Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

Dobrze wygląda, dołóż jeszcze tej folii i siatki na boki, a tą zawiń do środka, glinę masz wysoko może być problem z odprowadzeniem wody deszczowej wiec może daj tego piasku ale gruboziarnistego więcej, będzie magazynem nadmiaru deszczówki.
O!.., widzę że jeżyna Ci dojrzewa, tylko zazdrościć, ja mam parę ha ale takiej odmiany co owocuje na tegorocznych przyrostach ja malina powtarzająca, na razie kwitnie i zaczyna dojrzewać.
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Wróciłem właśnie z baseniku dla ochłody. Dołożyłem w międzyczasie po tą żółtą folię worki po nawozach.Jest tego teraz 3 warstwy,więc mnie chyba przeżyje(podobne roczniki :) )
Myślałem o siatce tylko na dno ,tak jak pisałeś i rozciąłem 2 metry na połowę.Jeśli to konieczne to oczywiście dam również na boki.Na resztę kupię o szer.1,5 m i akurat będzie na boki i dno.
Mam wybrane te 40cm i dalej jest ubita glina.Dać wasrtwę 10cm gruboziarnistego piasku?
Na to 10cm gleby dziewiczej,10cm torfu i 20cm trocin.Wszystko mieszać podczas deszczu z dodatkiem siarczanu amonu.
Będzie OK?
p.s. Teraz doczytałem.Folią żółta wyłożyć całe dno? Chyba nie zrozumiałem do końca.

pozdr...
Obrazek
cewe
500p
500p

Post »

Edi - Where are you? Dowalic jeszcze na boki worków przeciw gryzoniom?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Cewe a Ty nie chcesz chociaż próby zrobić jak woda schodzi? W rododendronach kopie się niewielka dziurę i, nalewa wody i patrzy jak długo schodzi. W takiej glinie jaką masz trochę strach, ale czekaj na edicoola
cewe
500p
500p

Post »

Moni,ale mam wiele roślin i wszystkie rosną w takiej glebie i nic na to nie poradzę.Jak chcą to niech rosną,jak nie chcą łachy nie robią
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe - folia tylko na boki , nie dawaj jej na dno. Jest dobrze i dół zrób z 50cm głębokości i daj piasku z 15cm, borówka lubi wilgoć w korzeniach ale nie lubi stać w wodzie, ale jak Ci radzi Monika najpierw zrób próbę, nalej do tego rowu wody jak w parę godzin zejdzie to OK i nie musisz kopać tak głębokiego, wystarczy 40cm i kilka cm piasku. Oczywiście ta folia na wierzchu ziemi co będzie miała kontakt ze słońcem (UV) szybko ci skruszeje, ale ta w ziemi powinna być w dobrej kondycji wiele lat.
cewe
500p
500p

Post »

OK. Nie osiągalny jest w mojej okolicy Wigor.Objeździłem i obdzwoniłem. Czy da się to zastąpić czyms innym?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe - tak się spodziewałem, ja kupuję w Siarkopolu, u mnie też nie ma w sklepach. masz tutaj: [zmoderowano - nie dajemy na Forum linków do aukcji na allegro, łatwo znaleźć samemu],
z dostawą do domu i będziesz miał go aż do śmierci :wink: , no i też będziesz miał pod siarkolubne jak np. paprykę czy też kapustne. Czekaj cierpliwie na moje posty (zawsze odpowiadam na pytania do mnie), bo teraz zacząłem pisać książkę o uprawie żeń-szenia w Polsce, którego zacząłem uprawiać w 1984r po wizycie Kim Ir Sena od którego dostałem w prezencie pierwszą sadzonkę.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe - aha, daj siatkę przeciw gryzoniom jako pierwszą na boki a drugą na zewnątrz folię (czyli bliżej środka rowu).
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

jakiś czas temu miałam wkleić jak poradzilismy sobie w tym roku z ptszyskami.... Niestety, ale okazało sie, że siatki było za mało i firanka uwieńczyła nasze dzieło... ;:172 ;:172 ;:172

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
cewe
500p
500p

Post »

Miałem zamiar zakupić świdosliwę Prince Willima tutaj http://www.drzewa.com.pl/pl/2397-sliwo-morela.html

Teraz dojdzie jeszcze śliwomorela :) Tylko,czy konieczny zapyalacz?
cewe
500p
500p

Post »

Edi ,ja w sprawie substytutów siatkowych ,bo jak piszesz trza tego dośc sporo,a koszty coraz bardziej wzrastają :)
Wymysliłem takie coś.Jest za darmo i żaden dryzoń tego nie pokonana.Chyba.
Co o tym sądzisz?
I jeszcze jedno,czy można zastąpić piasek np.drobną szlaką z popiołem?
Obrazek
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

seedkris do mnie na priva napisał:
Witam. Masz może u Siebie jeżyny owocujące na pędach jednorocznych? Szukam takich i nie mogę odnaleźć takiej oferty.
Pozdrawiam

Więc odpowiadam,
Na sadzonki tej jeżyny załatwiłem kontrakt w 2011r w USA, a znalazł ją mój najmłodszy syn, po pierwszym roku w AR w Polsce, powiedział, że co najwyżej się nauczy krowy paść na tej uczelni, wiec kazałem mu znaleźć uczelnię która go zadowoli, początkowo chciał w USA ale jak najstarszy syn powiedział mu że to syf.. to sobie odpuścił i teraz najmłodszy studiuje w CHRISTELIJKE AGARISCHE HOGESCHOOL w Dronten/Holland (musiałem skopiować bo język sobie chyba połamię) a ja z pomocą jego i najstarszego tą jeżynę sprowadziłem.
Ja ją kupowałem po ok. 15$/szt bez prawa rozmnażania przez 5 lat, ale po badaniach fitosanitarnych, łapówkach :wink: , cle, transporcie i innych kosztach, cena wzrosła do 20$/szt. - teraz podobno w detalu aż 40$/szt .
ale uważam że warto bo nie ma smaczniejszego owocu na świecie (w/g mojego gustu to najsmaczniejsza jest śliwomorela dapple dandy, którą uprawiam od wielu lat i mam na nią licencję!!) niż ta jeżyna, ale ta jeżyna w/g gustu mojej wnuczki jest smaczniejsza nawet od poziomki leśnej a truskawka się chowa.
Jak w zeszłym roku obcinałem kwiatostany aby ją nie wysilać, ale zawsze się parę się przegapi to niektóre owoce wyrosły na 6cm dł. i 20gr wagi...wyobrażacie to sobie..50 jagódek na kg!!!. W tym roku wystawiłem zbiory na kontrakt terminowy na małą giełdę rolno-spożywczą w Hongkongu i Szanghaju już cena osiągnęła 80$/kg ale wiem że przekroczy 100$.. w następnym tygodniu muszę się zacząć rozglądać za czarterem samolotu, na razie biją się o nią emiraty, japończycy i norwegowie.
Jak ją kupowałem to miała tylko nazwę roboczą (blackberry coś tam) bo podobno była w trakcie procesu patentowego.
A!,.. dzwoniłem do syna odmiana ta podobno się teraz nazywa Reuben lub Ruben, dokladnie nie wiem, bo nie dosłyszałem :wink: .
I tyle w temacie :wit
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”