Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

jang pisze: (...)
Jan!!! Jesteś ;:oj Strasznie Cie długo nie było ;:173
Co u Twoich adenium w międzyczasie? :wink:

Przypominam delikatnie, że to wątek tylko o Adenium, ostatnie zdanie zmienione/norbert76.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę że pojawia się dużo problemów z zimowaniem więc dodam też coś od siebie. Od paru tygodni obserwuje 2 swoje adenium ponieważ ich kadeksy zaczynają bardzo marnieć, zrobiły się miękkie, i wyglądem przyominają jak "wessane do środka". Pierwsza moja myśl to że są przelane, ale nie ponieważ ziemia była sucha a korzenie w idealnym stanie nawet widać było pojawiające się młode korzonki, więc stwierdziłem że może za sucho mają więc podlałem tylko te 2, większą ilością wody niż zwykle i po tygodniu nie zauważyłem ani poprawy ani pogorszenia, w ostatni wekend byłem w krk a gdy wróciłem zauważyłem że bardzo dużo liści zaczyna żółknąć . Więc albo to z powodu przejścia w stan spoczynku albo dopadła je jakaś choroba . Załączam zdjęcie podczas sprawdzania korzeni jednego z nich. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo proszę pisać.

Obrazek
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam podobnie z dwoma egzemplarzami. Żyją, trzymają się, czekam.
Poza tym kaudeks jednego z obesum jest w zasadzie jędrny, ale za to zrobił się spłaszczony, a był okrąglutki, nie wiem, czy to dobrze czy źle, też czekam.
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Witam!!
Zobaczcie w grafice adenium bardzo ciekawe szczepienie. Jest zdjęcie adenium w siódmym rzędzie jaśniutko różowe w ciemne prążki na środku płatka.2 kwiatki i 2 pąkówki. Kliknijcie na nie.
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / Więc albo to z powodu przejścia w stan spoczynku albo dopadła je jakaś choroba . / ... /
- bardzo podobnie zachowywało się jedno z moich Adenium, tz. przestało pobierać wodę i składniki pokarmowe z podłoża, straciło wszystkie liście, kaudex "wysychał", zrobił się płaski, cienki. Pozostałe rośliny z tego samego wysiewu będące pod identyczną opieką rosły normalnie, wytwarzały nowe młode listki, krzewiły się. Roślinę uznałem za straconą, wyjąłem z podłoża i "zapomniałem" o niej, a miałem ja wyrzucić. Po jakimś czasie m/w po 3 - 4 miesiącach, a może i więcej przy poszukiwaniu doniczki, natrafiłem na tą zapomnianą roślinę, która tak wyglądała:

Obrazek

Obrazek

- kaudex rośliny był płaski, cienki, wysuszony, korzenie takie jak na fotce, całkowity brak liści, uśpione pąki podeschnięte, ja oceniałem je na martwe. Miałem już wyrzucić roślinę, ale na próbę posadziłem w podłoże. Na dzień dzisiejszy roślina w niczym nie przypomina pokazanej na fotkach wyżej rośliny, chociaż dość długo dochodziła do obecnego stanu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- do dzisiaj nie wiem co było przyczyną takiego nietypowego zachowania rośliny. Za m/w miesiąc, roślinie przytnę gałązki - już raz miała przycięte, ale zapewne była jeszcze byt osłabiona wyschniętym kaudexem lub uśpione pąki zbyt były wysuszone i wytworzyła tylko gałązki z najwyższych uśpionych pąków.
- Wracając do wyglądu Twojej - "xxxkrystian" rośliny wydaje mi się, że roślina ze wzgląd na pogodę taką jaką mamy, a szczególnie notoryczny brak naturalnego światła słonecznego, postanowiła uciąć sobie "drzemkę". Po korzeniach widać, że są zdrowe - białe, chociaż trochę zastanawia mnie w jakim podłożu miałeś posadzoną roślinę - co to są te brązowe "bryłki", które przywarły lub zostały przerośnięte przez korzenie rośliny, czy to jest torf ? Moja roślina, którą pokazałem wyżej, równolegle z "wysychaniem" kaudexu traciła liście. Ponieważ na wygląd mojej rośliny mogły mieć wpływ inne przyczyny, niż w przypadku Twojej, trudno mi konkretnie podpowiedzieć, co jest przyczyną takiego wyglądu Twojej i jak z nią teraz postępować, po prostu mam jeszcze zbyt krótkie doświadczenie w opiece nad tymi roślinami i opiekuję się zbyt małą ich ilością.
tesk 12 pisze: / ... / Zobaczcie w grafice adenium bardzo ciekawe szczepienie. / ... /
- gdzie jest ta grafika ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
magsonia
50p
50p
Od: 17 sty 2015, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Dziś zastosowałam się do zaleceń korzonki zamoczyłam w ukorzeniaczu. Przygotowałam nową mieszankę podłoża: 4 części ziemi do kaktusów, 2 części perlitu, 1 część włókna kokosowego, 1 część pokruszonego keramzytu. Całość wyglądała tak: Obrazek
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Moje adenium mają mieszankę ziemi do kaktusów, keramzytu i perlitu a niektóre zamiast ziemi do kaktusów mają akadame. W takim razie poczekam na wiosnę może odżyją.
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... /Całość wyglądała tak:/ ... /
- wygląda bardzo obiecująco, przewiewne i luźne.
Na fotkach, które przedstawiam niżej, możesz zobaczyć w jakim podłożu rosną moje rośliny - w bardzo podobnym rosły, gdy były małymi sadzonkami - podłoża różnią się tylko granulacją poszczególnych składników.
Jedno z dwóch przycinanych w tym samym czasie Adenium, po dość długim "zastanawianiu", nareszcie ku mojemu zadowoleniu "ruszyło":

- przed przycięciem:

Obrazek

- po przycięciu:

Obrazek

- i obecnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- widok z "góry":

Obrazek

Roślina bardzo długo "ucinała sobie drzemkę", wykorzystując moje bardzo oszczędne i rzadkie podlewanie. Kaudex nie jest jeszcze w pełni wypełniony, chociaż już dość twardy. Potrzebne jest kilka dni z bezpośrednimi promieniami słonecznymi, reakcja roślin byłaby natychmiastowa. Dzisiaj wszystkie moje Adenium, były podlane. Rośliny rosnące w takich doniczkach podlałem około 80 ml wody. Podłoże namaczałem - podlewałem w pewnej odległości od podstawy rośliny, bliżej brzegów doniczki.
Mieczysław
magsonia
50p
50p
Od: 17 sty 2015, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla moich roślinek celowo trochę rozdrobniłam składniki. Cieszę się, że udało mi się zrobić "w miarę" dobrą mieszankę. Twoje adenia są piękne. Ciekawe czy moje kiedykolwiek takie będą :(
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będą ;:173
Potrzeba tylko trochę cierpliwości i wytrwałości, a czasem siły i determinacji, żeby zaczać od nowa :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:215 Bardzo trafnie powiedziane ;:138 , cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość = sukces w opiece nie tylko nad Adenium.
Mieczysław
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

onectica pisze:Poza tym kaudeks jednego z obesum jest w zasadzie jędrny, ale za to zrobił się spłaszczony, a był okrąglutki, nie wiem, czy to dobrze czy źle, też czekam.
Ja mam podobnie z moim jednym Adenium, wcale się nie zmarszczył tylko zrobił się płaski.
Podlałem trochę i będę obserwował... oby nie padło mi tuż przed wiosną.

Pozdrawiam, Artur!
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Mieczysławie !
W wyszukiwarce wbij adenium. Jest w górnej części internet grafika itd. Ponad 200 zdjęć adenium. W grafice w 6 lub 7 rzędzie jest szczepione b. jasno różowe adenium z ciemno różowym paskiem. [2 kwiatki i 2 pąki]. Kliknij na to zdjęcie i potem wyświetl więcej.
Mariola
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”