Mój nowy raj........!!! cz2.
- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mój nowy raj........!!! cz2.
Piotrze czyli już masz wszystko ogarnięte przed zimą
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zabezpieczone jeszcze róże na pniu co jest ich 15 i niektóre hortensje, gunera, magnolie, wiec robotę jeszcze będę miał
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Piotrze, a zdradź jak zabezpieczasz pienne na zimę? Mam na tym polu złe doświadczenia. Dwukrotnie próbowałam przezimować, poniosłam klęskę. Obecnie, pomimo wcześniejszych niepowodzeń (uparta jestem okropnie) mam w posiadaniu różę pienną, obiecałam jej, że jak przezimuje to dokupię jej na wiosnę koleżanki. Uwielbiam te róże.
- Piotr=)
Ok
Róże na pniu ZABESPIECZANIE
Ludzie zniechęcają się do tych róż ja mam ich 15 i zawsze ładnie mi zimują i w lecie kwitną ;)
Więc jak je zabezpieczyć na zimę po prostu odpiąć od bambusa i przyginamy roślinę do ziemi (kładziemy) tylko przyginamy z umiarem aby nie przygiąć a za chwile się złamie
kiedy ją przygną to leży ona na ziemi zawsze na nią kładę choinę grubo i na to drewno kominkowe aby obciążyć by roślina nie wstała za chwilę .
Jeśli boimy się to można dodatkowo położyć na to flizelinę. Roślinę na wiosnę po przymrozkach stawiamy i przypinamy do palika i cieszymy się że żyje
Róże na pniu ZABESPIECZANIE
Ludzie zniechęcają się do tych róż ja mam ich 15 i zawsze ładnie mi zimują i w lecie kwitną ;)
Więc jak je zabezpieczyć na zimę po prostu odpiąć od bambusa i przyginamy roślinę do ziemi (kładziemy) tylko przyginamy z umiarem aby nie przygiąć a za chwile się złamie
kiedy ją przygną to leży ona na ziemi zawsze na nią kładę choinę grubo i na to drewno kominkowe aby obciążyć by roślina nie wstała za chwilę .
Jeśli boimy się to można dodatkowo położyć na to flizelinę. Roślinę na wiosnę po przymrozkach stawiamy i przypinamy do palika i cieszymy się że żyje
Spis tematów
-
Jutro spróbuję z nią taką gimnastykę.Dzięki.
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Piotrek jak wiosną przywiążesz je zielone do palików i będziesz się cieszył ze wszystkie żyją to chyba z tuzin takich róż kupię
- Piotr=)
tak podniosę cały krzaczek i przymocuje do palika i będę sie cieszył że przeżyły co roku je kładę i ci roku wszystkie zimują
Spis tematów
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Piotr zawsze podobały mi się róże na pniu szczepione , ale nie miałaby je na zimę jak zabezpieczyć , nie mam wolnego miejsca gdzie mogłabym je przyginać do ziemi , wszędzie pełno roślin nasadzone .
- Piotr=)
Spis tematów
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
W sumie to nic , moje podobnie mają na liściach , zmiana temperatury itp . Zdrowo wygląda : )
Maniak roślin egzotycznych
- Piotr=)
Ok to mnie uspokoiłeś
Spis tematów
- Piotr=)
PRZYGINANIE RÓŻ
Na razie moje nie przygięte róże, niektórzy się pytają jak to sie robi to tak.
Roślina ma tz. Czop na dole i musimy popatrzeć przy takim przygięciu jak on jest, nie możemy odgiąć w drugą stronę bo możemy rozerwać miejsce to wiec zrobiłem rysunek jak przeginać.
Najlepiej taką przygiętą róże przykryć choiną grubo i na to dać drewno kominkowe aby obciążyć roślinę aby nie wstała
W razie pytań piszcie do mnie PW lub tu
Lecz nie okryjmy ich za wcześnie bo to źle na nich wpłynie ja okrywam po pierwszych większych przymrozkach kiedy zgubią wszystkie liście
Wiec dodaje rysunek nie za ładny bo ręcznie zrobiony ale mam nadzieję że Was oświeciłem
Na razie moje nie przygięte róże, niektórzy się pytają jak to sie robi to tak.
Roślina ma tz. Czop na dole i musimy popatrzeć przy takim przygięciu jak on jest, nie możemy odgiąć w drugą stronę bo możemy rozerwać miejsce to wiec zrobiłem rysunek jak przeginać.
Najlepiej taką przygiętą róże przykryć choiną grubo i na to dać drewno kominkowe aby obciążyć roślinę aby nie wstała
W razie pytań piszcie do mnie PW lub tu
Lecz nie okryjmy ich za wcześnie bo to źle na nich wpłynie ja okrywam po pierwszych większych przymrozkach kiedy zgubią wszystkie liście
Wiec dodaje rysunek nie za ładny bo ręcznie zrobiony ale mam nadzieję że Was oświeciłem
Spis tematów
-
Próbowałam ją nagiąć (jest nieugięta ); poszperałam w sieci i znalazłam inny pomysł. Pień drzewka różanego okryć taką rurką piankową ( kupiłam dziś a markecie budowlanym i zapłaciła grosze); a czuprynkę solidnie ochronić słomą, włokniną i gałęziami świerkowymi. Moje poprzednie pienne zmarzły tak sobie myślę, bo nie zabezpieczałam pni, a czuprynki za słabo.