W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p
Od: 21 lis 2012, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Bonsai-też słyszałam o takich dziwnych przypadkach u kur,nawet o tym,że takowa zaczyna piać i depać inne kury ;:oj ,a to dobre.Hoduję kurki od 15lat i jeszcze się z takim przypadkiem nie spotkałam,ale być może z braku "mężczyzny"i ...ptactwu odbija :;230 .Zostawiłam kiedyś na zimę parę pięknych gęsi z myślą o tym,że dochowam się sama swoich piskląt,owszem,pisklę było,ale tylko jedno a za to gąsior tak złośliwy,że wylądował w garnku,po prostu podwórkowy terrorysta.A kogutów od tamtej pory też się boję,chyba bardziej niż naszych byków :shock: .Za to gąska z tej pary była niesamowita-chodziła za mną jak pies i dała się głaskać.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, mam pytanie, jak/gdzie kupić zielononóżki?? Koleżanka, ta co odchowała zajączka, ma kurki i chce dokupić kilka zielononóżek, ale te oferowane w naszej okolicy są jakieś "smutne" "senne" i nie odważyła się ich kupić. Może znacie jakiegoś zaufanego hodowcę, może na allegro? Nie chce kupować w ciemno, żeby nie przenieść do domu (kurnika) jakiejś zarazy. Z góry dziękuję za jakieś wskazówki :)
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tam wprawdzie nie dziewczyna... zielononóżki kupiłem na alledrogo od właścicielki fermy z okolic śląska, więcej danych nie pamiętam, ogólnie nigdy więcej zielonek :!: na ozdobę nie potrzebuję, a co do oczekiwanego wyniku, to jajka znoszą, owszem, ale średnio dwa razy mniej, i dwa razy mniejsze od innych niosek a bynajmniej nie żywią się powietrzem :wink: Te mity o jajkach bez cholesterolu u zielonek, itp. też bajka, tak z jedną na pocieszenie oka można mieć, i to tyle.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Ja też nie wierzę w jajka bez cholesterolu,jajko to jajko,jeśli karmisz kury naturalnymi paszami to jajko będzie zdrowe i smaczne.Od kilku lat hoduję kury rasy rosa,ładnie się niosą,zaczynają w wieku 3,5mca,szybko jajeczka robią się duże.Kurki nie dziobią się,są łagodne i nie chorują.Miałam jednego roku kurki rasy cisa i nie polecam,bardzo płochliwe i agresywne,przy wybieraniu jaj z gniazd dziobały jak wściekłe i zadziobywały się na śmierć ;:14 .A na zielononóżki ostatnio taka moda naszła,ale ani one urodziwe,ani wydajne,to po co?
A do moich dwóch krówek przyjeżdża dziś pan doktor,jedna nie ma "ochoty" :;230 ,trzeba jej asecurellę kupić!a druga na urlop nie chcę przejść,pomimo moich starań nie mogę jej zasuszyć,by odpoczęła przed porodem i nową laktacją,taki pracuś :wink: .
Wczoraj w końcu popadało,bo było już bardzo sucho,wszystko co zielone odetchnęło,chwasty niestety też ;:124 .
Pozdrawiam Was cieplutko-Iwona
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10

Post »

Iwonka a pamiętasz może jakie konkretnie Rosy masz? Mam możliwość kupienia Rosy I albo Rosy V.

W ciągu max. miesiąca kurki już powinny być u mnie :heja . Były by szybciej, ale dopiero jutro dojeżdżają "brakujące elementy" do skończenia kurniczka :oops:
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

bonsai to ja liczę ,że u mnie będą kury najdalej w przyszłym tygodniu :D . Dzisiaj MójŚlubny ogrodził siatką wybieg i jeszcze trzeba przynieść ładnych, równych patyków na grzędy i można kupować . U mnie na rynku dominuje Rossa ( ale nie wiedziałam ,że jest I i V :| ) można kupić też Leghorny lub Sussexy.
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Chudziak-przyznam szczerze,że pierwszy raz słyszę,że są rossy1 i rossy 5,podejrzewam,że ta 5 to może jakaś udoskonalona rasa :shock: ,jeśli moich 25kurek znosi dziennie ok20jaj to może te nowe zniosą 25? :wink: ,może warto spróbować.A o leghornach już kiedyś pisałam,to świetne nioski ale bardzo drobniutkie i płochliwe.Zestresowane potrafią znieść o połowę jaj mniej niż zwykle,no i rosołku mniej,gdyby się jakiejś kurce noga podwinęła :;230 .Miałam kiedyś takie kolorowe kurki,ale w ząb zapomniałam jaka to była rasa ;:224 .Rossy są dobre,mało wymagające,nawet zimą się niosły,nie tak jak teraz ale na domowe potrzeby jajeczko było.

-- 21 maja 2013, o 19:52 --

och,i znowu zamiast do bonsai napisałam do chudziaka,taka jestem roztrzepana-przepraszam :oops:
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Cynamon-mieszkam w okolicy Gdańska.U nas ukazuje się taka gazeta Anonse i nie raz widziałam ogłoszenia z zielononóżkami.Mój mężuś ma nową gazetę,jeśli chcesz popatrzę i ewentualnie napiszę ci jakiś kontakt :D
bonsai
100p
100p

Post »

Iwona co najwyżej zmienię sobie nick na "chudziak2" :;230 .

Z rossą to są po prostu różne "szczepy"... Tutaj np. jest jest link do rossy I [z boku, w zakładce jest też opisana bodajże rossa IV]
http://www.wylegarnia-drobiu-bodek.pl/o ... ssa-i.html

Ps. Od razu uprzedzam - w żaden sposób tej konkretnej wylęgarni nie polecam, ani od niej nie odstraszam... Po prostu znalazłam stronkę z dość czytelnym opisem rossy :roll: .
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwono1974 akurat zarówno bonsai jak i ja jesteśmy na podobnym etapie hodowli kur :lol:
Mam jeszcze jedno pytanie - na pewno bonsai też przyda się ta informacja. Zastanawiam się jaką optymalną średnicę powinien mieć "kołek" na grzędę bo przecież całą noc kura na nim siedzi i fajnie by było gdyby było jej wygodnie 8-) . Zamierzamy wyciąć je z leszczyny albo z dębu albo z czegoś innego :roll:
Czy masz iwono1974, jakie własne obserwacje w kwesti kijków na grzędy :lol: ?
bonsai
100p
100p

Post »

Chudziak moje wielce mądre książki powiadają - "Grubość grzędy - 4 do 5 cm, bez ostrych kantów, ale nie za bardzo zaokrąglone" :wit . Potrzebne jest min. 20 cm na 1 kurę :wink: .

Ps. Wiedzę jakąkolwiek to ja teoretycznie mam.... w końcu zootechnik podobno jestem ;:306 .
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bonsai pisze:Chudziak moje wielce mądre książki powiadają - "Grubość grzędy - 4 do 5 cm, bez ostrych kantów, ale nie za bardzo zaokrąglone" . Potrzebne jest min. 20 cm na 1 kurę .
Dzięki to myślę ,że naturalne gałęzie będą OK tylko poszukamy o takiej średnicy 4-5 cm . Kur chcę mieć 10 , nie zdecydowałam co z tym kogutem począć . Grzędy będą 3 o długości ok 2 metrów więc zmieszczą się bez problemu :D
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

U mnie jako grzędy zostały deski szer 8 cm. kury wolały je od grubych gałęzi, prawie leżą na nich, później też dowiedziałem się że z grubych gałęzi kura jak śpi to potrafi spaść i się poturbować lekko :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”