Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Nie wiem , czy ma zdjęcia, ale na bank to jest dwurząd wąskolistny, jak znajdę to wstawię. Ja nigdzie nie znalazłam takiego stwierdzenia, ze jest trująca. Jedynie jakaś uwaga , to to ze jest gorzka , jak zaczyna kwitnąć. Mam znalazłam , tu jest na przodzie grządki , już zaczyna kwitnąć, małe żółte kwiatuszki
Asia
Asia
Ostatnio zmieniony 9 lut 2021, o 20:31 przez ekopom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmniejszono format zdjęcia
Powód: zmniejszono format zdjęcia
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asia złap w tym sezonie nasionka. Bardzo ciekawa roślinka. I jadalna.
-
- Kontakt:
Teresko mam w altance ,zebrałam nasiona . Jak chcesz ,mogę się podzielić Tylko musze sie do niej dostać ,bo drzwi są zakręcone śrubami ,bo nam złodzieje obskoczyli działki ,zniszczyli drzwi i musieliśmy je tak zabezpieczyć. Może w przyszłym tyg.
Dwurząd jest małowartościowym chwastem inwazyjnym ale da się zjeść.
http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.p ... szczelarzy
Z informacji opublikowanych na witrynie internetowej Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej PAN w Powsinie wynika, że świeże, bogate w witaminy młode liście dwurzędu wąskolistnego bywają stosowane do przyprawiania sałat, potraw mięsnych, serów, pizzy i sosów.
Rukolę jednoroczną mam już chyba od 10 lat. Wysiewam byle gdzie 2-3 razy w sezonie. Latem trzeba często ciąć przy ziemi bo szybko tworzy pędy kwiatowe, ostatnie zbiory nawet w listopadzie.
Sąsiad ma wieloletnią (z żółtymi kwiatami), zrywa od kwietnia. Dla mnie to nowalijka nr1. Tydzień temu udało mi się kupić w Auchan kilka torebek WLegutko 0,4gr. Polecam.
http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.p ... szczelarzy
Z informacji opublikowanych na witrynie internetowej Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej PAN w Powsinie wynika, że świeże, bogate w witaminy młode liście dwurzędu wąskolistnego bywają stosowane do przyprawiania sałat, potraw mięsnych, serów, pizzy i sosów.
Rukolę jednoroczną mam już chyba od 10 lat. Wysiewam byle gdzie 2-3 razy w sezonie. Latem trzeba często ciąć przy ziemi bo szybko tworzy pędy kwiatowe, ostatnie zbiory nawet w listopadzie.
Sąsiad ma wieloletnią (z żółtymi kwiatami), zrywa od kwietnia. Dla mnie to nowalijka nr1. Tydzień temu udało mi się kupić w Auchan kilka torebek WLegutko 0,4gr. Polecam.
-
- Kontakt:
Ta rukola wieloletnia z zótymi kwiatami to właśnie dwurząd
CYTAT Z NETU
"Pod powszechnie używaną nazwą "rukola" kryją się podobnie wyglądające warzywa liściowe z rodziny kapustowatych. Wyróżniają się musztardowym posmakiem i zapachem. Zwykle są podawane na surowo, ale można też je krótko podgrzewać. Na naszym rynku najbardziej popularny jest dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia) i rokietta siewna (Eruca sativa). Dwurząd ma wąskie, ostro wcinane liście, kwitnie na żółto, jest wieloletni i nawet bez okrycia może zimować w gruncie. Rokietta należy do roślin jednorocznych, jej liście są szersze, zatokowo wcinane, a kwiaty bladofioletowe. Dwurząd w handlu często występuje pod niewłaściwą nazwą."
CYTAT Z NETU
"Pod powszechnie używaną nazwą "rukola" kryją się podobnie wyglądające warzywa liściowe z rodziny kapustowatych. Wyróżniają się musztardowym posmakiem i zapachem. Zwykle są podawane na surowo, ale można też je krótko podgrzewać. Na naszym rynku najbardziej popularny jest dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia) i rokietta siewna (Eruca sativa). Dwurząd ma wąskie, ostro wcinane liście, kwitnie na żółto, jest wieloletni i nawet bez okrycia może zimować w gruncie. Rokietta należy do roślin jednorocznych, jej liście są szersze, zatokowo wcinane, a kwiaty bladofioletowe. Dwurząd w handlu często występuje pod niewłaściwą nazwą."
Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Zasugerowałem się zdjęciem dwurzędu z Wikipedii.
Na torebce jednorocznej Rakieta siewna Pronto Eruca sativa
Na torebce wieloletniej Rukola Diplotaxis tenuifolia
Na torebce jednorocznej Rakieta siewna Pronto Eruca sativa
Na torebce wieloletniej Rukola Diplotaxis tenuifolia
-
- 50p
- Od: 28 wrz 2019, o 21:59
Czy ktoś uprawia orzeszki ziemne?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Uprawiałem rok temu, jednak miejsce w którym posadziłem im nie pasowało i każdy wydał zaledwie po 3-4orzeszki, część rozdałem, a te co mi zostały to tak leżą i nie wysiałem. Może za rok do nich wrócę.
-
- 50p
- Od: 28 wrz 2019, o 21:59
A w jakim miejscu wysiałeś, że im nie pasowało?
Ja w ramach sprawdzenia kiełkowania nasion wysiałam garść orzechów, teraz mam 20 sadzonek 10-20 cm wysokości i rosną w domu, bo nie mam foliaka. Powinnam wysiewać dopiero teraz, ale kupiłam półkilowe opakowanie i nie wiedziałam, czy na pewno wykiełkują.
Ja w ramach sprawdzenia kiełkowania nasion wysiałam garść orzechów, teraz mam 20 sadzonek 10-20 cm wysokości i rosną w domu, bo nie mam foliaka. Powinnam wysiewać dopiero teraz, ale kupiłam półkilowe opakowanie i nie wiedziałam, czy na pewno wykiełkują.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wysiałem na rozsade i miałem kilkanaście pięknych sadzonek. A wysadzałem na piaszczystą glebe.
Nasiona warzyw rzadko spotykanych
Witam,
Marzy mi się zakup czegoś jeszcze nie uprawiałam,
Możecie unikatowego polecić?
Pozdrawiam
edit
Kupiłam już Dynię Makaronową Warszawską oraz Rodzynek brazylijski
Mam w planach dokupić jeszcze
Karczoch Vert de Provence
Kalafior Romanesco
Kapusta Chińska Pak Choi
Burak liściowy Lucullus
Macie jakieś doświadczenie w uprawie?
Marzy mi się zakup czegoś jeszcze nie uprawiałam,
Możecie unikatowego polecić?
Pozdrawiam
edit
Kupiłam już Dynię Makaronową Warszawską oraz Rodzynek brazylijski
Mam w planach dokupić jeszcze
Karczoch Vert de Provence
Kalafior Romanesco
Kapusta Chińska Pak Choi
Burak liściowy Lucullus
Macie jakieś doświadczenie w uprawie?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2022, o 21:41 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Powód: połączenie postów
-
- 50p
- Od: 6 wrz 2021, o 12:53
Re: Nasiona warzyw rzadko spotykanych
Pak choi rośnie bez większych problemów ale lubią ją ślimaki. Sieję więcej żeby starczyło i dla mnie, i dla nich ;)
Z ciekawostek kupiłam w tym roku nasiona balsamki ogórkowatej, pepino, tykwy, skorzonery i miechunki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co roku sieję też arbuzy i melony, z powodzeniem zresztą do karczocha robiłam podejście raz ale się nie udało.
Z ciekawostek kupiłam w tym roku nasiona balsamki ogórkowatej, pepino, tykwy, skorzonery i miechunki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co roku sieję też arbuzy i melony, z powodzeniem zresztą do karczocha robiłam podejście raz ale się nie udało.
Re: Nasiona warzyw rzadko spotykanych
Warzywa penino oraz tykwy są mi zupełnie obcę
Uprawiacie tylko do ozdoby czy nadają się do jedzenia
Pozdrawiam
Uprawiacie tylko do ozdoby czy nadają się do jedzenia
Pozdrawiam