Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Poczekam jeszcze trochę i pod koniec lutego przeprowadzka:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2016, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich,
Swoje adenium dostałem od znajomej jakieś 2,5 roku temu. Jako że nie jestem zapalonym ogrodnikiem, stało sobie na parapecie i rosło w samopas.
Jednak od pewnego czasu postanowiłem trochę lepiej się nim zaopiekować. Przesadziłem do większej doniczki, staram się regularnie podlewać wodą, jak i nawozem.
W tym roku planuję podciąć moją roślinkę, bo póki co przypomina wieżę Kiedy najlepiej dokonać takiej przycinki i jak długi kawałek odciąć?
Wydaje mi się również, że powinienem po raz kolejny przesadzić adenium i podsypać jakimś żwirkiem by lepiej drenować wodę.
Co sądzicie?
Pozdrawiam!
Swoje adenium dostałem od znajomej jakieś 2,5 roku temu. Jako że nie jestem zapalonym ogrodnikiem, stało sobie na parapecie i rosło w samopas.
Jednak od pewnego czasu postanowiłem trochę lepiej się nim zaopiekować. Przesadziłem do większej doniczki, staram się regularnie podlewać wodą, jak i nawozem.
W tym roku planuję podciąć moją roślinkę, bo póki co przypomina wieżę Kiedy najlepiej dokonać takiej przycinki i jak długi kawałek odciąć?
Wydaje mi się również, że powinienem po raz kolejny przesadzić adenium i podsypać jakimś żwirkiem by lepiej drenować wodę.
Co sądzicie?
Pozdrawiam!
Jako, że nasionka adenium już w drodze, dodaję wątek do obserwowanych
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro rosła dobrze, to może lepiej się nie staraj, żeby nie przedobrzyćWlodekGorgon pisze:Jednak od pewnego czasu postanowiłem trochę lepiej się nim zaopiekować. Przesadziłem do większej doniczki, staram się regularnie podlewać wodą, jak i nawozem.
A serio - do czego ją przesadziłeś?
I co to jest 'regularnie podlewam'?
Z cięciem bym sie jeszcze troszeczkę wstrzymała.
Czy młode (max roczne) sadzonki adenium opasłego można już zacząć przesuszać?
pozdrawiam
Ilona
Ilona
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- co masz na myśli, co to znaczy przesuszać, co chcesz przez to osiągnąć ?Czy młode (max roczne) sadzonki adenium opasłego można już zacząć przesuszać?
Adenium, szczególnie młode sadzonki powinny być trzymane w dobrych warunkach świetlnych, m/w w temperaturze pokojowej (20 - 24 st C), podlewane w okresie zimy rzadziej, (dłuższy czas przesychania podłoża w okresie późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny), po całkowitym przeschnięciu podłoża (piszę to na podstawie moich osobistych doświadczeń z takiej wielkości roślinami). Skąd się wziął u ciebie pomysł, żeby przesuszać roślinki, które osiągnęły wiek najwyżej 12-tu miesięcy. Wstaw fotkę, jakiej wielkości są Twoje rośliny, które chcesz przesuszać.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Witam wszystkich
Chciałbym dowiedzieć się jaka jest optymalna wilgotność powierza dla adenium. Rozumiem, że podczas kiełkowania potrzebują wysokiej wilgotności dlatego stosuje się folie. A jak to jest z większymi roślinami ( 5-15 cm) czy jeżeli zapewni im się wysoką wilgotność powietrza (70-90%) to będą szybciej rosły niż gdy wilgotność wynosi np. 40%?
Chciałbym dowiedzieć się jaka jest optymalna wilgotność powierza dla adenium. Rozumiem, że podczas kiełkowania potrzebują wysokiej wilgotności dlatego stosuje się folie. A jak to jest z większymi roślinami ( 5-15 cm) czy jeżeli zapewni im się wysoką wilgotność powietrza (70-90%) to będą szybciej rosły niż gdy wilgotność wynosi np. 40%?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo powoli, ale codziennie coraz bliżej do pełnego rozkwitu, jednak pąk kwiatowy rosnący na szczycie gałązki, jest lepiej "zaopatrywany" w substancje odżywcze, niż ten na dolnej bocznej gałązce. Różnice w rozwoju - wzroście są bardzo widoczne, chociaż ten dolny zaczął rosnąć jako pierwszy:
- mam nadzieję, że górny pąk kwiatowy po rozkwitnięciu, pokaże kolory, kształt zgodny z ofertą, jak do tej pory wszystko się "zgadza":
- minie jeszcze kilka ładnych dni, nim w pełni rozkwitnie, poczekam cierpliwie.
