Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
m_blochu12 cytat z ulotki miedzianu:
"Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego
zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości, 2-3 razy w sezonie, co
7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych"
Dlaczego dostawały co tydzień?
forumowicz Te niebieskie to nie były tipsy swoją drogą piękny kolor.
Moje pomidory mają żółknące brzegi, które potem zasychają i od dwóch dni szukam i szukam na własną rękę, bo na pewno już o tym było i boję się dubla Za to już wiem co z opryskiem przed deszczem. Dzięki monika.
"Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego
zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości, 2-3 razy w sezonie, co
7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych"
Dlaczego dostawały co tydzień?
forumowicz Te niebieskie to nie były tipsy swoją drogą piękny kolor.
Moje pomidory mają żółknące brzegi, które potem zasychają i od dwóch dni szukam i szukam na własną rękę, bo na pewno już o tym było i boję się dubla Za to już wiem co z opryskiem przed deszczem. Dzięki monika.
Słomiany zapał to nie wada
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Punkt 2 - UWAGI - ulotki informacyjnej preparatu Bravo brzmi tak :
2. Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
cała ulotka http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl ... -25ML/1130
ale na pewno nie na przemian z miedzianem, który nie zwalcza ani szarej pleśni, ani zarazy z.
2. Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
cała ulotka http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl ... -25ML/1130
ale na pewno nie na przemian z miedzianem, który nie zwalcza ani szarej pleśni, ani zarazy z.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz widzę ,że jesteś znawcą nie tylko pomidorów , jeśli chodzi o pomidorki to nawoziłam około 2 tygodnie temu florovitem a wczoraj gnojówką z pokrzyw . Niemniej jednak wczoraj zrobiłam również oprysk magnezem i pokazują się nieliczne drobne zółte plamki świadczące o brakach magnezu , nie wiem tylko jak szybko rozwija się alternarioza pomidora.forumowicz pisze:Ja tylko dla spokoju duszy zapytam naszą właścicielkę pięknych niebieskich tipsów czym i kiedy ostatnio te pomidorki były nawożone i czym były pryskane..
Pozdrawiam ,Beata
Oba opryski psu na budę. Żaden z tych preparatów nie jest przewidziany na brunatną plamistość liści. Dlaczego nie zapytałaś przed opryskiem ?
http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... &keywords=
http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... &keywords=
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz czekam na twoją opinię czy mam użyć ŚOR czy na razie mogę niczym nie pryskać.
Pozdrawiam ,Beata
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie, to brunatna plamistośćmirka2 pisze:Czy dobrze sądzę, że to poczatek zarazy? Oprysk Acrobatem 23 czerwca i Ridomilem20 lipca. Wiem, że Ridomil nie powinien być stosowany pod folię.
betty 68
Usuń wszystkie fragmenty liści z plamami i obserwuj pomidory. Przypominam o wietrzeniu. Żadnych nawozów ani dolistnie ani doglebowo ponieważ najprawdopodobniej jest to skutek przesuszenia nadmiernego podłoża. Oba typy pomidorów są generatywne i źle reagują na zbytnie stężenie nawozów w podłożu.
Usuń wszystkie fragmenty liści z plamami i obserwuj pomidory. Przypominam o wietrzeniu. Żadnych nawozów ani dolistnie ani doglebowo ponieważ najprawdopodobniej jest to skutek przesuszenia nadmiernego podłoża. Oba typy pomidorów są generatywne i źle reagują na zbytnie stężenie nawozów w podłożu.
Witam wszystkich po ciągłym czytaniu to ja w końcu nie wiem czym pryskać na ZZ bo mi się w ciągu 5 dni tak rozprzestrzeniła że nie wierzyłam że tak szybko myślałam że to niedobór magnezu. Mam pod ręką tylko topsin ale wiem że jest na szarą pleśń ale czy coś by zadziałał i to jest moje pytanie. Proszę o odpowiedź i nie odsyłajcie mnie do wcześniejszych postów bo już od czytania to w końcu nie wiem czy curzate czy acrobatem czy lnfinito ale bym chciała dziś popryskać ale nie mam nic oprócz topsinu
No to nie popryskasz sobie dziś, chyba, że tak dla hecy. Topsin absolutnie nie działa na ZZ.
A propos. Czy dawałaś tu fotki tych pomidorów z ZZ czy też ja przeoczyłem ?
A propos. Czy dawałaś tu fotki tych pomidorów z ZZ czy też ja przeoczyłem ?
dzięki forumowicz za wiadomość to jednak nie poryskam
Chwilę, chwilę. Rad bym widzieć tą zarazę. A może to jednak szara pleśń i prysnąć Topsinem trzeba.