Ewa - Ogród z Aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ewa - Ogród z Aniołkiem

Post »

Ewus piękne te rabaty , masz dużo miejsca i głowę pełna pomysłów , jak dobrze wykombinujesz to przy oczku się nie narobisz , a satysfakcja murowana.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na szczęście mamtylko owocowe , te liście są grubsze i siatka od szpaków zatrzyma je. A na wodę mam kilka sposobów , glony nie są niezniszczalne. :uszy
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Megi dla Ciebie XXXL, a u mnie ginie...jest po prostu mały.
Nie skończyłam go, bo deszcz mi przeszkadza.

Emko ten rowek już zmienił zastosowanie. Powstaje tam ścianka oporowa dla warzywniaka, a odprowadzenie z rynny zrobię rurą pełną i wyprowadzę dalej od budynku a tam jakąś małą studnię chłonną (dół z kamieniami) w którą będzie schodziła woda.
No i posadzę tuje, które zasłonią ściankę tarasu. Wiesz w moim ogrodzie jak w kalejdoskopie, nie wiesz jak będzie jutro wyglądał. :)
Różowe kwiatki to Kalmia latifolia "Pink Charme". Natomiast lawenda nie mam pojęcia jaka, bo kupiłam lawendy w markcie a tam nie było nazw rodzajowych tylko napis lawenda. ;:131

Małgosiu ja uwielbiam stawy, oczka i w ogóle wodę, a najbardziej jej szum, ale oczko wodne, to kolejne miejsce o które trzeba szczególnie dbać, a na to mam za mało czasu. ;:108 ;:108

Danusiu, Tadku nie dojrzałam do oczka, ale kiedyś na pewno będę szukała porad w tym temacie. ;:196

Obrazek

Moja róża choruje, czy może mi ktoś podpowiedzieć co to jest i jak to zwalczyć. zdjęcie nie jest wyraźne, bo nie mam na razie aparatu a telefon robi takie sobie zdjęcia. Kropki są malutkie i pomarańczowe. Moja róża choć ma kilka lat pierwszy raz na to choruje.

Obrazek Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu, potwierdzam, że przy oczku jest dużo pracy... Na szczęście z sezonu na sezon jest więcej ryb, które pięknie się rozmnażają, rośliny się rozrastają i moje przynajmniej oczko stało się bardziej naturalnym stawem, o dziwo z coraz czyściejszą wodą... jednak natura potrafi sama regulować kwestie nadmiernego przybywania glonów, ale oczywiście musimy mieć filtry, pompy, lampy UV. Z perspektywy czasu - mimo, że M. chciał już kilka razy zakopywać - powiem, że warto przeznaczyć miejsce w ogrodzie na mały zbiornik.
Pozdrawiam ciepło! <w sobotę goszczę u siebie Jule :)>
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu, dojrzeję do tego :)
Cieszę się, że spotkasz się z Martą. Fajna dziewczyna, będziecie miały o czym pogadać.
Trzymajcie się cieplutko ;:4
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Ewa,widzę,że u ciebie też zakwitła bordowa lilia,chyba jakas najwcześniejsza.Zrobiła się lekka przerwa w kolorach w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, kupiłam kilka w tym roku jako NN, sadziłam jak popadło. ta zakwitła kilka dni temu jest bardzo ładna, tylko niziutka.
Inne z kupionych w tym roku też już się szykują do kwitnienia.
Dzisiaj byłam u Zosi (Sangwiniara), kupiłam u niej kilka chryzantem...jutro czeka mnie pracowity dzień, bo nie mam przygotowanego terenu. Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

A ta roślinka pięknie kwitnąca na zdjęciu powyżej to ... ?
Ewa , ja wciąż czekam na zdjęcie aniołka... gdzie on stróżuje w ogrodzie ? W okolicach tarasu ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

ewa_tuli pisze:Emka laptopek na tarasie wieczorkiem ...bajka :wink:

Megi mam w wielu miejscach płożące iglaki i nie spełnia to roli, bo co usycha to wpada w nie...a na dodatek wyplewienie nasianej z wierzchu trawy i innych nasion, które wiatr przyniósł od sąsiadów - koszmar.
Właśnie jestem na etapie wyrywania płożących i zadarniających roślin. Może gdyby sąsiedzi mieli czysto problem nie istniałby, ale niestety nie szybko mogę spodziewać się poprawy a wręcz przeciwnie od sąsiadów nasiały mi się mlecze, osty, pokrzywy. Jakieś trawy twarde jak trzciny. O skrzypie nie wspomnę, bo to już mój koszmar...a od 2 lat powój...koszmar, że płakać chce się. Ale wybrałam sobie miejsce na "mój świat" ;:14.
Małgosiu niektóre chwaściki na sałatki nadają się. Poczytaj na temat twojego chwastu http://everycakeyoubake.blogspot.com/20 ... z-aki.html .
Hejnał grają rano na 7.00, potem na 15.00, na 21.00 i na 21,37 ("Arka" dla Papieża Polaka w godzinę jego śmierci).
A co do przesadzania, to przesadzam równo o każdej porze rośliny...albo one...albo ja... Ktoś musi przyzwyczaić się. :wink:

Obrazek
Ewunia, faktycznie piękny ten Twój wiąz. Decyzja zapadła- wsadzam w słońcu ( najwyżej będę wiecej podlewać). A tak z innej beczki :wink: : kiedy następnym razem będziesz w Głogowie? Może jakąś kawkę zorganizujemy?
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko anioł powędrował na zimę do domu i stanął przy "kominku" ale na wyraźne życzenie zgodził się pozować w zajmowanym do tego czasu miejscu.

Obrazek

Ta roślinka to kalmia latifolia. Mam w tej chwili 2 sztuki ta jest nieokrywana na zimę i jest w miejscu przewiewnym a druga (zdjecie poniżej - nie odzwierciedla wielkości) jest okrywana i w zacisznym miejscu. Obie kwitną dużą ilością kwiatów, ale ta okrywana jest 2 razy wieksza. Służy jej widocznie okrywanie.
Ps. Leje deszcz, to troszkę skurczyła się :)

Obrazek

Iwonko dzisiejsze zdjęcie wiąza

Obrazek

W Głogowie będę we wtorek, ale nie będę sama i mam ciężki dzień - odbiory robót.
Jak będę wybierała się nastepnym razem, dam Ci znać i umówimy się na kawcię.

Pada deszcz, ale poganiałam po ogródku i zrobiłam kilka zdjęć kwitnacych...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Owoców w tym roku bedzie mało, kwiatki pomarzły, ale coś tam rośnie wśród gałęzi :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

:wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu, róże zjawiskowe ;:167 Podasz proszę nazwy poszczególnych odmian? czy pierwsza różowa to Leoś?
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, nie mam pojęcia co to za róże. Kiedyś (parę lat temu) kupowałam i nie zastanawiałam się nad tym "jakie to" czy też, że kiedyś ktoś zapyta mnie o nazwę...teraz zaczęłam zbierać etykietki. Tą różę na pniu (pierwszą) kupiłam w tamtym roku wiosną w Castoramie jako NN.
Ładnie przetrzymała zimę, choć była marna (kupiona za grosze) i nie dawałam jej większych szans.
A zjawiskowe, to są Twoje róże. Oglądałam zdjęcia. ;:oj
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Koniecznie daj mi znać, kiedy następnym razem będziesz w Głogowie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”