Grubosz - Crassula Cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2012, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz - Crassula ovata
przypomniałam sobie jak dostałam powyższa odpowiedz że w tej doniczce posadzone sa dwie roślinki
wiec moze powinnam je rozszadzic....
tylko boje sie że jak je rozsadze do dwóch nowych osobnych doniczek to beda sie przewracać bo rosną niesymetrycznie na zewnątrz
wiec moze powinnam je rozszadzic....
tylko boje sie że jak je rozsadze do dwóch nowych osobnych doniczek to beda sie przewracać bo rosną niesymetrycznie na zewnątrz
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To pień czymś podtrzymasz by stał w pionie. Ustawisz do słońca tam gdzie będzie najmniej liści i po jakimś czasie się wszystko zrównoważy
U mnie w temacie są zdjęcia dwóch dużych hobbitów, jeden pochodzi od drugiego
Jak nie chcesz ich rozsadzać tylko zachęcić do wzrostu to odetnij po 3cm z każdego czubka i posyp cynamonowym. W tych miejscach powinien zacząć wypuszczać nowe odnogi.
Pzd
U mnie w temacie są zdjęcia dwóch dużych hobbitów, jeden pochodzi od drugiego
Jak nie chcesz ich rozsadzać tylko zachęcić do wzrostu to odetnij po 3cm z każdego czubka i posyp cynamonowym. W tych miejscach powinien zacząć wypuszczać nowe odnogi.
Pzd
- eikoden
Przed cięciem Hobbit
Po cięciu
Jak tylko zacznie odrastać to mam zamiar odciąć następną część. Aż wszystkie nie zamieni na nowe ale jedna naraz bo jak wszystkie to długo to trwa
Po cięciu
Jak tylko zacznie odrastać to mam zamiar odciąć następną część. Aż wszystkie nie zamieni na nowe ale jedna naraz bo jak wszystkie to długo to trwa
śliczny ten grubosz
ja mam pytanie odnośnie wystawiania ich na balkon, czy przy temperaturze 10 stopni jaka jest teraz w ciągu dnia i słonka mogą sobie normalnie stać na balkonie? rozumiem że na noc jeszcze je zabierać do domu?
ja mam pytanie odnośnie wystawiania ich na balkon, czy przy temperaturze 10 stopni jaka jest teraz w ciągu dnia i słonka mogą sobie normalnie stać na balkonie? rozumiem że na noc jeszcze je zabierać do domu?
- eikoden
Ja swoich nie daję ale widziałem na innym forum, że ktoś posadził do ziemi crassule 'crosby's compact'
Ale nie wiem czy można
Ale nie wiem czy można
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maga!
Jeśli nie maja mokro, to mogą. No i oczywiście, jeśli są przyzwyczajone do słońca, czyli nie grozi im poparzenie.
Ale na razie, w takiej temperaturze rosnąć nie będą.
Najbezpieczniej wystawić po 15 maja. Moje zwykle "wyrzucam" z końcem kwietnia.
W ogródku to raczej nie polecam uprawiać.
Tam zwykle jest mokro, są nornice i inne takie.
Ale można wkopać z doniczką na suchy skalniak.
Jeśli nie maja mokro, to mogą. No i oczywiście, jeśli są przyzwyczajone do słońca, czyli nie grozi im poparzenie.
Ale na razie, w takiej temperaturze rosnąć nie będą.
Najbezpieczniej wystawić po 15 maja. Moje zwykle "wyrzucam" z końcem kwietnia.
W ogródku to raczej nie polecam uprawiać.
Tam zwykle jest mokro, są nornice i inne takie.
Ale można wkopać z doniczką na suchy skalniak.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Też mam ochotę już trochę sukulentów po wystawiać ale coś mnie wstrzymuje,może i dobrze
-
- 50p
- Od: 21 lut 2012, o 10:36
Ja już wystawiam jak jest słoneczko:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2011, o 15:36
Witam wszystkich forumowiczów!
Zwracam się do Was, bardziej doświadczonych w sprawie Grubosza.
Dzisiaj wzięło mnie na przesadzenie mojej roślinki, w jednej doniczce miałam 4 sztuki. I je wszystkie rozdzieliłam do 4 doniczek. Niestety, po czasie zaczęłam tego żałować, bo chyba ją skrzydziłam. Korzonki drastycznie obcięłam i do tego kiedy je rozdzielałam urwałam pień od drugiego pnia bo były połączone. Czy moj Grubosz ma jakieś szanse na przeżycie?
Zwracam się do Was, bardziej doświadczonych w sprawie Grubosza.
Dzisiaj wzięło mnie na przesadzenie mojej roślinki, w jednej doniczce miałam 4 sztuki. I je wszystkie rozdzieliłam do 4 doniczek. Niestety, po czasie zaczęłam tego żałować, bo chyba ją skrzydziłam. Korzonki drastycznie obcięłam i do tego kiedy je rozdzielałam urwałam pień od drugiego pnia bo były połączone. Czy moj Grubosz ma jakieś szanse na przeżycie?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Obcinanie korzeni to bardzo dobra procedura. Przetrzymaj teraz swoje roślinki w suchym podłożu przez ~2 tygodnie by wszystkie rany się zagoiły a następnie zacznij delikatnie podlewać. Gdy grubosze pociągną wodę będzie to znak, że operacja przesadzenia i rozdziału się udała.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2011, o 15:36
Bardzo dziękuję za radę. Jest tylko mały problem. Zaraz po przesadzeniu podlałam go wodą a suchej ziemi nie mam pod ręką. Jest szansa, że z mokrym podłożem roślinka się zaaklimatyzuje?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Przy mokrym podłożu znacznie rosną szanse na infekcję systemu korzeniowego. Czas pokaże, jak poradzi sobie z tym roślina.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Zwyczajnie wyjmij z mokrego podłoża, połóż lub wstaw do czegokolwiek 'na stojąco' a substrat podsusz.
Uszkodzenia 'pnia' zaschną .
Uszkodzenia 'pnia' zaschną .
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis