Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Witaj. Tojady tworzą piękne kępki ;:138 . Trawnik masz bardzo ładny i gęsty ,brawo ;:333 . Miodunka faktycznie wygląda cudnie i jeszcze w dodatku pożyteczna dla pszczółek. Nic tylko sadzić ;:108 . Wiosna i Ciebie coraz bardziej kolorowa i piękna . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marpa pisze:Piękne tojady i nie tylko ... masz Krysiu! ;:63 Ja kilkakrotnie sadziłam je u siebie i nadal nie mam...Nie wiem jak przyczyna bo sąsiadka tuż obok ma więc to nie wina gleby...Przepadają bez wieści..ale nic to tyle innych roślin mam ;:oj ...Ale u innych zawsze zwracają moją uwagę... :)
Miłego świętowania! :wit
Maryniu tojady rosły w babci ogródku, w mamusi pięknym i dużym ogrodzie , który był jej wizytówką więc muszą być i u mnie...
Pewnie w genach przekazały mi te kochane kobietki i dziękuję im za to.
Z racji sentymentu rodzinnego rośnie u mnie wiele bylin z dzieciństwa i jestem z tego dumna.
Dziwne,że tojady nie chca u Ciebie rosnąć , owszem jak każde potrzebują niewielkich zmian w miejscu sadzenia a potem juz tylko patrzeć i cieszyć oczy bo ich liście juz teraz są piękna ozdobą.
Może gdyby kłącza ode mnie były z instrukcją i pozytywna energią ten pech przestał by Cie prześladować ? Są inne rośliny ... to prawda ale jest tez żelazna klasyka i one do nich należą .

maniusika pisze:Piękne kępy tojadów , moje mniejsze a pantofelki Matki Boskiej mi znikły . Bardzo żałuję bo to były jeszcze kwiaty mamy od zawsze w naszym ogródku.. Teraz dosadziłam jeszcze dwa od ciebie i będzie już ładny rządek ..
Janko Serduszki są śliczne i te ich koperkowe liście tak zwiewne że az nierealne ...
Mnie nie kochają ale ja mam za ciężką ziemię i mimo opieki po kilku latach zawsze giną. Mimo to czasami sadzę nowe bo kilka lat to już coś. Mnie tojady bardzo sie rozrastają i stąd nadwyżki tej wiosny wyjątkowo duże . mam sporo odmian wiec chcę zmieścić je wszystkie i juz podzieliłam na 2 rabaty bo byłby ścisk.

iwona0042 pisze:Wiesz Krysiu patrząc na Twoje rośliny tak sobie myślę, no bardzo dziwna ta wiosna, niektóre rośliny u Ciebie dużo większe od moich, a u Ciebie chłodniej jest chyba, ale i tak się cieszę, że na reszcie coś się ruszyło w tej przyrodzie, miłego świętowania :wit
Iwonko przyroda i jej tajemnice sa nie do zgłębienia więc tylko obserwacje i wyciąganie wniosków pozostało ... Mnie też czasami dziwi wielkie zróżnicowanie.
Moje ostróżki maja ponad 50 cm a inne jakieś ospałe i w stosunku do poprzednich lat daleko w tyle. Dziękuję ;:196

Kasiula17 pisze:Ja nie mam tych robali, przynajmniej nie widzę. ;:222
Cudne tojady, masz śliczne kępki u mnie też są a biały najbardziej rozkrzewiony
Piękny trawnik i duży ;:306
Kasiu tylko pozazdrościć bo nadmiar turkuci to nic dobrego .
Tojady biało kwitnące mam 3 w tym jeden wciąż do zidentyfikowania ;:131
Oznaczenia w szkółkach pożal sie Boże ... podobnie jak z rozchodnikami...

ewelkacha88 pisze:Witaj. Tojady tworzą piękne kępki ;:138 .
Trawnik masz bardzo ładny i gęsty ,brawo ;:333 .
Miodunka faktycznie wygląda cudnie i jeszcze w dodatku pożyteczna dla pszczółek.
Nic tylko sadzić;:108 . Wiosna i Ciebie coraz bardziej kolorowa i piękna .
Pozdrawiam :wit .
Ewelinko trawnik to praca mojego męża i faktycznie dba o niego . Wiosną kupiliśmy 2-funkcyjne urządzenie do wertykulacji i aeracji ale nie udało się go wypróbować z przyczyn pogodowych. Chciałam mu pomóc tym sprzętem ale ... jesienią nadrobi .

Dziękuje i zapraszam na kolejne spacery do nowej części, która już czeka na miłych gości
Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII aktualny
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tak jak napisałaś ? turkuć wygląda tak dziwnie, że aż nierealnie... Kosmicznie niemalże. I może dlatego tak mi się podoba...

Co do tężca ? szczepiłem się w 2012. roku, więc się nie boję... Zresztą szczepienie przeciw tężcowi zaleca czysta logika ogrodnika ? komu nie zdarzyło się podczas prac ogrodowych skaleczyć uwalanej ziemią kończyny?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Skąd Ty te turkucie masz? Występują powszechnie w Twojej okolicy? Może dudki należy zaprosić? :wink: Szkoda, że na działkach jest taki ruch, na pewno by chętnie zakotwiczyły! Ja ostatnio widziałam turkucie u rodziców w ogrodzie z 30 lat temu!
Tojady masz rasowe! Mojego znalazłam! :tan Mam nadzieję, że zakwitnie ładnie latem, bo w zeszłym roku przez suszę "zamknął się w sobie" ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jureczku i Miłko odpowiem Wam w nowej części wątku

czyli >>> Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII aktualny