Dalie wymagania,problemy - cz.3
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3
Karpom dalii w ziemi nie zaszkodzi -5 .
Nigdy nie wykopuje zaraz po pierwszych przymrozkach ,zwykle potem jest ładna pogoda i według mnie i moich obserwacji im karpa w ziemi dłużej przebywa tym dla niej lepiej . Na szczęście u mnie nie było przymrozków i dobrze .
Mam nadzieję ,że październik będzie jaszcze bez mrozów i uda mi się jeszcze dalie utrzymać w ziemi jak najdłużej .
Nigdy nie wykopuje zaraz po pierwszych przymrozkach ,zwykle potem jest ładna pogoda i według mnie i moich obserwacji im karpa w ziemi dłużej przebywa tym dla niej lepiej . Na szczęście u mnie nie było przymrozków i dobrze .
Mam nadzieję ,że październik będzie jaszcze bez mrozów i uda mi się jeszcze dalie utrzymać w ziemi jak najdłużej .
Pozdrawiam Alicja
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Tak moje tez jeszcze w ziemi i nawet jeszcze mają paki kwiatowe, wiec jak pogoda pozwoli to mam nadzieję jeszcze kwiaty zobaczyć
Alicja czy dobrze zrozumiałam że nie spieszysz się z wykopywaniem karp nawet jak część zielona zostanie zważona przez przymrozek???? bo w zasadzie im później je wsadze do piwnicy tym mniejsza szansa że wyschną bo piwnica blokowa więc ogólnie dość ciepła
Alicja czy dobrze zrozumiałam że nie spieszysz się z wykopywaniem karp nawet jak część zielona zostanie zważona przez przymrozek???? bo w zasadzie im później je wsadze do piwnicy tym mniejsza szansa że wyschną bo piwnica blokowa więc ogólnie dość ciepła
- alicjad31
Tak , dobrze zrozumiałaś nie spieszę sie z wykopywaniem .Też mam ciepłe miejsce do przechowywania i muszę przyznać ,że przechowują się bardzo dobrze .kładę je jedna na drugą bez specjalnego otrząsania z nich ziemi .Wiosną praktycznie nie mam strat .
A kiedyś nosiłam do piwnicy sąsiada ,straty były duże .
Oczywiście trzeba obserwować pogodę ,żeby nie przegiąć .
Jednego roku zdarzyło mi sie trzymać dalie w ziemi gdzieś do połowy listopada .
A kiedyś nosiłam do piwnicy sąsiada ,straty były duże .
Oczywiście trzeba obserwować pogodę ,żeby nie przegiąć .
Jednego roku zdarzyło mi sie trzymać dalie w ziemi gdzieś do połowy listopada .
Pozdrawiam Alicja
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
To super wiadomości że tak można i dalie dadzą radę czy kanny tez tak traktujesz???
- alicjad31
Canny zawsze wykopuje razem z daliami ,a ,żeby dobrze się przechowały to można je włożyć do torby foliowej w tedy tak nie wysychają ,oczywiście trzeba od czasu do czasu do nich zaglądać . Ale w tym roku chyba zrobię inaczej mam zamiar wsadzić je do donic w miarę delikatnie i trzymać w domu w widnym miejscu ile sie da .Taką metodę widziałam w wątku z cannami Szkoda by mi było ,żeby wyschły, trochę za nich zapłaciłam no i są piękne
Pozdrawiam Alicja
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lodziu jak Twoja Binky rośnie w tym roku, pochwal się.
Muszę Ci się przyznać, że serca sąsiadów u mnie podbiła ta malutka czerwona. Dzięki.
Binky
Muszę Ci się przyznać, że serca sąsiadów u mnie podbiła ta malutka czerwona. Dzięki.
Binky
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Proszę o wyjaśnienie początkującej ogrodniczce po czym odróżnić dalię odmianową od nieodmianowej?
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Olu! Witamy w wątku! Jak wcześniej wspomniałam, polecam lekturę wątków na Forum oraz artykułów w internecie! Krótko jak można je rozróżnić: odmianowe powstały w wyniku selekcji przez twórców, mają swoje nazwy, niektóre są rejestrowane w towarzystwach lub krajowych rejestrach. Rozprowadzane są przez karpy albo sadzonki zielne.
Nieodmianowe np tzw mignon są z siewu, mogą nie powtórzyć cech rośliny matecznej i zazwyczaj nie powtarzają, jedynie ją przypominają. Tyle!
Nieodmianowe np tzw mignon są z siewu, mogą nie powtórzyć cech rośliny matecznej i zazwyczaj nie powtarzają, jedynie ją przypominają. Tyle!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Dziękuję za wyjaśnienie.
Skuszę się na dalie od p. Stanisława. Przeglądam właśnie odmiany
Skuszę się na dalie od p. Stanisława. Przeglądam właśnie odmiany
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
No i stało się... przymrozek i szron i nie zdążyłam ściąć do wazonu... po prostu nie wierzę... 1 października koniec sezonu... smutek..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
U mnie też przymrozek, ale na szczęście dalie rosną pod ścianą domu i wygląda na to że nic im się nie stało.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
U mnie też pąki przyciemnione a liście jak sałata sprzed tygodnia. Szkoda.
Pozdrawiam Jola