Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11337
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
http://www.farmakognozja.farmacja.pl/ba ... rtex&id=60
Wszystkie gorzkie nalewki działają prozdrowotnie, np. Jägermeisterniemiecki likier składający się z około 50 ziół.W korze chinowca są pochodne chininy stosowanej obecnie do produkcji toniku.Można zastąpić innymi ziołami gorzkimi :bobrek trójlistny,drapacz lekarski ,korzeń goryczki.Należy stosować z umiarem,żeby nie popsuć nalewki.Odrobina goryczy niejednokrotnie doskonale zaokrągla smak.
Wszystkie gorzkie nalewki działają prozdrowotnie, np. Jägermeisterniemiecki likier składający się z około 50 ziół.W korze chinowca są pochodne chininy stosowanej obecnie do produkcji toniku.Można zastąpić innymi ziołami gorzkimi :bobrek trójlistny,drapacz lekarski ,korzeń goryczki.Należy stosować z umiarem,żeby nie popsuć nalewki.Odrobina goryczy niejednokrotnie doskonale zaokrągla smak.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
No ale orzechówka goryczkę w sobie już ma jak wiesz, w nocino jest ona wprost boska, mojej żoneczce też bardzo smakowała. To zupełnie coś innego niż zwykła orzechówka
KaLo a nie znasz jakiejś doskonałej, wyjątkowej nalewki/ likieru co to bym teściowi i mojej kochanej teściowej pokazał się z tej najlepszej strony Dostęp do wszystkich i najlepszej jakości składników będę mieć łącznie z miodami, ziołami itp itd. Ale musi być wybitna
KaLo a nie znasz jakiejś doskonałej, wyjątkowej nalewki/ likieru co to bym teściowi i mojej kochanej teściowej pokazał się z tej najlepszej strony Dostęp do wszystkich i najlepszej jakości składników będę mieć łącznie z miodami, ziołami itp itd. Ale musi być wybitna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11337
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Goryczka z orzechów jest trochę inna.Nie namawiam absolutnie do dodawania dodatkowej goryczki,napisałem tylko o takiej możliwości.
Nie wiem ,czy to wybitny trunek,ale mi smakuje i to bardzo!
10 g cienko skrojonej ,suszonej skórki pomarańczowej;mały kawałek kory cynamonu; 2,5 g suszonego korzenia arcydzięgla; 2 g anyżu gwiazdkowego; 3-4 goździki; 1 g korzenia goryczki; 1 g suszonego kłącza tataraku; 0,5 l wódki 40-45 %; 0,25 l spirytusu 95%; 0,15 l wina gronowego czerwonego; 0,15 kg cukru -można zastąpić miodem 0,2 kg.Korzenie rozdrobnić i zalać wódką i spirytusem na 2 tygodnie,często mieszając.Przecedzić , dodać wino i miód.Jeżeli słodzimy cukrem,to najlepiej brązowy,rozpuścić w małej ilości wody.Odstawić w ciemne miejsce do sklarowania.Może to trwać kilka miesięcy.
Jak widzisz jestem fanem gorzkich likierów.Mam w planach czeską Becherovkę i angielską gorzką.
Nie wiem ,czy to wybitny trunek,ale mi smakuje i to bardzo!
10 g cienko skrojonej ,suszonej skórki pomarańczowej;mały kawałek kory cynamonu; 2,5 g suszonego korzenia arcydzięgla; 2 g anyżu gwiazdkowego; 3-4 goździki; 1 g korzenia goryczki; 1 g suszonego kłącza tataraku; 0,5 l wódki 40-45 %; 0,25 l spirytusu 95%; 0,15 l wina gronowego czerwonego; 0,15 kg cukru -można zastąpić miodem 0,2 kg.Korzenie rozdrobnić i zalać wódką i spirytusem na 2 tygodnie,często mieszając.Przecedzić , dodać wino i miód.Jeżeli słodzimy cukrem,to najlepiej brązowy,rozpuścić w małej ilości wody.Odstawić w ciemne miejsce do sklarowania.Może to trwać kilka miesięcy.
Jak widzisz jestem fanem gorzkich likierów.Mam w planach czeską Becherovkę i angielską gorzką.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Jak lubisz z goryczką to zrób swoje nocino, namawiam.
Twoja wybitna brzmi bardzo dobrze. Tylko od razu zapytam - czy dodatki arcydzięgiel, goryczka, tatarak, pomarańcza mają być koniecznie suszone. Jak mus to wysuszę. Jaki miód?
