W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Post »

Szkoda, że w pobliżu nas nie ma takiego fajnego parku dla dzieci.
Dzisiaj odwiedzam Cię troszkę interesownie. Jeśli znajdziesz chwilkę, to czy mogłabyś opisać uprawę swoich cyklamenów ;:180 ? Mam dwa tegoroczne, ale podpisane były jako: "cyklamen ogrodowy", więc posadziłam w ogrodzie, w próchnicy po pniaku drzewa. Teraz nie wiem, co zrobić z nimi na zimę. Daszek, jak dla delospermy, czy kołderka z gałązek, czy... no właśnie co :?:
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dobrze, że przybliżyłaś trochę swoje miasto, które do tej pory było dla mnie tylko kropką na mapie.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tajeczko widocznie teraz projektanci mają jeden styl i bardzo podobnie urządzają takie parki i place zabaw.
Krokusiki jesienne u mnie też słabo rosną i aż się dziwię że jeszcze nie zginęły, a ja w tym roku o mało nie przegapiłam ich kwitnienia.
Aniu ja o swoje cyklameny za bardzo nie dbam, przykrywam je delikatnie gałązkami świerkowymi (mogą też być liście bo tak widziałam rosnące w naturze pod dużą ilością liści). U mnie rosną one w mojej gliniastej ziemi i nawet sadząc je nie myślałam o tym jakiej gleby potrzebują, do tego zima przez dłuższy czas mają dość sporą kołderkę ze śniegu ( no chyba że będzie bezśnieżna zima...) a że rosną przy samym płocie to śnieg utrzymuje się tam baaardzo długo.
Jacku jak do tej pory to nie bardzo było co pokazywać z mojej miejscowości, bo i owszem gmina jest dość duża i w całej gminie jakieś atrakcje można znaleźć ale same Niemce to nic nadzwyczajnego, ot duża wieś z paroma sklepami, urzędem gminy, szkołami, przedszkolem- to mamy piękne nowe i najbardziej nowoczesna w województwie podobno, i kościołem - ten też jest piękny może kiedyś Wam pokażę.

Dawno już nic tu nie pisałam choć na forum zaglądam praktycznie codziennie, ale na pisanie jakoś weny brak, a i fotografować też nie bardzo co jest, a po ostatnich przymrozkach to już niewiele w ogródku zostało. Dzisiaj więc wzięłam powycinałam wszystko co już straszyło, pozbierałam lampki i inne ozdoby ogrodowe, zabrałam doniczkowce. Zostało mi więc już niewiele pracy w ogródku, delikatne sprzątanie i powiązanie juk, a przy minusowych temperaturach okrycie włókniną niektórych roślin.

Zostawiam Wam kilka jesiennych słonecznych zdjęć robionych jeszcze przed przymrozkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzyżownica całe lato rosła i dopiero teraz jak trzeba było zabierać ją do domu zdecydowała się zakwitnąć
Obrazek

Obrazek
a także Miskant Morning Lights ma dwa kłoski
Obrazek
na koniec jeszcze nowy kawałek rabaty, która mam nadzieję że co roku będzie się wydłużała
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Dziękuję za odpowiedź - jestem spokojniejsza o moje cyklameny :D .
Iwonko, bardzo podoba mi się pomysł na "rosnącą" rabatę ;:63 . Żwirowisko z jukkami ;:167 . Czasami żałuję, że jestem ogrodowym zbieraczem :oops: . Chyba muszę się nacieszyć przestrzenią, zanim przyjdzie czas na elegancję.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz spore pole do popisu, tworząc nową rabatę i z sensem rozkładasz sobie pracę na lata ale z konkretnym zarysem i wizją całości ;:333
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Iwonko :wit co posadziłaś na nowej rabacie :?: hortensje to wiadomo widać z daleka ;:333
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko cudna rabata powstaje, a w perspektywie jeszcze kilka metrów wolnego trawnika masz dla niej. ;:138
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Iwonko teraz to tylko pozazdrościć miejsca do nasadzeń bo u mnie krucho już.
Postanowiłam więcej już nic nie przesadzać.
Masz piękne trawy a u mnie ich brakuje.
Czy wszystkie te skalniaczkowe miniaturki dobrze rosną?Pamiętam,że miałaś piękne okazy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu mam nadzieję że Twoje cyklameny przetrwają i będą Cię cieszyły kwiatuszkami w przyszłym roku. Ta rabata z jukami to jedyna rabata która mi się podoba i praktycznie nic bym już na niej nie zmieniała. Ja też jestem ogrodowym zbieraczem i wiele roślin mi się podoba, ciągle coś przynosiłam, kupowałam i nie wiedziałam gdzie to posadzić i w efekcie mam jeden wielki bałagan na rabatach, dopiero od niedawna zaczęłam troszkę to porządkować.
Jacku miejsca to ja mam faktycznie dużo ale jakoś weny i pomysłów nie za wiele, ale mam całą zimę na przemyślenia i mam nadzieję że rabata w przyszłym roku się wydłuży.
Aniu na nowej rabacie w samym rogu posadziłam powojnik który rósł na rabatce z żurawkami, i wokół niego tawułki a dalej hortensje i różne trawki i odrobinę cebulowych.
Tajeczko miejsca na nową rabatę to jest sporo, jeszcze chciałabym z drugiej strony tak aby przez środek była tylko ścieżka, ale zupełnie nie wiem co na niej posadzić.
Kasiu ale Ty masz już pięknie urządzony ogród a ja nadal nie mam pomysłu na swój, ale mam nadzieję że z czasem uda mi się powiększyć tą rabatę. Trawy bardzo mnie zauroczyły i w przyszłym roku zamierzam posadzić ich jeszcze więcej. Na skalniaku troszkę się zmieniło, zimą wypadły mi wszystkie delospermy więc teraz są na nim głównie rojniki i maleńkie dzwonki.
dzisiejsze jesienne fotki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie prezentują się teraz trawy i juki!
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwona :)

Zgodnie z ustaleniami niosę "Białe" do Twojego wątku. W końcu to Twoje rośliny, a ja nie mogłam się im oprzeć i nie uwiecznić tego.
Fotki telefoniczne, wiec niedoskonałe, ale obiekt fotografowania BOSKI :))

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję za wszystko i mam nadzieję, że do zobaczenia za dwa tygodnie!!!!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Widać że Iwonka zapracowana bo nawet zdjęcia trzeba jej w ogrodzie robić :)
U nas wczoraj też było tak pięknie, wszystko spowite w szadź.
Iwonko ja też mam nadzieję na spotkanie za dwa tygodnie, napisz bliżej spotkania czy będziesz to wezmę roślinki.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cyklameny to taki fiołki w ogrodzie??? Fajne! U ciebie zawsze można coś nowego zobaczyć!
Obrazek przepiękne zestawienie!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”