- mam nadzieję, że górny pąk kwiatowy po rozkwitnięciu, pokaże kolory, kształt zgodny z ofertą, jak do tej pory wszystko się "zgadza":
- minie jeszcze kilka ładnych dni, nim w pełni rozkwitnie, poczekam cierpliwie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2016, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zwykła ziemia do iglaków wymieszana z jakąś starą próchnicą.onectica pisze: Skoro rosła dobrze, to może lepiej się nie staraj, żeby nie przedobrzyć
A serio - do czego ją przesadziłeś?
Zwykle raz na tydzień, choć czasem rzadziej. Leję nie za dużo wody, by nie było zbyt wilgotno.onectica pisze: I co to jest 'regularnie podlewam'?
Do kiedy?onectica pisze: Z cięciem bym sie jeszcze troszeczkę wstrzymała.
Mam też takie magiczne pytanie. Wszędzie wypisują, że róża pustyni powinna stać w oknie od strony południa, bądź wschodu/zachodu.
Moja stoi w oknie od strony północnej i rośnie dwa razy lepiej niż kwiaty mamy, która trzyma swoje w wyżej wymienionych lokalizacjach.
Jak to jest?
Akwelan_2009, mam malutką sadzonkę, która na pewno nie ma roku. Podlewam tuż przed wysuszeniem podłoża, bo jak raz przesuszyłam podłoże to zrobiła się wiotka i straciła turgor. Wydaje mi się, że opanowałam sytuację bo znowu sama się trzyma na nogach.
Teraz musze ją podlewać praktycznie codziennie po troszeczku.
pozdrawiam
Ilona
Teraz musze ją podlewać praktycznie codziennie po troszeczku.
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
Ilona
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karygodny błąd. Nie podlewa się codziennie i to w dodatku po troszeczku i to jeszcze przed przeschnięciem podłoża.
Prawidłowe podlewanie to takie, zakładając że posadzona została w przepuszczalnej mieszance, to konkretne podlanie. A przed następnym podlaniem, odczekanie żeby wierzchnia ziemia przeschła.
Aha i wywal te kamyki z doniczki, z tego co widziałem na zdjęciu są tam m.in. kawałki grysu, który pod wpływem wody, rozpuszczając się stopniowo powoduje, że podłoże z czasem robi się zasadowe - sukulenty takiego nie tolerują.
Prawidłowe podlewanie to takie, zakładając że posadzona została w przepuszczalnej mieszance, to konkretne podlanie. A przed następnym podlaniem, odczekanie żeby wierzchnia ziemia przeschła.
Aha i wywal te kamyki z doniczki, z tego co widziałem na zdjęciu są tam m.in. kawałki grysu, który pod wpływem wody, rozpuszczając się stopniowo powoduje, że podłoże z czasem robi się zasadowe - sukulenty takiego nie tolerują.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Większe adenium tak właśnie podlewam, ale ten źle na takie podlewanie reaguje. Kamyki usuwam i spróbuję go tak podlewać. Będę się radzić jakby znowu opadał.
---22 lut 2016, o 10:21 ---
?
Adenium w ogóle nie lubi zeolitu? Bo gdzieś czytałam, że domieszka im pomaga. A lawa wulkaniczna w domieszce będzie dobra czy też będzie im szkodzić?
---22 lut 2016, o 10:21 ---
?
Adenium w ogóle nie lubi zeolitu? Bo gdzieś czytałam, że domieszka im pomaga. A lawa wulkaniczna w domieszce będzie dobra czy też będzie im szkodzić?
pozdrawiam
Ilona
Ilona
Kochani! Dzisiaj przyszły moje pierwsze nasionka adenium. Chcialabym od razu jak najlepiej się za nie zabrać i zgromadzić wiedzę potrzebną do dalszej pielęgnacji roślinek. Ten wątek ma aż 8 części i niestety nie dysponuję taką ilością wolnego czasu, by go całego przeczytać.
Czy znane jest Wam jakieś internetowe kompendium wiedzy o hodowli adenium?
Czy znane jest Wam jakieś internetowe kompendium wiedzy o hodowli adenium?