A znasz coś wybitnego z owocami z czarnego bzu?
Twoja wybitna brzmi bardzo dobrze. Tylko od razu zapytam - czy dodatki arcydzięgiel, goryczka, tatarak, pomarańcza mają być koniecznie suszone. Jak mus to wysuszę. Jaki miód?
A znasz coś wybitnego z owocami z czarnego bzu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11337
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Orzechy mam zalane już 2 lata temu ,zapomniałem o nich.
Korzenie kupuję w sklepie zielarskim bo mam pewność,że to jest to i zebrane i wysuszone fachowo.Pomarańczę szoruję ,obieram obieraczką do warzyw i kładę na kilka godzin na kaloryfer.Na miodach specjalnie się nie znam,używam brązowego cukru.
Proponuję zrobić likier z kwiatów czarnego bzu,na czasie.Przepisy są w sieci,ale poszukam też w swoich zapiskach.
Korzenie kupuję w sklepie zielarskim bo mam pewność,że to jest to i zebrane i wysuszone fachowo.Pomarańczę szoruję ,obieram obieraczką do warzyw i kładę na kilka godzin na kaloryfer.Na miodach specjalnie się nie znam,używam brązowego cukru.
Proponuję zrobić likier z kwiatów czarnego bzu,na czasie.Przepisy są w sieci,ale poszukam też w swoich zapiskach.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
KaLo tylko i wyłącznie owoce z czarnego bzu. Wiem że z tego nie robił, a ja trochę pamiętam jak smakuje. Z kwiatów robił. W goglarce elderberry liqueur albo vlierbessen. Mam trochę czasu na przepis z pomocą rzecz jasna. W przepisach dodają od lukrecji przez anyż, cynamon, kolendrę, wanilię, migdały do domieszki owoców tarniny. Zalewane od spiryt przez rum, gin do brandy. Do wyboru do koloru
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11337
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Ja mam przepis na gorąco,,nie ma posmaku surowizny.
1,5 kg oczyszczonych jagód czarnego bzu, musi być dobrze dojrzały,zalać w garnku 2 l wody.Dodać sok z jednej dużej cytryny,kawałek laski cynamonu,kilka goździków,pół laski wanilii,albo mały (16 g) cukier wanilinowy.Powoli doprowadzić do wrzenia,delikatnie mieszając.Przestudzić,przecedzić,dodać kilogram cukru , ponownie zagotować,zebrać pianę.Przestudzić ,dodać małymi porcjami 1,5 l spirytusu 95%,ciągle mieszając.Otrzymamy ok 4,5 l likieru o mocy 35%.Odstawić w słoju do sklarowania.Jeśli ilość korzeni jest niedostateczna ,można dodać do leżakowania wg.uznania.
1,5 kg oczyszczonych jagód czarnego bzu, musi być dobrze dojrzały,zalać w garnku 2 l wody.Dodać sok z jednej dużej cytryny,kawałek laski cynamonu,kilka goździków,pół laski wanilii,albo mały (16 g) cukier wanilinowy.Powoli doprowadzić do wrzenia,delikatnie mieszając.Przestudzić,przecedzić,dodać kilogram cukru , ponownie zagotować,zebrać pianę.Przestudzić ,dodać małymi porcjami 1,5 l spirytusu 95%,ciągle mieszając.Otrzymamy ok 4,5 l likieru o mocy 35%.Odstawić w słoju do sklarowania.Jeśli ilość korzeni jest niedostateczna ,można dodać do leżakowania wg.uznania.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Doprowadzić do wrzenie mam w każdej starej książce, więc jak najbardziej. Dzięki przede wszystkim za proporcje.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11337
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Też mam stare książki
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Jak chcę otrzymać 350 ml spirytusu 60 proc (mam 95) to ile spirytu i ile wody? podrzuci ktoś?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11337
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Masz tabelkę.Ilości są na litr,ale jak dziecko chodzi do 5 klasy to pomoże przeliczyć na 350 ml
http://images66.fotosik.pl/812/323ecd511d8292d7.jpg
http://images66.fotosik.pl/812/323ecd511d8292d7.jpg
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Ktoś zachwalał nalewkę z żółtej maliny, jest tu ktoś taki ?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
A ja się natknęłam na wzmiankę o nalewce z rabarbaru. Czy ktoś ją z powodzeniem nastawiał? Rabarbar już do zebrania, można by było spróbować...
Pozdrawiam - BabajAGA