Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Post »

luk78 pisze:Wyglada jakby miał za mokro
Jeśli to prawda, że na podlanie 20 sadzonek kolega bologno zużywa 1 l wody to znaczy, że na jedną sadzonkę przypada 50 ml wody. Sądząc po wielkosci doniczek to stanowczo za mało. Ja dziś, na podlanie 45 pikowanych siewek pomidora zużyłem 2 l wody ale paleta ma doniczki stożkowe o pojemności 100 ml.

Żółknące dolne liście wskazywałyby, że pomidor nie pobiera z podłoża azotu. Nie podoba mi się też łodyga u tego pomidora. Wygląda jak gdyby pomidor był trzymany w niskiej temperaturze.
bologno pisze:Osobiście podlewam raz na 5-7 dni
Raz na tydzień 50 ml wody na tak dużą doniczkę to stanowczo za mało. A Ty jeszcze chcesz przesuszać te sadzonki ? :shock:
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz moje doniczki mają objętość 400ml. Czyli należy podlewać 1litr/6 sadzonek?

Utrzymywać ciągle wilgotne podłoże czy dopuszczać do lekkiego przesuszenia?

Temperatura w dzień w granicach 20-21,5 stopni, w nocy około 18-19,5.

Tak się jeszcze zastanawiam bo ostatnio kilka dni temu wieczorem brat bez mojej wiedzy wyszedł na balkon i pozostawił otwarte drzwi przez około 15 minut przez co zimne powietrze (wtedy były może 2 stopnie na plusie) wiało wprost na sadzonki a one jeszcze nie są zahartowane. Może doznały jakiegoś szoku :?:
Pozdrawiam Janek
luk78
50p
50p
Od: 11 mar 2010, o 19:50

Post »

Jak pomidor ma sucho to się podlewa.
I nie przyszło by mi do głowy żeby odmierzać na ml ilość wody ;)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jeśli masz 200, 500 lub 1000 sadzonek na multiplatach obok siebie to musisz odmierzać, bo inaczej jedne szybciej przeschną niż inne i jak odnajdziesz te przeschnięte w tym gąszczu?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

luk78

Czytaj proszę ze zrozumieniem. Nikt tu nie podlewa kroplomierzem. Ja wyliczyłem na podstawie informacji kolegi bologno średnią ilość wody na doniczkę.

bologno

To o czym piszesz / otwarty balkon/ wystarczy by załatwić rozsadę pomidorów. Wystarczy tylko zaobserwować w przyszłości jak zmienia się wygląd łodygi pomidora po hartowaniu, by poznać kiedy pomidor poddany był niskiej temperaturze. Wszędzie wyczytasz w publikacjach na temat uprawy, że minimum termiczne dla pomidora wynosi 12 * a temperatury poniżej 8 * mogą już trwale uszkodzić rośliny.

Wiele osób zgłasza problemy z rozsadą i w większości są to przelania i niedobór światła. Odnoszę jednak wrażenie, że tych zgłaszanych kłopotów jest zdecydowanie mniej niż np 3 lata temu, czy 2 lata temu. Większość ludzi przychodzi tu na forum i w ciągu 2-3 lat opanowuje uprawę rozsad.
luk78
50p
50p
Od: 11 mar 2010, o 19:50

Post »

Whitedame
O produkcji masowej nie mam bladego pojęcia. Ale jakbym miał 1000 sadzonek na multipaletach to bym i tak ich menzurką nie podlewał ... raczej ;)

Ps
O menzurce nie było do ciebie forumowicz
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz podlewać nawet łyżką wazową bylebyś każdej roślinie dostarczył odpowiednią ilość wody. Ja mam "tylko" 300 sadzonek i wiem ile szkody robi beztroskie lanie wodą jak popadnie.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli raz, w momencie pikowania, rozsada jest solidnie podlana a potem tylko podlewanie jest uzupełniane po zauważeniu przesychania powierzchni, to nie ma szans, by na dnie doniczki roślina miała sucho, albo topiła się w wodzie. Oczywiście pod warunkiem, że doniczki mają w dnie otwór na odprowadzenie nadmiaru wody.
Woda podlega grawitacji jak wszystko na ziemi. Rośliny korzystają w zasadzie z wody grawitacyjnej. Woda kapilarna, w zależności od podłoża może być związana pod tak wysokim ciśnieniem, że podłoże będzie sprawiać wrażenie wilgotnego a mimo to rośliny mogą cierpieć na suszę.

Whitedame

Doniczka powinna być proporcjonalna do wielkości rośliny. Jeśli nie jest, pogłębiają się problemy z podlewaniem zwłaszcza przy braku wprawy.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ja podlewam "na łyżki stołowe". Odmierzam mniej więcej równe porcyjki (3 łyżki) każdemu pomidorkowi (no chyba, że widzę, że któryś jest większym pijakiem :wink:) , a do tego łyżką łatwo dotrzeć między łodygami do poszczególnych kubeczków nie polewając przy tym liści.
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Wychodzi więc na to że powiew zimnego powietrza w nagrzanym pokoju mógł uszkodzić niektóre sadzonki. Pomóc w żaden sposób chyba im już nie można? Należy tylko czekać i obserwować co się będzie działo ;:202

Rok temu podejmowałem identyczne kroki przy uprawie rozsady i miałem piękne sadzonki. Tym bardziej wskazuje to na te otwarte drwi balkonowe jako przyczyna ;:145
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja do podlewania używam pojemnika z umocowaną w korku słomką do zimnych napojów, pojemnik trzylitrowy z rączką, łatwiej jest dotrzeć do każdej sadzonki, będzie też prościej przy fertygowaniu rozsady :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Dzisiaj sprawdziłem moje pomidorki i pomimo skąpego podlewania o dziwo mają dość mokro ca całej głębokości. Dzisiaj podlałem na próbę to przy odrobinie wody po chwili już wszystko przedostało się na spód skrzynki. Doniczki oczywiście posiadają sporo dziurek do drenażu jednak zastanawiam się czy nie zaszkodziła folia, która podłożyłem pod doniczki w skrzynce, żeby nie przemakało podczas podlewania :?:

Dzisiaj rano profilaktycznie ułożyłem między folią a doniczkami warstwę z gazet i muszę przyznać drenaż jest lepszy bo gazeta chłonie nadmiar a we folii wszystko zalegało.
Pozdrawiam Janek
grdzioom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 13:07

Post »

Dzien dobry
Od kilku tygodni wertuje różne strony z informacjami na temat uprawy pomidorów.
To jest moja pierwsza uprawa, będą w szklarnii.
Mam kilkanascie sadzonek bawolich serc. Niestety ok tygodnia temu na sadzonka pojawily sie jasne przebarwienia a w tej chwili rownież koncówki listków, zaczynają sie przebarwiać. Prosilbym bardzo o pomoc w diagnozie co zrobiłem źle:)
Z gory serdecznie dziękuję. Dodam tylko, że sadzonki w poczatkowej fazie ( 3krotnie) podlane zostaly rozcienczonym biohumusem.
Aktualnie, raz w tygdniu, podlewane sa rozpuszczona w wodzie, zasuszona ptasia kupką...
Pozdrawiam
grdzioom
http://imageshack.com/a/img537/1218/Y0IhLf.jpg
http://imageshack.com/a/img673/7082/nPsvXx.jpg
http://imageshack.com/a/img908/6387/iVaauu.jpg

Za duży rozmiar zdjęć- Regulamin forum-
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
- mod.jokaer.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”