juz widać pączki. A to wszystko wina upałów, które przyspieszyły kwitnienie i rozwój kwiatostanów.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje lilie kupione w kwietniu też nie osiągną swojej wielkości (miałam napisane na metryczce, ze osiągają pełną wysokość po ok. 3 latach), ale 3 cm?
P.S. Kolorek śliczny.
P.S. Kolorek śliczny.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Znalazłam poskrzypkę...jedną...
Zamordowałam
Na razie nie ma śladów larw...może nie zdązyła
Zamordowałam
Na razie nie ma śladów larw...może nie zdązyła
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Nie wiem dlaczego ale się domyślam: W zeszłym roku kupiłam cebulkę która miała już kiełek i od razu na czubku kiełka pączki kwiatowe, wysadziłam ją dość późno bo kupiłam pod koniec kwietnia i nie wytrzymała - padła - ale, w tym roku odżyła i będzie miała co najmniej dwa kwitnące pędy. W tym roku znowu trafiła mi się taka, ale że wsadziłam ją wcześniej to "wybujała" wypuściła normalne pędy i ma już dość duże pąki.bozkaw pisze:Witam Mam pytanie,kupiłam w kwietniu cebule lili,miały mieć 1,5 metra a mają trzy cm i już kwitną,o co chodzi?.
Moje podejrzenia jest takie że te cebulki mogły być przechowywane przed sprzedażą dłużej niż jeden sezon spoczynku... i na gwałt chciały zakwitnąć, więc zaczęły od razu wytwarzać pąki.
Na pocieszenie powiem że w przyszłym roku Twoja lilia powinna zachowywać się normalnie
No tak były dość długie w tym woreczku,czyli za późno posadziłam.Zabezpieczacie swoje cebule lilii przed mrozem zimą?
Bożena
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Azjatyckim i trąbkowym w gruncie nic nie grozi (poza gryzoniami), ale na wypadek gdyby miały się powtórzyć takie bezśnieżne mrozy jakie były tej zimy, polecam 5 cm okrywę z odkwaszonego torfu.